Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiziamizia345

Moja kolezanka sie spiera ze mna ze test Gtt -obciazenia glukoza jest obowiazkow

Polecane posty

Gość kiziamizia345

Moja kolezanka sie spiera ze mna ze test Gtt -obciazenia glukoza jest obowiazkowy w ciazy, a mi lekarz mowił, ze nie,ze tylko te osoby, ktore maja zawyżony cukier powinny miec robione. Moja kolezanka sie spiera, ze powinnam miec zrobiony test w ciazy nazywa sie"Test GTT – obciążeniowy test z 50g glukozy" a ja w poprzedniej ciazy, ani w tej obecnej nie miałam takiego badania zleconego.Kolezanka panikara sie sprzecza, ze mna , ze mam beznadziejnego lekarza, skoromi takiego testu nie zrobił i ze to badanie jest obowiazkowe, a ja z tego co wiem to dodatkowe badanie!

Ja nie miałam, u nas nie jest obowiązkowy, mam znajome które miały różnych lekarzy i tak samo jedne miały inne nie

Gość agnieszka ciekawa
Powinno się zrobić test obciążenia glukozą, bo cukrzyca się może rozwinąć w ciąży. To tzw cukrzyca ciążowa. Wcześniej wcale nie trzeba chorować na cukrzycę. Zmień lekarza, bo pewnie ci powie, że innych ważnych badań też nie trzeba robić :-/

nie no ja miałam w ciąży jakiś tam test na cukier ale bez obciążenia glukozą, zwykłe pobieranie krwi i po nim lekarz stwierdzał czy ten test po obciążeniu będzie potrzebny

Gość kiziamizia345
ona mi napisała "guzik prawda" ja miałam glukoze 70 i mi lekarz kazał zrobic.

Gość kiziamizia345
nie zmienie lekarza, bo jakas baba panikara ciazowa mi kazała zmienic , bardziej ufam lekarzowi niz Tobie kobieto na forum,poza tym jestem z mojego lekarza zadowolona, poprzednia ciaze poprawidzł wzorow, pomogł pryz porodzie i wielu sytuacjiach

Mi nie kazał. W połowie ciąży robiłam ten zwykły, nie pamiętam wyniku ale lekarz powiedział że test z obciążeniem jest nie potrzebny bo ten wynik jest dobry

21.-26. tydzień ciąży: - badanie obowiązkowe: stężenie glukozy po doustnym podaniu 75 g glukozy (w 24.-28. tygodniu), USG, analiza moczu, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, ważenie, ocena pH wydzieliny pochwowej; - badania zalecane: u kobiet z ujemnym wynikiem w I trymestrze badanie w kierunku toksoplazmozy; żródło: http://kobieta.gazeta.pl/rodzicpoludzku/1,70807,3099091.html

Gość blablablka
moj lekarz mi dawal bardzo malo badan ale na glukoze akurat dal :) Zalezy od lekarza, bo ja np musialam chodzic na usg co miesiac chociaz wszystko bylo dobrze, a moja kuzynka np u innego lekarza byla i na usg w ciazy byla 3 razy :) Jak da skierowanie to idz a jak nie da to po co? :) zebys wiedziala ile mi kuzynka wciska rzeczy :) to trzeba tak, to tak, a to jeszcze inaczej :) Wszystko madre, mowie Ci :) urodzila 5 miesiecy przede mna i mysli, ze jest jedyna kobieta co wie co dzieci potrzebuja :)

Gość ufdjghkjd
to nie rozumiem: chwalisz się czy żalisz autorko!! Skoro masz własne zdanie to się jego trzymaj. Liczyłaś na pochwały czy co.

a to,że lekarze nie stosują się do zaleceń Św. Org.Zdr. i nie kierują na badania dbając o kieszeń NFZ to inna sprawa :-(

Gość do agnieszki
do agnieszki ciekawskiej. jestes jakas powalona czy co?po co ma zmieniac lekarza?

Gość kiziamizia 345
kolezanka twierdzi , ze to badanie jest po to by wykluczyc u mojego dziecka cukrzyce/?czy to prawda?

Gość ufdjghkjd
no to z tym już ta twoja koleżanka przesadziła. Takie badanie ma wykazać jak twój organizm reaguje i wchłania glukozę. Jeśli wynik jest powyżej normy to przeważnie kierują na 1-2 dni do szpitala na krzywą cukrową i jeśli ta wyjdzie źle to kierują do diabetologa aby ustalić dietę przy cukrzycy ciążowej. Przeważnie dostaje się glukometr i wykupuje do niego paski i wyniki zapisuje się w zeszyciku czy notesie. Kobieta jeszcze po porodzie jak ma cukrzycę ciążową kontroluje cukier przez kilka miesięcy.Cukrzyca ciążowa przeważnie znika z porodem. Choć tego do końca nie jestem pewna bo takiej nie miałam ale byłam kilak razy kierowana do diabetologa i ten po różnych badaniach wykluczył u mnie cukrzycę

Gdy byłam w ciąży to lekarz też mi przepisał badanie na stężenie glukozy po doustnym podaniu 75 g glukozy, ponieważ u kobiet w ciąży organizm różnie reaguje i podczas ciąży może pojawić się cukrzyca u ciężarnej (chociaż nigdy na nią nie chorowała). Jednak jeżeli Twój lekarz nie zlecił Ci tego badania to nie masz się czum przejmować. Lekarz jest od leczenia i nadzorowania i on wie najlepiej jakie badania zlecić. Takie moje zdanie. Pozdrawiam

Gość kiziamizia 345
mundr

ja nie miałam robionego testu obciążenia glukozą , bo mój lekarz nie widział wskazań , zawsze miałam dobre wyniki

takie badanie zawsze powinno byc wykonane jestem drugi raz w ciazy i drugi raz mialam test na glukoze... Dziwię się że niektórzy jeszcze tego nie wiedzą...

Gość rfrfr
Dla mojego lekarza było absolutnie oczywiste że to badanie jest konieczne do wykonania. Ja sądziłam że należy do obowiązkowych. Dodam że nie płaciłam za badanie bo bylo wykonane w ramach NFZ< tak samo jak moje wizyty w przychodni. Prawdę powiedziawszy aż strach pomyśleć że można trafić gorzej niż ja. Kiziamizia, współczuję lekarzy.