Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaaa24

cos o islamie

Polecane posty

Gość jaaaa24

a wiec zakladam ten topik zeby znalesc osoby ktore przeszly na islam, dowiedziec sie co wami kierowalo.. mam faceta muzulmanina chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej.. licze na normalny i kulturalny dialog.. pozdrawiam

Gość bele de jour
yyyy zaraz cie obrzuca epitetami. Tu nie ma szans na kulturalna rozmowe jesli twoj facet jest innego wyznania czy pochodzenia

A dlaczego nie chcesz porozmawiac z facetem? Chyba wiecej sie dowiesz niz tu na tym akurat forum. Książek o Islamie jest pełno. Koran w polskiej wersji jest również.

hmm o mnie sie nie martw rozmawiam z facetem mam kontakt z dziewczynami w Pl ktore przeszly na islam.. nie wiem poprostu szukam chyba nie ma nic w tym zlego..

sama zastanawiam sie czy nie zmienic religii.. poprostu chce poznac ludzi ktorzy maja podobne duchowe problemy..

Gość nitka..22
czytałam kiedyś artykuł, napisany przez polkę, która przeszła na islam. Wiąże się to z wieloma wyrzeczeniami, w Polsce nawet na głupi basen nie możesz iść bo są koedukacyjne i w ogóle jest sporo tego typu rzeczy. Inną rzeczą jest fakt iż często słyszy się o przypadkach ze w krajach o innym wyznaniu panowie Muzułmanie są szarmanccy i wydaja sie być ideałami, gdy jednak jedzie się w odwiedziny do rodziny męża tamtejsza kultura bierze górę, kobieta staje się podwładna męża i jest problem z powrotem do kraju (szczególnie jeśli pojawia się jeszcze dziecko, bo ono jest własnością mężczyzny) Powinnaś zagłębić się w tę kulturę i teologię, jeżeli poważnie myślisz o tym mężczyźnie... jeśli ci to pasuje to ok, jeśli jednak nie to pamiętaj ze to jak został wychowany jest bardzo silne i nawet jeśli w europie zachowuje się najzwyczajniej w świecie, to gdy będziesz jego zoną może po prostu poczuć władzę i traktować cie jak swoja własność

ja nie chce tutaj rozmawiac o swoim facecie bo co do niego jestem pewna chce porozmawiac z ludzmi ktorzy wisza pomiedzy dwoma religiami i nie potrafia sie zdecydowac.. mysle ze najwiekszym bledem jest to ze ludzie nie szukaja w religii Boga a sa wygodni i chca tak zeby im bylo dobrze.. mam kontakt z wieloma muzulmanami i chrzescijanami.. czy katolikami ale kazdy z nich jest zdeklarowany ja potrzebuje kogos kto mnie zrozumie.. chce nosic w sercu Boga.. zacznijmy od zego ze islmu sa odlamy akurat ten nad ktorym ja sie zastanawiam to sunnicki tutaj nie ma nakazu noszenia burki czy hijabu jest to tylko i wylacznie zalezne od Ciebie..

Gość kjjhjhlkl
lepiej zostan przy swojej wierze i obywatelstwie

Gość nitka..22
Ale dlaczego zastanawiasz się w ten sposób. Skoro chcesz nosić boga w sercu zastanów się nad tym w co naprawdę wierzysz bo jak rozumiem zgłębiłaś już wiedzę nt obu religii. Pomyśl co jest ci bliższe i z czym się bardziej zgadzasz. Przykładowo ja nie zdecydowałabym się na islam, bo jest w nim jak dla mnie zbyt wiele bezsensownych ograniczeń, jednak z wieloma doktrynami kościoła katolickiego też się nie zgadzam;)

Co decyduje o tym, że chcesz zmienić religię? Przede wszystkim, czy chcesz zmienić? Czy jesteś wierząca? Czy po prostu wychowana w wierze katolickiej, której nigdy nie zgłębiłaś, a islam pociąga cię, bo jest egzotyczny? Bo poznałaś ludzi, którzy świadomie wybrali wiarę i wydaje ci się, że to jest prawdziwsze? Napisz o swoich dylematach i powodach to będziemy mogli podyskutować, bo na razie nic nie wiemy o przesłankach, jakimi sie kierujesz.

