Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k4r0lc14

Becikowe w Krakowie.

Polecane posty

Gość k4r0lc14

W kwietniu urodzę dzidziusia, już dziś siadła i zaczęłam czytać na temat becikowego. Słyszałam, że różni ludzie dostają różne becikowe. Mieszkam w Krakowie. Nie którzy dostali 2tysiące, 3tysiące, a inni nawet 4tysiące. Należy się BECIKOWE USTAWOWE bez względu na dochody, tylko trzeba przedłożyć odpowiednie dokumenty, BECIKOWE GMINNE tu w grę wchodzą dochody ojca i matki za rok poprzedni + odpowiednia dokumentacja. Obie rzeczy załatwiamy w Urzędzie Świadczeń Rodzinnych. To jaką rolę odgrywa MOPS?

Gość z doświadczenia radze
poczekaj aż urodzisz w tedy Ci wszystko dokładnie powiedza

Gość można dostać jeszcze
dodatkowy 1000 od Mopsu musisz tam zadzwonić i zapytać. I jeśli jestes dodatkowo ubezpieczona w zakładzie pracy to ty lub twój maż też możecie dostać jeszcze takie dodatkowe becikowe w sumie można nawet 5 tysięcy dostać jak się dobrze "pochodzi"

Gość k4r0lc14
Tzn., że mój pracodawca wypłaci mi pieniądze z tytułu urodzenia dziecka? Jestem ubezpieczona w zakładzie pracy, ale odbywam tam praktykę dwuletnią ze względu na dzienna naukę w szkole zawodowej, więc nie sądzę, abym stamtąd dostała pieniążki. Słyszał ktoś aby Urząd Marszałkowski wypłacał pieniądze za urodzenie dziecka?

Gość yyyyyyyyyyyyy.................
kolezanka tam pisze o Ubezpieczeniu a nie o tym,ze pracodawca Ci kase wyplaci. Ustawowe becikowe to 1000 badz 2000 jesli dochody na czlonka rodziny nie przekraczaja bodajze 504zl. O innym "becikowym" nie slyszalam. Z MOPsu to jakas zapomoga jest raczej.

Gość dla kogo
raczej nie chodzi tu o ubezpieczenmie w zakładzie pracy tylko poprzez np. zakład pracy jako ubezpieczenie np. grupowe w towarzystwie ubezpieczeniowym. Ale to jest dodatkowe ubezpieczenie dla tzw. chętnych. Często przy takich ubezpieczeniach obowiązuje okres karencji. Najpierw idź i urodź a potem się będziesz martwić

Gość k4r0lc14
Tak jak pisałam wcześniej jestem ubezpieczona, ale tez jestem praktykantką i za mnie są odprowadzane niższe składki ubezpieczeniowe. I do USC czy do Urzędu Świadczeń Rodzinnych muszę iść po wniosek odnośnie tego becikowego? Może się uda coś załatwić w moim przypadku;)

Gość dla kogo
ale wiesz na co, od czego jesteś ubezpieczona? Nie zawsze ubezpieczenie daje Ci prawo do dodatkowych świadczeń z tytułu urodzenia dziecka. Są różne rodzaje ubezpieczeń.

Gość k4r0lc14
Moje składki wpływają do Commercial Union to o to chodzi?

Gość dla kogo
ale CU to może składki emerytalne do OFE? Jeżeli tak to, to zupełnie coś innego, te składki wpływają na wyskość emerytury.

Gość k4r0lc14
Tak to chyba wygląda jak piszesz. Poprzez szkołę jestem ubezpieczona gdzieś, gdzie to nie wiem, bo jakoś nie było potrzeby wiedzieć. Muszę się dowiedzieć w takim razie w szkole? I co dalej?

Gość dla kogo
W szkole to pewnie jesteś ubezpieczona od nieszczęsliwych wypadków więc z tego ubezpieczenia nic Ci sie nie należy. Jak urodzisz to się dowiesz co i jak, na razie tym sie nie przejmuj. Ja składałam wniosek w UD.

Gość kachakrakow31
jest jeszcze becikowe samorzadowe --poczytaj sobie dostaje sie drugi tysiąc zlotych od prezydenta miasta krakowa

Gość k4r0lc14
No tak, jeżeli choć jedno z rodziców udokumentuje fakt, iż rok przed urodzeniem się dziecko było zameldowane w Krakowie. I to też w Urzędzie Świadczeń Rodzinnych się załatwia?

Gość kachakrakow31
tak tez - ja bede zalatwiac w hucie na handlowym 1 t.

Gość k4r0lc14
Ja też w hucie załatwiam. W becikowym gminnym przedstawiamy dochody za rok ubiegły, a do wniosku, do MOPSu tak samo?

Gość kachakrakow31
niewiem - ja jeszcze nie zalatwialam bo jeszcze nie urodzilam -ale bede jedynie zalatwiac to samorzadowe i to zwykle a do tego dochodow mi nie potrzeba. to co ty chcesz zalatwiac to w tym urzedzie tez zalatwisz.najlepiej to tam podjedz i sie zapytaj .tutaj masz wykaz gdzie co mozesz zalatwic i numery telefonow http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35801,3149762.html

Gość karolcia04
Mniej więcej wiem już co gdzie jak załatwiać i jakie mam predyspozycje;)