Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy_

Kiedy badania....

Polecane posty

Gość kiedy_

Witam kobietki, poradźcie mi kiedy najlepiej zrobić badania na toksoplazmozę i inne przed zajściem w ciążę?

tez sie przyłączam do tematu kiedy jest najlepiej robić badania przed ciążą?

Gość baaaaardzo prosze
myślę, że to nie ma znaczenia kiedy zrobi sie badania. Bo jesli testy wyjdą dodatnie, tzn. że sie tę chorobę już przeszło, a jesli wyjdą ujemne, to trzeba uważać, żeby nie zachorowac w ciązy, bo wtedy może to być groźne dla dziecka.

Gość toksoplazmoze mam
i tu was zaskoczę! ja robiłam badania na tokso przed ciążą i wyszło ze mam przeciwciała znaczy byłam chora mogę zachodzić w ciąże i co bedąc juz w ciązy powtózyłam badania i wyniki dodanie dość swieża infekcja! jestem pod opieką klekarza od chorób zakaźnych i narazie mam awidność graniczną czyli nie musze leczyć ale badanai mam powtarzane co miesiąc i ktoś mi powie ze na toko nie mozna zachowrować drugi raz!

oczywiście, że można zachorować drugi raz. Są również przypadki podwójnej różyczki czy świnki

Zaleca się wykonywanie badań na ok. pół roku przed staraniami. Jednak trzeba pamietać, że starania trochę trwają i po jakimś czasie te badania sie deakutalizują :]

Gość obalam wszyskie mity
jak się chorowało na toxo to w czasie ciazy zawsze trzeba monitorować poziom przeciwciał, czy zakazenie nie ulega reaktywacji. wiec zbadac mozna sie bezposrednio przed staraniami a potem co jakis czas monitorowac poziom przeciwcial, ale zawsze w tym samym lab.!