ale ja nie mam zamiaru zmieniac obywatelstwa.. ludzie.. ja nie chce rad od kogos kto nie ma zielonego pojecia o tych dwoch religiach.. chce normalnie i kuturalnie z kims pogadac.. chyba nie ma w tym nic zlego..

wiec zglebilam obie religie.. wiem jedno katolikiem nie jestem napewno.. do chrzescijanin nie bedac katolikiem nie moge sie zaliczyc.. a co myslec ilsmie ze jest dobra religia.. tylko ludzie ktorzy go zle rozumieja lub nadinterpretuja wykorzystuje.. zreszta na to nie ma reguly bo katolicy czy nawet sam kosciol tez to robi.. nim zaczelam czytac o islamie wzielam do rak Biblie i ja dokladnie przeczytalam.. znalazlam rzeczy o ktorych nie mowi sie w kosciolach.. ja dorastalam w kosciele nie dlatego ze mama kazala.. ja poprostu lubilam i wierzylam w to co przekazuja mi ksieza czy zakonnice teraz wiem ze z tym wszystkim nie jest tak dokonca.. czuje sie oszukana..

nitka.. co nazywasz bezsensownym ograniczeniem.. wiesz ze w Starym Testamencie jest zakaz jedzenia miesa ze zwierzat parzystnokopytnych.. to wlasnie swinka ktora w Pl gosci codziennie na stolach katolikow.. ja nie chce nikogo atakowac tutaj wiec prosze nie odbierajcie tak tego.. chce pokazac jak wielu ludzi nie zna wlasnej religii.. i nawet nie chce jej poznac bo dla nich taki stan rzeczy jest ok..

Gość kjjhjhlkl
mam zielone pojecie to po co tu weszłas ?? nie chcesz rady

Gość nitka..22
"religia to opium dla mas" i każda jest tak jak piszesz wykorzystywana do innych celów niż powinna czy to katolicy, czy to islam czy jehovi... i tak było od początków powstania jakiejkolwiek wiary, istnieli ludzie niejako łączacy się z danym bóstwem, którzy czerpali ze swojej funkcji jak najwięcej dla siebie czy ja jestem katoliczką... szczerze mówiąc nie wiem, nie mam bierzmowanie uważam bowiem ze powinno być swiadomym wyznaniem wiary w boga i kościół, wierzę w boga, ale wiem ze albo nie jest dobry albo nie jest wszechmogący... w kościół nie wierzę bo to tylko ludzie... a to co przeczytałaś w biblii to kropla w morzu, bo to odpowiedni ludzie wybierali które z zapisów zostaną uznane jako pisane pod natchnieniem boga a które pójdą w niepamięć na islam jak już pisałam bym nie przeszła, nie potrzebuję mężczyzny opiekuna i lubię sama o sobie decydować, z reszta cieżko byłoby mi zrezygnować z mini . a swiadkowie jechovy choć uważam ich za najbardziej wierzących ludzi na świecie i zdaje sobie sprawę ze znają pismo święte na pamięć - no cóż po tych wszystkich dokładnych datach w których miał nastąpić ich upragniony koniec świata.... podziwiam ich za wytrwałość

Gość wejdz na topik zony
muzułmanów, tam sie wiele dowiesz

tak nitka masz racje.. religia jest taka jaka stworza ja ludzie.. jak ja narysuja lub tez przerysuja.. nawet ostatnio jakis tydzien temu ogladalam na niem tv program o tym jak Bilia zostawala przez wieki zmieniana.. a Koran zmieniony nie jest.. muzulmanie wierza ze tylko ten po arabsku jest prawdziwy a kazde tlumaczenie moze byc bledne.. oni sami przynajmniej Ci ktorych ja znam.. zdaja sobie sprawe z tego jak islam jest teraz rozpoznawalny przez ludzi i z eludzie traktuja go jeko zlo.. ale tak jest gdy ktos widzi zachowania czlowieka a tak naprawde nie wie co glosi dana raligia.. co do mini itd widzisz ja uwazam ze dla kazdego jest dobre to co uwaza za sluszne.. nie wiem dlaczego ludzie uwazaja ze kobiety bedace z muzulmanami sa do czegos zmuszane.. ja mini nie zaloze bo nie lubie.. ale spodnicy moj facet nie ma nic przeciwko.. nawet takiej przed kolano.. wydaje mi sie ze to co jest w nas piekne powinnysmy zachowac dla wlasnego meza czy faceta.. i nie wzbudzac swoim strojem czy dekoldem po pas nie potrzebnych zludzen..

czytalam ten topik ja nie chce rozmawiac o zwiazkach ja chce pogadac o religii.. dlatego zalozylam swoj topik..

