Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bojaca siee

Leki na początku ciąży?

Polecane posty

Gość bojaca siee

Witam , parę dni temu trafiłam do dentystki z wielkim bólem zęba w nocy. Przepisała mi dalcin c i ibuprofen. Dzisiaj kiedy skończyłam prać do końca dalcin i w czasie bólu zjadłam 3 ibuprofeny dowiedziałam się , że jestem w ciąży. Szybko przeczytałam ulotki i wychodzi na to , że nie zalecane jest to brać w ciąży jak się nie porozmawia z lekarzem. Czy może coś się stać dziecku. Dzwoniłam do gina ale może mnie przyjąć dopiero w piątek :(

Gość bojaca siee
z moich obliczeń wynika że 5-6

Gość może superniania pomoże
ani dalacin ani ibuprofen nie mają bezpośredniego działania teratogennego (powodującego ciężkie wady rozwojowe u płodu), ale oczywiście powinnaś iść do ginekologa i monitorować stan zarodka jeżeli to baardzo wczesna ciąża i nie ma jeszcze łożyska to nic nie powinno się stać

Gość może superniania pomoże
oba te leki należą do kategorii B, jeżeli chodzi o stosowanie w ciąży, czyli : Kategoria bezpieczeństwa stosowania w ciąży: B. Lek może być stosowany w okresie ciąży jedynie w razie zdecydowanej konieczności. Dotychczasowe obserwacje nie wskazują na to, aby lek wywierał jakiekolwiek szkodliwe działanie na płód ludzki. Będzie dobrze, nie stresuj się, bo stres jest bardziej szkodliwy dla maleństwa.

Nie martwsie bedzie dobrze, ja byłam w podobnej sytuacji, nie wiedząc że jestem w ciąży leczylam przeziębienie gripexami, flegaminami i innymi podobnymi specyfikami. Był to też 5-6 tydz. Jak się okazało że jestem w ciąży to bylam wsciekla że tak lekkomyslnie faszerowalam sie tym badziewiem. Lekarz jak mu o tym powiedziałam to oczywiście zachwycony nie byl . Ale powiedział, że jesli zarodek nie był jeszcze połączony z łożyskiem to bedzie wszystko dobrze i tak też było, (wtedy gdy jeszcze nie wiemy o ewentualnej ciąży, dziecko jest bardzo dobrze chronione w brzuszku) i tak też było, bo jestem teraz juz mamą prawie 2miesięcznej zdrowiutkiej dziewczynki o imieniu Julka :) Wierzę że w Twoim przypadku równiez tak będzie ;) :) :) :) :)

Gość bojaca siee
bardzo dziękuje:) już się mniej denerwuje. Mam jeszcze jedno pytanie , na czwartek mam prześwietlenie zęba , czy moge je zrobić ?

Gość a co ja wrózka
NIE NIE NIE !!! !!! !!!! nie wolno się prześwietlać w ciąży !!! promienie rtg uszkadzają płód NIE WOLNO !

bojąca siee musisz teraz o zębie zapomnieć jak jesteś w ciąży,wyobraź sobie ze ja sie naryczałam jak dowiedziałam sie ze jestem w ciąży w 6 tyg. a wybrałam cały dalacin c i jeszcze cos tam uspokajającego bo oprócz zęba to w pracy miałam nie ciekawie,tez o to się martwię czy wszystko będzie ok z moja córeczka

Gość BelekiOKa
www.dziecko24.pl wejdz tam... i opisz im to co tu a w ciągu godziny lekarz poda ci odpowiedz.

Gość a co ja wrózka
należy zadzwonić do ginekologa, bo na tych różnych portalach to każdy głupi może się podać za lekarza a prześwietlać się w ciąży nie wolno, na każdym gabinecie rtg wisi stosowna informacja...