Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pseudonimferiealpy

BADANIE NA OJCOSTWO - pilne!

Polecane posty

Gość pseudonimferiealpy

Witam, mam 16 lat, szukam swojego ojca, moja matka podała mi jego imie i nazwisko i gdy już udało mi się z nim (w pewnym sensie) skontaktować on sie wypiera, czy mam jakieś prawa do badan rodzicielskich? PILNE!

Gość pseudonimferiealpy
ojcowskich* przepraszam za błąd

Gość dziecko daj spokój
nikogo nie zmusisz do takich badań.A tak nawiasem , alimenty jakieś matka na ciebie bierze i od kogo?

Gość z tego co wiem to możesz zmusi
możesz zmusić ale Ty za to płacisz, chyba około 2tys. Jak bedzie ojcem to Ci oddaje jak nie to masz strate

Gość pseudonimferiealpy
nie nie dostaje, czyli nie mogę złożyć wniosku o badanie dna?

Gość pseudonimferiealpy
Okej czyli co mam w takim bądź razie zrobić gdzie z tym pójść

Gość pseudonimferiealpy
zgłosić do sądu czy co?

Gość nikogo nie można zmusić
do badań genetycznych, ale kluczem do tej sytuacji jest sprawa alminentów,są czy nie ma ich?Bo jeśli nie ma a matka pozwie faceta to sąd może nakazać takie badania

Czemu nie wiedzac wprowadzacie dziewczyne w bład.Zajrzyjcie wy kiedys do ksiazek a nie tylko do kafeterii.. Mozesz złożyc(a raczej w Twoim przypadku Twoja matka) wniosek do sadu o ustalenie ojcostwa.

Gość nikogo nie można zmusić
no przecież to piszę, tylko sąd może nakazać takie badania.

No Ty tak:p Mysle,ze to Ci pomoze autorko. Istnieją trzy sposoby ustalania ojcostwa: * domniemanie pochodzenia dziecka od męża matki - dotyczy dzieci urodzonych w małżeństwie, * uznanie dziecka przez ojca, * ustalenie ojcostwa przez sąd. Ojcostwa można dochodzić przed sądem, gdy ojciec nie uznał dziecka dobrowolnie. Pozew należy złożyć do wydziału rodzinnego sądu rejonowego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania pozwanego, czyli ojca dziecka. Złożenie takiego pozwu jest wolne od opłat. Domniemywa się, że ojcem dziecka jest ten, kto obcował z matką dziecka nie dawniej niż w trzechsetnym, a nie później niż w sto osiem-dziesiątym pierwszym dniu przed urodzeniem się dziecka. Domniemanie to może być obalone. Jeżeli dziecko urodziło się w małżeństwie przed upływem 180 dni od ślubu, do zaprzeczenia ojcostwa męża wystarczy oświadczenie, że nie jest on ojcem. UWAGA! Oświadczenie takie nie jest wystarczające, jeżeli mężczyzna przed ślubem wiedział, że jego przyszła żona jest w ciąży lub współżył z nią przed ślubem, w okresie, kiedy dziecko zostało poczęte. Testy oparte są o analizę DNA i cechują się najwyższym obecnie osiągalnym w świecie stopniem pewności (wykluczenie ojcostwa z prawdopodobieństwem 100%; potwierdzenie ojcostwa z prawdopodobień- stwem wyższym niż 99,999%). Materiałem do badania jest wymaz z błony śluzowej policzka. Można go pobrać samemu, bez konieczności wizyty w laboratorium. W pewnych sytuacjach zamiast wymazu z policzka możliwe jest badanie włosów, bądź innych mikrośladów biologicznych (np. ze szczoteczki do zębów, gumy do żucia, ustnika zużytego papierosa itp.). Domowe testy DNA na ojcostwo są całkowicie bezpieczne, nieinwazyjne (pobranie wymazu ze śluzówki policzka jest bezbolesne), możliwe do wykonania nawet u noworodka oraz łatwe w użyciu. Badanie takie możliwe jest dopiero po urodzeniu dziecka. Ceny: musisz liczyć min. koło 1500zł. I wiadomo, że nie wszystkie laboratoria wykonują takie badania. Nie doczytalam Twojego wieku..:(