Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nastka 234

Karmienie mieszane - jak to poukładać, ile razy butla ...?

Polecane posty

Gość nastka 234

Moja córka skończyła 4 miesiące. Do tej pory była tylko na piersi, staraczło jej, dobrze przybierała na wadze. Tydzien temu zaczął sie koszmar - przestało jej starczać jedzenia z piersi. Próbowałam przetrwać, częściej dostawiać do piersi, żeby pobudzić laktację, ale nic to nie dało, a mała męczyła się coraz bardziej. W końcu dałam butlę i od kilku dni ją codziennie dokarmiam, nie wiem jednak, jak mam to poukładać: czy mam ustalic sobie stałe pory podawania butelki oraz stałą ilośc , np. dwa razy dziennie po 90 ml??? Obecnie jedyną stałą jest butla 90 ml na noc, a potem różnie bywa - czasem daję raz w ciągu dnia, kiedy widze, ze płacze, bo sie nie najadła, czasem zdarza się też nad ranem kiedy sie budzi około 5. Nie wiem czy tak to ma wygądać. Oprócz tego karmie piersią około 7 razy na dobę (butelke daję zawsze po nakarmieniu z piersi - również nie jestem pewna czy tak ma być). Prosze doświadczone mamy o jakieś rady i opinie chciałm jeszcze zapytac czy to, ze wprowadziłam butlę oznacza, ze jest to juz kres mojego karmienia piersią? Co robić, żeby to jeszcze trochę chociaz utrzymać?

Gość nastka 234
i jeszcze jedno - jeśli mała jest glodna to czy na pewno da mi o tym znać??? Czy może być tak, ze jest głodna, ale nie płacze i na głodnego np. idzie spać??? Martwię się, że może sie nie najada, a ja o tym nie wiem i tak ja trzymam na tej piersi

ja zawsze najpierw dawałam pierś a gdy widziałam, że to nie starcza dodatkow butlę... i różnie bywało, czasem mała dojadała po każdym karmieniu, czasem nie... aż w końcu po moim powrocie do pracy sama się odstawiła od peirsi i została tylko na butli...

Gość hermenegilda 123
zawsze najpierw pierś jedna i druga, a potem butelka butelkę dawaj jak widzisz, że głodna, ale jak najrzadziej najprawdopodobniej stracisz pokarm skontaktuj się z doradcą laktacyjnym, chociażby telefonicznie polecam ci p. Monikę Staszewską, super babeczka, udziela porad bezpłatnie i telefonicznie Za mało pokarmu? Maluch nie chce ssać? Bolą cię piersi? Wątpliwości dotyczące karmienia piersią rozstrzyga Monika Staszewska, położna, doradca laktacyjny. Jeżeli karmisz piersią i masz z tym kłopot, zadzwoń pod numer pogotowia laktacyjnego "Dziecka": (0-22) 555 31 10. Monika Staszewska odpowiada na Wasze pytania w dni robocze w godzinach od 9 do 14 (w środy od 12 do 17). http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html www.edziecko.pl Karmienie piersią eDziecko.pl Za mało pokarmu? Maluch nie chce ssać? Bolą cię piersi? Zapytaj bardziej doświadczone mamy, co masz robić. Zanim jednak się na to zdecydujesz, sprawdź, czy problem nie był już poruszany na forum. Dopiero wtedy rozpocznij nowy wątek. Forum służy wymianie doświadczeń pomiędzy internautkami. W poniedziałki, wtorki i czwartki wypowiada się na nim również Monika Staszewska, położna, doradca laktacyjny miesięcznika "Dziecko". Jeśli sprawa jest pilna, najlepiej zwrócić się do niej telefonicznie, dzwoniąc w tych dniach pod numer pogotowia laktacyjnego "Dziecka": (0-22) 555 31 10 w godzinach od 9.00 do 12.00. ABC Forum Karmienie piersią - przeczytaj najciekawsze wątki. Uwaga! Ekspert do 15 lutego jest nieobecny na forum.

i nie martw się, jak będzie głodna to na pewno da Ci o tym znać :)

Gość nastka 234
hermenegilda 123, dziękuję, za kontakt baderko, a skąd wiedziałaś, ile jej dać tej butli po tym, jak zjadła z obu piersi???

Gość nastka 234
baderko, i jeszcze jedno - jak szybko od rozpoczęcia dokarmiania butlą całkiem straciłaś pokarm???

dawałam tyle ile chciała... czasem dojadała tylko 30 ml a czasem nawet 90... różnie bywało...

Gość nastka 234
no właśnie, my też tak "'skaczemy" z mężem z tym mlekiem - najpierw 60 ml, czasem biegniemy dorobić jeszcze 30 ml ... Taka hustawka

jak szybko? wiesz ja ją dokarmiałam w zasadzie od samego początku, bo w domu miałam jeszcze 2-latkę pod opieką, przy której nie miałam za bardzo "warunków" do karmienia... a całkiem przestałam karmić jak mała miała 7 mieesięcy...

Gość nastka 234
oj, to długo karmiłaś. Byłabym szczęśliwa, gyby na mieszanym karmieniu pokarm w piersi utzryma mi się jeszcze chociaz ze dwa miesiące dziewczyny, a jeszcze jedno pytanie, może dośc naiwne, ale sądzę, ze się orientujecie - jesli zagotuję w garnuszku wode mineralną na mleczko to czy mogę np. za 15 lub 20 minut dorobić jeszcze troche mleka z tej samej wody (po lekkim podgrzaniu oczywiście) czy muszę znowu gotować nową wodę??? (to tak odnośnie tego dorabiania ;) )

Gość nastka 234
dzięki bardzo :)

Gość Kasiula.k.
Moje dziecko ma miesiąc i z przyczyn medycznych nie mogę jej karmić w nocy (biorę na noc leki). Od drugiego tygodnia mała w nocy dostaje butlę z gotowym mlekiem... a że jest silna to naet czasem zjada 80mil. W ciągu dnia natomiast karmię ją tylko i wyłącznie piersią. Mleka mam bardzo dużo, piersi pracują normalnie. Jedyne co to o jedenastej w nocy ściągam pokarm... i niestety wylewam do zlewu. Nie widzę jakoś zaniku pokarmu. Mała rośnie i rozwija się zdrowo. Mimo że pije z butelki nie ma problemów z ssaniem piersi.