Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie Do Kobietek

Slub Cywilny i biała suknia.........

Polecane posty

Gość Pytanie Do Kobietek

Mój narzeczony jest po rozwodzie i stąd moje pytanie. Nigdy nie byłam mężatką i chciałabym się Was kobietki zapytać, czy wypada pójść do slubu cywilnego w białej sukni? Bardzo bym chciała. I czy Waszym zdaniem duże wesele jest wskazane?

Gość kajanka
do cywilnego na pewno nie biała suknia a wesele duże może byc

wszystko wypada. w końcu niałe kiece to kiece ślubne, a wy bierzecie ślub :) a wesele tez moze byc jesli chcecie :)

Gość Pytanie Do Kobietek
Nie moge pojsc do slubu cywilnego w bialej sukni? Przeciez to mój pierwszy ślub.

Gość a ja wole czekolade....
mozesz isc spokojnie w bialej sukni i zrobic wielkie wesele!!! biala suknia nie jest tylko przeznacozna do Kosciola.......

ja biore tylko cywilny i nie zamierzam sie przejmowac tym, ze jakas zawistna baba (bo faceci zwykle nie maja takich smiesznych problemow) bedzie na mnie krzywo patrzec. szyje mi sie wypasiona suknia typowo slubna, a wesele robimy duze. i juz! :) welonu tylko miec nie bede, bo mi sie nie podoba. gdyby mi sie podobal, to bym miala parumetrowy nawet, i nic nikomu do tego. niech skisna, zawistnice ;)

Gość a ja wole czekolade....
w ogole jakbysmy szly tym tokiem myslenia to osoby niewierzace tez nie moga zalozyc sukni slubnej czyli bialej bo przeciez nie ida do kosciola... masakra

Gość Pytanie Do Kobietek
tequila i super masz podejscie, podoba mi sie! Uwazam dokladnie tak samo!

A co za różnica cywilny czy kościelny babeczki czasem biorą kościelny w czerwonych kieckach to czemu biała i welon mają być zabronione do cywila. Ślub to ślub

Gość ślub to ślub
>do cywilnego na pewno nie biała suknia A możesz wyjaśnic dlaczego? Nie wiem jak ty, ale ja znam nazwę "suknia ślubna" a nie "suknia do ślubu kościelnego" więc dlaczego na ŚLUB nie miałaby załozyć slubnej sukni?

Gość ślub to ślub
Pasuje wszystko. Biala suknia, welon, wesele. Jak w nicku - ślub to ślub i już.

Gość snieznobiala nie
a wesele jakie chcecie. I na pewno welon mi nie pasuje na slubie cywilnym.

Gość a ja wole czekolade...
ta powyzej: a mozesz uargumentowac swoje brednie?

Gość slub to slub
Ja mam podobna sytuacje ..... ale ja bialej nie chce bo mi sie nie podoba ale napewno zaloze suknie swoich marzen w kolorze ecru, piaskowym lub srebrnym i starym babom nic do tego :))) i tak zawsze cie obgadaja, niewaze czy masz slub koscielny czy cywilny :)

Jestem tu przez kogoś wywołana "stara babą" :D i ... uwazam, ze ślub to ślub. Nieważne kościelny czy cywilny, pierwszy czy drugi , ważne jest to czego chcą państwo młodzi. Mogą się ubrać jak chcą bo to ich uroczystość. Skoro panna młoda chce mieć białą suknię to niby czemu miałaby jej nie mieć. A kto powiedział, ze ślub cywilny jest mnie ważny niz kościelny . Załóż białą suknię autorko i oby szczęście było zawsze z Wami.

Gość Madzia .
wypada i juz . ja tez mam tak zamiar zrobic . i zadnego slubu koscielnego . a tak wracajac do tematu sukni bialej : biala suknia ma okznaczac czystosc panny mlodej , a rzadko ktora panna mloda jest "czyta" az do slubu . ;]

Gość grdjgfdkghkh
pewnie że może być biała suknia a jak ktoś twierdzi że nie to jest albo starą zakompleksioną panną albo zawistną kobitą co to swój ślub miała byle jaki i nie może przeżyć mysli że ktoś może mieć lepszy od niej, to jest ślub pary młodej i mogą się nawet przebrać za zółte banany i nic nikomu do tego:)

możesz iśc i w welonie i wbiałej sukience,ślub to ślub. ja nie miałam całej białej, welonu nie chciałam ale panny które wychodziły za mąż przedemną-miały i to i to :) aha, ja mam sam cywilny.

Madzia parę razy przewijało się na forum że wianek jesty symbolem czystości młodej. ale nie wiem :D mnie się kościelny nie znaczy ;D

Gość niespełniona piosenkarka
Słuchajcie dziewczynki! Co tak naprawdę myślicie o ślubie cywilnym i weselu? Właśnie wszystko dopięłam na ostatni guzik i stanie się: cywilny + wesele na 130 osób. Zamówiłam skrzypaczkę na cywilny aby zagrała na wejściu jeden utwór drugi na koncu- oby troszke przedłużyć i upiększyć uroczystość. A potem wesele z zespołem. Bawiłyście się na takim weselu? Jak rozegrać sprawę błogosławieństwa z rodzicami? czy to powinno wogóle być? mieszkamy razem już 5 lat i nie wiem skąd mielibysmy wychodzić do autka? bede wdzięczna za rady

Gość kobieto litości!!!!!!!!
bierzesz cywilny i chcesz robić błogosławieństwo?może jeszcze z całowaniem krzyża i święceniem kropidłem...pomyśl chwilę....

Ja brałam cywilny, bo oboje jesteśmy niewierzący. Suknię miałam białą, typowo ślubną, ale raczej skromną (nie podobają mi się suknie bezy). Welonu nie miałam, bo nie pasował do sukienki, ale gdyby pasował to bym oczywiście założyła, w końcu to ślub. Błogosławieństwa z oczywistych względów nie było, natomiast wesele jak najbardziej, Z tymże u nas było ok. 60 osób. Ślub cywilny niczym nie różni się od kościelnego, ten drugi ma po prostu wyraz religijny. Tylko niektórzy niestety nie rozumieją, że nie każdy w tym kraju jest katolikiem i nie ma najmniejszego obowiązku uczestniczyć w praktykach religijnych.

Do kobieto litości!!! Nie pytałam czy błogosławieństwo ma być, tylko ogólnie jak według Was to wszystko powinno wyglądać tzn: wychodzimy z naszego mieszkania i prosto pod usc? Czy robić elementy typu: moj narzeczony przyjeżdza po mnie i razem jedziemy do usc? nie wiem jak to rozegrać. Do Yavagrana: masz całkowita rację, Polska to kraj krytyki i oporów. Ja nie biorę kościelnego , bo mój narzeczony jest rozwodnikiem i nie chcieliśmy tracić czasu na unieważnienie małżenstwa.Narazie nie spotkałam się z krytyką, ale zobaczymy jak będę dawać zaproszenia.Jeszcze mam 9 miesiecy do ślubu, także jeszcze ludzie mają czas na uprzykrzenie mi tej uroczystości. Na szczęście coraz więcej jest takich ślubów i kościół będzie musiał zmienić troszkę reguły gry, stac sie bardziej tolerancyjnym bo rozwodników i nie wierzących jest sporo. Według danych statystycznych w ciągu 5 lat rozwodzi się ponad 500 tyś ludzi także samą uroczystość Komunii trzeba było zmienić i coraz rzadziej rodzice prowadzą dziecko do ołtarza, bo co 3ci rodzic jest po rozwodzie. W każdym razie na krytykę jestem przygotowana, a przecież ślub cywilny jest ważniejszy i wogóle istotny dla państwa.

Nie ma co przejmowac się głupimi komentarzami, bo komentują ludzie, którym zawsze coś nie będzie pasowało. Poza tym głupotą jest robić coś wbrew sobie, bo jakaś ciotka czy znajoma to skrytykuje.

Oczywiscie dziewczyny, macie rację. Nie mam zamiaru rezygnować z wesela, a suknię będę miała ecru ale tylko ze wzgledu na to ,że kolor bardziej do mnie pasuje. Moja ciotka była ostatnio na ślubie ucs+wesele i wszyscy byli zaskoczeni, że uroczystość była podniosła i piękna, spodziewali się zapewne odklepania formułki przez urzędnika i tyle. Wesele było podobno super. Już ja się postaram aby moje było udane. Mam zamiar zaśpiewać swoim rodzicom słynny wyciskacz łez;) "Cudownych rodziców mam" o ile się nie rozkleję, a to całkiem możliwe :) W każdym razie ja nie czuję się gorsza i poszkodowana, że przez mojego faceta nie mam kościelnego. Nie ja pierwsza i nie ostatnia. pozdrawiam

Gość ślub to ślub
do cywilnego na pewno nie biała suknia a wesele duże może byc A dlaczego nie biała?

śmieszne, jak to nie wypada białej do cywilnego? a co to zastrzeżony kolor tylko do slubów kościelnych? wypada białą, nawet balową, welon, wesele na 200 osób i wszystko co tylko chcesz, to twój ślub i ma być taki jak ty sobie życzysz, proste.

Gość kotrecde
za 2 tyg mam cywilny-moj narzeczony jest rozwodnikiem. to moj pierwszy slub. wesele mam z zespolem. a do slubu ide w pieknej sniezno bialej sukni,ale krotkiej, szytej na zamowienie,taka jaka sobie wymarzylam:) welonu miec nie bede,bo nie bardzo pasuje, ale jakby pasowal,to bym zalozyla. zamiast tego mam piekny kwiat-bialy oczywiscie:)

I bardzo dobrze! To nasze życie i mu decydujemy jak ma wyglądać ta uroczystość. Też nie widzę przeciwskazań do założenia białej sukni. Ja wybrałam ecru bo bardziej mi się podoba i tyle. Są takie czasy i coraz więcej będzie wesel po cywilnym ze względu na rosnącą liczb,ę ateistów i rozwodników.Także zagorzali katolicy- pora zamknąć usta i uszanować wolę blizniego

kotrecde - jak rozwiązaliście sprawę wyjazdu z domu itd?