Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cyckowa mama hani

jak odstawić dziecko od piersi i nauczyc pić z butli?

Polecane posty

Gość cyckowa mama hani

Dziewczyny już nie wiem co robić! Moja prawie 2 miesięczna córka za nic nie chce jeść z butelki,tak jakby ją guma parzyła,czasem zje po wielkich mękach z 20 ml, ale co to jest dla 2 miesięcznego dziecka...chciałąbym ją dokarmiać ponieważ ona jest prawie cały dzien przy mojej piersi,jest wiecznie głodna i zaznaczę jeszcze,że prawie nie śpi...niestety muszę wrócić na studia i tu właśnie zaczyna się problem...jak odstawić dziecko od piersi,abo chociaż zacząć dokarmiać?Dodam,ze smoczka też za nic nie chce ssać...

Gość mammussiaa
ja najpierw podawlam w butli moje mleko, mala w wieku ok polotora misiaca zaakceptowal smoiczek tomme tippe i pila ladnie odciaganie mlejko jak mnie nie bylo w domu od 3i pol mca chcialam ja zaczac przyzwyczajac dop modyfikowaneog bo wraam do pracy, i do butelki szklanej, bo plastik mimo ze bez bisfenoilu to z&awsze" plastik wyprobowalismy chyba z 5 mlek i rozne smoczki z silikonu z kauczuku a mlopda jak nie chiala pic tak nie chciala w kocu zrobilismy rpzerwe i po tygodniu dalam jej mleko non 1 w butelce tomme tippe i o dziwo zalapala to mlekop wg mnie smierdzi najbardzije sposrod mlek , ale pije go tak ze 100 ml xczasem 120 nie wiece i nie jest glodna prze okz 4-5 godzin czyli chyba sie najada. moge ci tylko poradzic zebys z uporem maniuak codziennie jej podawalaz butelke ale tazk po 2-3 godzinach od ostatniego karmienia piersia zeby byla troche glodna, wyprobuj tez rozne melaka modyf, tak co tydzoin inne moze ktores jej w koncu zasmakuje. jak nie to pozostaje odciagac pokarm i zrobic rezerwe w zamrazarniku pozdrawiam

Gość cyckowa mama hani
mammussiaa dzięki za rady, mi się jednak wydaje,że ona jest po prostu przywiązana do cyca, bo początkowo piła mleko z butelki(bebiko1,ale już takie gotowe,rozrobione w szklanej buteleczce,które podają w szpitalu) ja glupia niestety posłuchałam lekarza, który stwierdził"że nie ma co karmić dziecka butlą, bo ma nadwagę" więc zrezygnowała no i teraz mam problem, bo jest tylko wrzask i nic więcej...w każdym razie dziękuję

Gość cyckowa mama hani
może ktoś się jeszcze wypowie?

ja tez bylam glupia ze posluchalam, bo mi wszyscy gadali ze jak bede butla dokarmiac to nie bedzie cyca chciala, a ja chcialam karmic piersia tylko przez pierwsze 3 tygodnie tez mi wisiala non stop u cycka i jak juz nie mialam sily to dawalam butle ( najczesciej na noc zeby choc kilka godzin pospac). w koncu zrezygnowalam z tej butli wlasnie przez innych gadanie a teraz mam prawie 5cio miesieczne dziecko do ktorego jestem uwiazana bo butli nie chce nawet z moim mlekiem odciagnietym :( nawet z mezem nie moge jej zostawic na dluzej niz godzine dwie bo karmienie :( zla jestem :/

ja przez kilka dni podawałam modyfikowane łyżeczką i karmiłam normalnie piersią. Po kilku dniach przygotowałam w butelce i jako że poznał ten smak to wypił ze smakiem. Mnie to zszokowało, bo wcześniej próbowałam różnych metod i nic nie działało.

Gość cyckowa mama hani
no właśnie, ja też jestem uwiązana z moją małą, od 2 miesięcy nie wyszłam z domu na dłużej niż godzinę a to i tak zdarzyło się chyba dwa razy...teraz zaczynam semestr na uczelini i nie wiem co to będzie, nie ma co słuchać ludzi, bo wszyscy są mądrzejsi jak ich to nie dotyczy, zaraz jeseś wyrodną matką jeśli nie karmisz dziecka przynajmniej do 6 miesiąca...