Gość wejdz na topik zony
nie musisz tam pisac o zwiazkach, za to sa tam osoby, ktore sie na islamie znaja, alebo spytaja mezów. Ja sie tam pytałam o pare spraw i dziewczyny mi wyjasniły. znawcow islamu łatwo nie znajdziesz, to juz raczej encylopedie, tam przynajmniej masz osobykctore sie z nim zetkneły.

Gość nitka..22
nie uważam żeby dekoltem czy strojem (oczywiście nie mówię o stroju jak u kobiety lekkich obyczajów) można było wzbudzać jakiekolwiek złudzenia, te można dać jedynie zachowaniem. I nie mowie że ktoś tu kogoś zmusza, wyrzeczenie się bikini na plaży przez muzułmankę można porównać do wyrzeczenia się jedzenia mięsa w post. Aczkolwiek w niektórych krajach muzułmańskich jak np Jordania pewne postawy kobiet są przymusem i wielkiego wyboru tam nie ma

hmm ja nie chce szukac znawcow islamu bo ja mam kilku tutaj.. tak jak pisalam mam kontakt z roznymi ludzmi.. chce poprostu pogadac kulturalnie na temat religii po to ten topik..

Gość wejdz na topik zony
myslisz ze znajdziesz w Polsce i jeszcze na kafaterii duzo osób, ktore przeszly na islam? Bo piszesz,ze takich szukasz. Podejrzewam,ze tu zadnej, najpredzej wlasnie jakas zona muzułamnina. Bedziesz tu rozmawiac raczej z dyletantami - ale twoja sprawa...

wlasnie nitka.. to jest moim zdaniem to przerysowanie religii.. i nie wiem ale tak mi sie wydaje i rowniez innym muzulmankom z ktorymi o tym rozmawialam ze tutaj jest juz bardziej widoczna kultura.. prawda jest taka ze znam turczynki ktore nie chodza w hijabie wcale i znam takie ktore do mini potrafia go zalozyc.. to tak troche jak z naszymi moherowymi beretami.. nie wiem cz yto akurat dobre porownanie ale tak mi sie wydaje.. co do mini nie powiesz chyba ze nie przyciaga to oka faceta.. i masz racje zachowanie tutaj ma napewno wiekszy wplyw ale kazdy nosi to co lubi.. ja w mini poprostu zle sie czuje..

chyba mnie ktos tutaj nie zrozumial ale w porzadku nie chce sie wyklucac.. dziekuje za rade i tyle.. z tego co wyczytalam na tamtym topiku zadna z kobiet nie przeszla na islam.. a rozmowy nawet z takimi ludzmi o ktorych pokroju Ty piszesz daja duzo do myslenia..

Gość messsssayaaaaaaaaa
do autorki topiku, jak widac twoja malpa zaczyna ci robic pranie mozgu,moze niech on przejdzie na twoja religie , ciekawe czy to by zrobil dla ciebie?czytac juz sie nie chce tych wszystkich topikow o muzulmanach, byly, sa i beda nastepne popierdolone idiotki ,ktore wierza w bajki o Alladynie, ja pierdole

ja tutaj nikomu nie ublizam i nie zycze sobie takiego traktowania.. islamem interesuje sie juz od dawna mysle ze spotkanie mojego faceta bylo jakims znakiem od Boga.. wiec nie porownuj mojej historii do innych..

Gość sdeeeeerdmpo
o jakiej religii chcesz tutaj rozmawiac, tej zgapionej z judaizmu i chrzescijanstwa?

piszesz ze jest ona zgapiona dlaczego tak uwazasz? prawda jest taka ze kazda religia ma w sobie cos z tych pierwszych wierzen..