Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekająca na wiosnę.....

jakie zabezpieczenie?

Polecane posty

Chociaż jestem mężatką od lat, wciąż mam kłopot z zabezpieczeniem :-( Bo tak: Przy tabletkach - skutki uboczne sa nie wytrzymania, więc dzałam sobie spokój. Sama prezerwatywa jest zbyt stresująca (mamy już 2 dzieci - wystarczy). Obecnie naklejam plastry Evra już od 8 m- cy. Niby skutki uboczne mniejsze, ale te hormony można o kant doopy rozbić, bo libido spadło do minus 100! I co? Może macie jakieŚ rady? Czy ufacie prezerwatywom?

A czy masz dzieci? Bo ja przy dwójce nawet nie chcę myśleć o wpadce... Kiedyś brałam Esc. Mam nadzieję, że po raz pierwszy i ostatni :-)

Gość współżyję od 7 lat
i prezerwatywy jeszcze mnie nie zawiodły. Po tabletkach również źle się czułam.

a spirali nie chcesz? zostaje jeszcze sterylizacja...najblizej w Czechach:)

Gość Gryzzleda
ja mam dwójkę dzieci i Mirenę

mam 1 dziecko. kolejne chce za 2 lata. po tym założe spirale

Do spirali jakoś nie mogę się przekonać :-( Kiedyś lekarz nastraszył mnie, że mogą pojwiać się jakieś krwotoki....

Najgorsze jest to, że mówię mojej ginekolog, że mam chłopowstręt po hormonach, a ona przepisuje kolejne recepty :-( Dzisiaj mam wizytę i już nie wiem co robić....

Z moim mężem żyjemy w celibacie, bo nawet trudno mi się smusić do czegokolwiek. Tzn. ja napewno żyję w celibacie, a on to już może nie...... I wcale bym mu się nie dziwiła..... Małżeństwo się sypie jak nic :-(

serio, polecam ci spiralkę hormonalną Mirena. Ja nie mam żadnych skutków ubocznych, libido ok, krwawień prktycznie brak (nawet okresu), także jak dla mnie super. Odstraszający jest tylko koszt założenia, bo to jednorazowy duży wydatek

No dobrze. Powiedzmy, że zkładam Mirenę. Ale ona też ma hormony, prawda? Co do gumek, to nie było tak źle, bo na kilka lat stosowania, pękła tylko raz. Było to 10 dc i musiałam wziąĆ Esc. Teraz jednak panicznie boję się ciąży i sama nie wiem co lepsze....

ja mam zwykłą spiralkę, bez hormonów. jak dla mnie super! mam normalne okresy, równo co 30 dni, o niczym nie muszę myśleć, żadnego pamiętania godzin, wykupowania recept, nic. co 6 miesięcy jestem u ginekologa i już :) gumce nie umiem zaufać. a chyba bardziej nie umiem zaufać temu że będzie mi się chciało jej użyć :P zapewne byłoby tak że bym stwierdziła co ma być to będzie i już miałabym drugie dziecko w drodze :P a tak poczekam jeszcze z rok, wyjmę spiralkę i zaczniemy sie starać o rodzeństwo dla synka :D

Czyli jednak namawiacie na spiralkę :-) A nie przeszkadza Wam ciało obce wewnątrz ?

ja o niej już całkiem zapomniałam. na początku jeszcze się bałam, sprawdzałam czy wyczuwam niteczki, teraz nic. jakbym jej wcale nie miala.

Dla mnie najważniejszy jest powrót libido, bo nie mogę chłopa miesiącami trzymać na dystans :-( Gdy nie biorę hormonów to chęci wracają, ale za to powraca lęk przed ciążą :-( No poporstu paranoja :-)

ja też sie zastanawiam nad spiralą, ale nie nad mireną, tylko taka bez hormonów. Sądzę, że kiedy przestanę karmic to uderzę do swojego lekarza i się zdecyduję :)

Gość guomi
nie ufam,z prezerwatyw mam 2 dzieci :) biore zastrzyk, z libido wszystko ok :D

Ojej - z prezerwatyw 2 dzieci? No i jak tu się wyluzować ?

klaudka ja zakładałam jak karmiłam malucha, nawet na okres nie czekałam :) a co do libido to, hmmmm ostatni raz tak dobrze było jeszcze na początku naszego związku, kiedy to rąk nie można było od siebie oderwać :P

polecam spiralę ja miałam w swoim życiu już dwie każda na 3 lata żadnych skutków ubocznych i jaka wygoda :)

Mirena ma hormony, ale one działają miejscowo i w znikomym stopniu przenikają do krwi, także nie powinny mieć wpływu na libido. No albo rzeczywiście wtedy "zwykła" miedzianka ;)

hmm, a mnie powiedziano, że musze okres mieć. W takim razie musze się dopytać, bo ciążko jest teraz z zabezpieczaniem, a nie moge sobie pozwolić na wpadke, bo po cc jestem

No dobra. Mam wizytę po 16-tej to podpytam o spiralkę. Tylko wiecie co? Moja lekarka przy badaniu nie jest zbyt delikatna. To chyba dobrze nie rokuje przez nią zakładania...

Gość zuza32321
Z tą Mireną nie jest do końca tak kolorowo,więc zanim się ją komuś poleci warto się zastanowić,tym bardziej,że jest to niemały wydatek..... Osobiście musałam pójśc ją usunąć,bo przez 3 miesiące praktycznie cały czas krwawiłam,na szczęście przypadków jak mój jest mało. Ginekolog powiedział,że zanim założy się spiralę,powinno się pozażywać Cerazette,lub teraz jest nowa Azalia,tam też jest tylko jeden hormon jak w Mirce.Jesli się "przyjma" i będzie ok-można się decydowac na Mirenę,jesli organizm oszaleje tak jak bylo u mnie predzej czy później Mirena wyląduje w szpitalnym pojemniku na odpady.... Teraz używamy prezerwatyw....oczywiście lepiej by było bez,ale ogólnie nie narzekam,mój małżonek też:)

no niezbyt :( mopja jest bardzo delikatna :) a zakladanie jest lekko nieprzyjemne, na pewno nie bardzo bolesne i trwa naprawdę chwilkę :) na pewno nie trzeba czekać na okres. ja dostałam receptę na czopki rozkurczowe i mialam użyć jednego na godzinę przed założeniem, a drugiego na 10 minut przed i było ok :D

Z tego co wiem, to zwykła spiralka jest dużo tańsza :-) Tylko czy lepsza - to pytanie :-)