Gość angoool
ja też mam problem.... ucze się w technikum i zostal mi wlasnie ostatnio rok i musze wrocic do szkoly we wrzesniu malemu idzie 3 miesiac probowalam dac butelke z moim mlekiem ale raz wypil 40 i bylam zadowolona ze cos z tego bedzie a za drugim razem tylko 20 i to na sile mu edawalam. musze go nauczyc na butelce bo musze skonczyl szkole.... smoczka tez nie chce chocby niewiem jaki byl. pomóżcie ....

Gość ewcia krewcia
Najpierw naucz malucha pić z piersi przez kapturki (ta sama technika ssania co przez smoczek) a potem kiedy bardzo będzie spragnione i głodne podaj butlę.

Ja karmię prawie od początku przez kapturki, takie z cieniutkiego silikonu, i może dlatego łatwiej. Ale na początku dałam smoczek uspokajający taki profilowany (jeszcze w szpitalu), a potem jak kupiłam butelkę to okazało się że mały nie pije z takiej z prostym smoczkiem, a z takiej właśnie z profilowanym smoczkiem bardzo ładnie je. I smoczek uspokajający, i do butelki ma z silikonu. Z butelki daję tylko moje mleko, odciagnięte, no ale na kilkanaście godzin mogę się wyrwać. Nie wiem czy chcesz swoje zostawiać czy mm karmić, ale i tak bym proponowała zacząć od swojego mleka.

Gość moniczka1000
witam, mam już 13 miesieczna corke, karmie ja piersia i mam juz tego dosyc. do pół roku mała spała całą noc a potem jak by ktoś ją zaczarował i budziła się co godzine nawet... Teraz co 4-5 , próbowałam każdego rodzaju mleka, żadnego nie chce pić, dodam jeszcze ze smoczka nie akceptuje a z butelki pije tylko herbatke, jak wyczuje smak mleka od razu wypluwa smoczek. Pomocy chce juz przestać ja karmic, dodam ze mała zjada inne posiłki bez problemu, ale kiedy próbuje zabrac jej cyca w dzien to nie chce jesc wcale... pomocy

Gość xza32
Jak to mozliwe ze mamy takich malych niemowląt "cierpią" z powodu uwiązania?? Przecież to naturalne, że masz noworodka czy male niemowle to ono potrzebuje mamy ... zdziwione? Po to jest macierzynski, po to matki zostają w domu z dziecmi zeby sie nimi zajmowaly. Jak nakarmisz piersią dziecko, a ono placze po pol godzinie to nie wyciagaj piersi tylko sprobuj uspokoic w inny sposob - utul, ponoś, poloz sie z dzieckiem, pospiewaj itd... jak traktujesz piers jako uspokajacz na wszystko to potem jest problem z ciaglym domaganiem sie piersi - placzę - mama mnie karmi- przytula- jest blisko -uspokajam się. Wydaje mi się ze macie nierealne oczekwiwania - urodzę, dziecko sobie bedzie ladnie lezec w lozeczku, a ja zyc dalej jak dawniej... 2 mies po porodzie.... ehh...

Gość banka250
moniczka00 - to juz strasze dziecko - jesli nie ma alergii probowalabym juz z krowim mlekiem, kakaem, delikatnie poslodzic, dodac miodu... Oprocz mleka mozesz juz dac dziecku inne produkty mleczne - sery, kefiry, jogurty, budynie... przemycic mleko mozesz w rozny sposob, a karmienia po prostu ograniczaj, zamiast tego daj cos co zasmakuje dziecku - owoce? Ja tez odstawialam dziecko od piersi jak mialo 13 mies, nie chcial mm, ale krowie mleko (swieze, w butelkach z lodowki, nie z kartonu) z dodakiem odrobiny kakao pil chetnie - przez kubeczek, a po paru probach nauczyl sie przez słomkę..

Gość moniczka1000
mala zjada praktycznie wszystkie produkty mlekopochodne itp. ale niestety nie pije mleka, a budzi sie w nocy i domaga sie cyca, również w dzień kiedy probuje jej go ograniczyc to protestuje, nie chce jesc obiadku i nic innego, kiedy dostanie cyca po jakims czasie zje bez problemu kanapeczke z serem czy zupke, chce odstawic corke ale nie mam pojecia jak to zrobic starsza córka sama zrezygnowała z cyca