Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana_dość

PIT11 a renta rodzinna ZUS

Polecane posty

Gość załamana_dość

Hej, mam pytanie (szukałam na necie,ale jest tyle sprzeczności, że liczę na to,że na kafe siedzi ktoś, kto bardziej orientuje się w temacie) Od kilku lat pobieram rentę rodzinną z tytułu śmierci rodzica (studiuję) W tamtym roku w styczniu podjęłam pracę na umowę- zlecenie. Pytałam w Zusie czy muszę powiadomić go o tym, pani powiedziała,że jeśli będę malo zarabiać to nie (bo do renty można sobie dorobić) Dziś dostałam PIT11 z mojej pracy, przychód wynosi ponad 15 tys zł... Muszę się z tego PITu rozliczyć z Urzędem Skarbowym, ale nie wiem jak...od ZUSU nigdy nie dostawałam PITA (podejrzewam, że ZUS sam się za mnie rozliczał) to co przeczytałam na necie zjeżyło mi włosy na głowie( o tym, że mogą mi zabrać rentę, że nie powiadomiłam ZUSU o tym,że pracuję itp.) wie ktoś może jak roliczyć ten PIT? może siedzi na kafe jakaś inteligentna księgowa albo ktoś, kto ma podobną sytuację...

Gość Andzinsan
ZUS rozlicza renty i emerytury sam,na pewno dostajesz rozliczenie z ZUS-u i na tej podstawie należy rozliczyć się dodając dochód te 15tys.W tym rozliczeniu z ZUS-u jest rubryka z kwotami,jakie należy wpisać przy samodzielnym rozliczeniu.Co do kwoty jaką można dorobić do renty rodzinnej,to się nie orientuję,trzeba zadzwonić do Urzędu Skarbowego i się zapytać,bo wysokość zależy od US,w każdym mieście może być inny.