Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spokojnytyp

fundusz alimentacyjny, zapytanie

Polecane posty

Gość spokojnytyp

Dzień dobry, mam zapytanie w sprawie świadczeń alimentacyjnych. Jestem ojcem samotnie wychowującym dziecko. Aktualnie toczy się rozprawa o całkowite pozbawienie praw matce do dziecka. Moje pierwsze zapytanie brzmi: czy jeśli będzie matka dziecka pozbawiona całkowicie praw to należa się świadczenia alimentacyjne córkę? Planuje zamieszkać zamieszkać i wspólnie dzielić życie z kobietą która też wychowuje dzieci samotnie i jest w takiej samej sytuacji jak ja i tu moje pytanie: czy nadal będą przysługiwać świadczenia alimentacyjne obecne dzieci na dzieci ( nie wspólne)?

Obowiązek alimentowania własnych dzieci mają wszyscy rodzice, niezależnie od posiadania władzy rodzicielskiej. Jeżeli egzekucja alimentów od matki okaże się bezskuteczna, mozna się starać z funduszu, ale do tego trzeba mieć bardzo niski dochód.

Gość spokojnytyp
Egzekucja alimentów od matki jest bezskuteczna i juz pobieram na dziecko zasiłek alimentacyjny. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 725,00 zł więc nie jest tak źle. czyli jedno już wiem że pomimo iż matka dziecka będzie całkiem pozbawiona praw do dziecka alimenty będzie musiała płacić. a co do tego? Planuje zamieszkać zamieszkać i wspólnie dzielić życie z kobietą która też wychowuje dzieci samotnie i jest w takiej samej sytuacji jak ja i tu moje pytanie: czy nadal będą przysługiwać świadczenia alimentacyjne na obecne dzieci ( nie wspólne)?

Gość tu wejdź i sprawdźż
dopóki nie weźmiecie slabu będzie Ci przysługiwać. po ślubie dolicza się jej dochody, ale jednocześnie dzieli na więcej osób. http://www.ops.pl/forum.php?category=44

Gość spokojnytyp
http://www.ops.pl/forum.php?category=44 nie da się wejść, strona zabezpieczona hasłem, pierwszy raz w życiu takie coś widze. nie można nawet się zarejestrować żeby z niej skorzystać

Gość spokojnytyp
nikt już nic nie wie na ten temat?