Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

domi1906

Mrówki w zimie

Polecane posty

Właśnie! Jest środek zimy, a w domu wylazły mrówki,mieszkam w nowym bloku. Mrówki są małe 2-3 mm,czarno-brązowe. To faraonki,czy jakieś inne cholerstwo i jak się tego pozbyć?

Gość teściowa na rowerze
taki ciekawy temat a nikomu gadać się nie chce! a byłam ciekawa odpowiedzi,tak przyszłościowo jakby co.

Gość pytajaca sie dziewczynaaaaaa
ja polecam płytki Globol naprawde dzialaja na te cholerstwa..tez kiedys mielismy i jak byla plytka to ich nie bylo...jak plytka juz przestawala miec swoje wlasciwosci to wychodzily znowu i wiadomo bylo ze trzeba kupic plytke:)

Gość teściowa na rowerze
Murawka darniowa Bardzo pospolita. Robotnice mają 2,5-3,5 mm długości. Są barwy jasnobrązowej aż do czarnej, z jasnymi odnóżami i czułkami. W terenach zurbanizowanych zakładają gniazda w ścianach domów i pod podłogami, pod nawierzchniami ścieżek i dróg, pod kamieniami w pobliżu ścieżek. Można też znaleźć gniazdo murawki w deskach starych płotów. Podgryzają korzenie lub wygryzają chodniki w podziemnych częściach roślin. Budują kopczyki nadziemne. Przychodzą do mieszkań w poszukiwaniu słodkich i tłustych pokarmów. Kolonie najliczniejsze są wiosną i latem – mogą liczyć nawet wiele tysięcy osobników. Na zimę przenoszą się do budynków i zakładają gniazda w najcieplejszych miejscach – chętnie w szparach konstrukcji drewnianej przy górnej warstwie obmurowania. Otwory wyjściowe z gniazda budują z drobnego żwiru, cząstek martwych owadów i włókien drewna. Nie niszczą drewna, ale ślady ich działalności można błędnie odczytywać jako uszkodzenie drewnianych elementów.

Gość teściowa na rowerze
Brunatnoczarna hurtnica C zarna i podobna do niej, żółto ubarwiona, podziemnica zwyczajna są bardzo pospolite w miastach. Robotnice mają do 5 mm długości, królowe – do 15 mm. Gniazda zakładają na zewnątrz budynków: w ścianach i pod brukowanymi drogami. W ogrodach i na polach budują z ziemi kopczyki. Odkrywają korzenie roślin oraz przesuszają glebę, gdy budują w niej gniazda i wytyczają ścieżki. Zbierają pokarm w dużej odległości od mrowiska – przychodzą do pomieszczeń mieszkalnych i dostawszy się do żywności, uszkadzają ją oraz zanieczyszczają.

Gość to chyba dobry znak
że wiosna się zbliza! :-D A serio - też jestem za płytkami, ale najskuteczniejszym środkiem, z jakim się spotkałam - to proszek do pieczenia! Podejrzewam, że może być sama soda, ale pewności nie mam. Wysypać tam, gdzie łażą najwięcej - po 2 dniach zamieść - i koniec kłopotów.

Gość teściowa na rowerze
domi1906 ty tylko podskakiwać umiesz ? :D:D

Gość to chyba dobry znak
No ale jeszcze jeden problem - jeśli mieszkasz w bloku - to mogły przyjść od kogoś - i dopóki ten ktoś ich nie zwalczy to... czarno to widzę.

dzieki, skłaniam się ku hurtnicy,znalazłam w necie jej zdjęcia i to chyba ona, kupię ten fartox,może coś zdziała

Gość pytajaca sie dziewczynaaaaaa
ja wlasnie mieszkam w bloku i plytki pomogly:) proszku rozsypac niestety nei moglam bo lazily po scianie tez:P

pochodze po sąsiadach popytam,tak nienawidzę mrówek,robi mi się słabo, jak sie zejdą w większej ilości :(

tylko,że płytki tylko odstaszają,a tu potzeba zlikwidować gniazdo.

Gość proszek rozsyp pod ścianami
zaobserwuj skąd wyłażą.

Gość ktos dzwonil....
ja mialam inwazje mrowek w lecie...pod panelami , na podlodze i pod panelami, na scianach w kuchni...koszmar...kupilam proszek na morroki ..taki jakby cukier z trucizna..nie pamietam nazwy... w akzdym razie zanosza ten proszek do gniazda a potem gina...jak go zjedza...aa na poczatek potraktowalam je muchozolem...a niedobitki zdechly od proszku...a te moje mrowki to byly ze skrzydelkamoi,....brrr...jak pomysle o nich to az mnie ciarki przechodza...nienawidze robali...:(:(;(