Ewelka_z_84 0 Napisano Luty 12, 2010 Witam. Mam pytanie: czy w 3 dniu po miesiączce mozna zajść w ciąze? Wyjasnijcie mi na czym polegaja te kalendarzyki? Czy one podają zakres dni płodnych biorąc pod uwage równiez zywotność plemników? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość migotkaa12 Napisano Luty 12, 2010 w ciaże możesz zajsc w dni od pierwszego dnia miesiaczki do 14. kiedy minie 14 dzien od pierwszego dnia miesiaczkowego wtedy juz sa dni bezplodne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 Dni płodne, to kilka dni przed i kilka po owulacji. Owulacja jest na ok. 14 dni przed miesiączką w zalezności od długości cyklu. Ale może sie przesunąć, dziewczyny mierzą codziennie temperaturę żeby ją w miare precyzyjnie okreslić, wzrost temperatury wskazuje owulację. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 Pod warunkiem, że nie ma żadnych innych czynników typu, stres, podróż, choroba itp. W necie są też kalkulatory dni płodnych :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okoani 0 Napisano Luty 12, 2010 migotkaa12 - gadasz totalne bzdury, jeśli nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj, bo tylko możesz zaszkodzić. 3 dni po miesiączce można zajść w ciążę, bo w przypadku krótszych cykli, mogą to już być dni płodne. Dni płodnych się nie wylicza (czyli nie ma co wierzyć internetowym kalkulatorom) tylko wyznacza na podstawie codziennych pomiarów temp. i obserwacji śluzu. Na dni płodne składa sie max. przeżywalność plemników (6-7 dni) + 3 dni (czas na owulację i żywotność komórki jajowej). Faza poowulacyjna trwa 10-16 dni i zaczyna się pierwszego dnia wyższej temperatury (tzw. skok) - pierwsze 3 dni tej fazy są płodne. Poczytaj: http://npr.pl//index.php/content/view/27/43/ http://npr.pl//index.php/content/view/29/43/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 okoani mam pytanko, czy w npr ( jesli stosujesz je oczywiście :)) jest możliwość wspomagania testem owulacyjnym ? Takim na poziom LH ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okoani 0 Napisano Luty 12, 2010 Jak najbardziej jest to możliwe :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 dzięki za odpowiedź :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okoani 0 Napisano Luty 12, 2010 nie ma za co - służę pomocą :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewelka_z_84 0 Napisano Luty 12, 2010 Ja raczej naleze do tych z długim cyklem (26-28dni) wiec to raczej nie były dni płodne i nie mogło dojść do zapłodnienia? dobrze rozumuje?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okoani 0 Napisano Luty 12, 2010 a który to był dzień cyklu? 26-28dni to nie są długie cykle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okoani 0 Napisano Luty 12, 2010 musisz wziąć pod uwagę te obliczenia, które podałam wyżej (choć dni płodne się wyznacza, a nie wylicza) przy cyklach 26-28, to fazę płodną masz gdzieś w przedziale 6- 20dc (to najszersze widełki). Pamietaj, że ważną rolę odgrywa max. przeżywalność plemników. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 Ewelka_z_84 26 -28 to prawidłowy lub w przypadku 26 dni raczej krótki cykl , dłuższe cykle to te do ok 35 dni. Jeśli Twój cykl trwał by 28 dni a miesiączka trwała 7 dni ,to wtedy 3 dni po zakończeniu okresu mogły to być dni płodne, czyli 10 dc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_LaVendowa_ 0 Napisano Luty 12, 2010 oj nie zauważyłam wypowiedzi powyżej :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach