Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotnaaa666

Mam pytanie do studiujących

Polecane posty

Gość samotnaaa666

witam czy wie ktoś ile kosztuje miesięczny bilet PKP dla studentów z Ostrowa wlkp do Poznania?

Gość 48zł

Gość samotnaaa666
48 zł napewno nie bo to za mało jest.

Gość samotnaaa666
dziękuje bardzo, mam pytanie jeszcze ile procent ulgi mają studenci na bilety miesięczne?

Gość samotnaaa666
a dojeżdża ktoś do Poznania na studia codziennie, ja mam 100 km i nie wiem czy dam rade tak dojeżdżać codziennie.

Gość he-he-he-he
myślę, że nie dasz rady codziennie. 100 km to za dużo, zeby codzienni dojeżdzać, w Polsce nie mamy takich szybkich pociągów jak na zachodzie.... no chyba, że zajęcia masz 2x w tygodniu, wtedy to co innego.

Gość samotnaaa666
mi chodzi o studia dzienne

Gość he-he-he-he
no wiem, ale na studiach dziennich też zdarzają sie dni, że nie ma zajęc albo są same wykłady, na których nie ma obowiązkowej obecności.

przejrzyj sobie rozklad jazdy pkp, zobacz o ktorej masz pociagi i zadecyduj, czy bedzie ci sie chcialo wstawac w srodku nocy, zeby zdazyc na pociag, bo o 8 zaczynaja sie zajecia. ja osobiscie nie zdecydowalabym sie na codzienne dojazdy przy takiej odleglosci.

Gość samotnaaa666
aha, no to może nie było by tak żle. a ile godzin tak przeciętnie jest zajęć w jednym dniu?

Gość samotnaaa666
musiałabym wstawać koło 5 a teraz wstaje o 6 więc nie tak żle

Gość he-he-he-he
"aha, no to może nie było by tak żle. a ile godzin tak przeciętnie jest zajęć w jednym dniu?" sprawdz sobie na stronie uczelni program/ plan studiów ktore cie interesuja. nie da sie powiedziec ogolnie dla wszystkich. sa kierunki, gdzie zajec jest mało, a sa takie, gdzie masz rozwalony caly dzien od 8 do 20 :O to zależy od kierunku i uczelni. a dlaczego chcesz dojezdzac?

Gość samotnaaa666
bo nie stać mnie na akademik, bilet kosztuje prawie dwa razy mniej.

Gość bfdzn
jak cie nie stac na akademik tzn ze masz male dochody, dostaniesz stypendium

Gość samotnaaa666
sprawdzałam i w piątek nie ma zajęć, w środe są tylko dwie godz wieczorem a w reszte dni od 8 i ostatni wykład jest o wpół do 3 ale nie wiem do której

Gość he-he-he-he
stypendium wszystkiego nie załatwi niestety. wiem coś o tym :O skoro nie stać cię na mieszkanie w Poznaniu, to ja na twoim miejscu bym sie rozejrzała za studiami bliżej domu, np. w Kaliszu. Tam jest dobry PWSZ i wydział UAMu. Nie wiem czy to, co chcesz studiować akurat jest na tych uczeniach, ale może warto sie rozejrzec :)

Gość samotnaaa666
ale o jakie stypendium ci chodzi? jak jakieś naukowe to na pierwszym roku nie dostane a jak chodzi o socjalne to nie tylko ja mam niskie dochody więc moge nie dostać a poza tym napewno nie 500 zł miesięcznie żeby starczyło na akademik

Gość samotnaaa666
sprawdzała wszędzie i ten kierunek jest tylko w Poznaniu, a nie pójde na pierwszy lepszy kierunek bo to nie ma sensu

Gość he-he-he-he
a co to za elitarny kierunek ;) ? wysokość styp. socjalnego zalezy od dochodów i uczelni, ostatnio trochę się zwiekszyło i nie są to kwoty 100-200 zł, tylko więcej. Wiem, że na UAMie można dostać nawet ok. 600 zł, ale to tylko niektórzy. Ale nie możesz liczyć na stypę, to nie jest pewny dochód. Przekalkuluj sobie czy dasz rade (nawet fizycznie) spedzać ponad 3h w pociągu. Pomyśl, że wrócisz z zajęć np. o 20, 21, a na drugi dzień pobudka o 5. A Gdzie wizyty w bibliotece, nauka itp?

Gość bfdzn
stypendium socjalne, mieszkaniowe i na wyzywienie, jak masz niskie dochody to da rade nawet oplacic akademik (poza tym watpie zeby akademik kosztowal 500zl)

Gość ja dojeżdam
z Leszna do Poznania i daję radę , ale utrudnione jest życie towarzyskie - powiem szczerze - prawie go nie ma :/

Gość samotnaaa666
Finanse i rachunkowość. nie wiem czy dam rade ale ode mnie do Poznania jest 1,5 godz pociągiem. Myślałam o kredycie studenckim ale sam kredyt też mi nie starczy na akademik.

Gość samotnaaa666
na Uniwersytecie ekonomicznym akademik kosztuje od 350 do 450 zł ale w to rachunki chyba się nie wliczają nie wiem. Wszystkich stypendiów nie dostane na raz, a oprócz tego trzeba za coś żyć.

Gość samotnaaa666
a ile km masz z Leszna do Poznania?

Gość bfdzn
mozna miec wszystkie stpendia na raz i sorry ale finanse sa na prawie kazdym uniwerku i ekonomicznej niz tylko w poznaniu :o

Gość he-he-he-he
sory, ale osoby które mówią, że styp. socjalne z dodatkami wystarcza na utrzymanie chyba nigdy nie musiały z niego żyć :O po 1 - to nie są pewne pieniądze, wniosek składa się co semestr i czeka się (na moim wydziale nawet ponad m-c) na wyniki.. potem kolejne 2-3 tyg na wplate i takim sposobem pieniadze za 1semestr dostawałam w grudniu (tak, tak!), jak dobrze poszlo to pod koniec listopada. w drugim sem. to samo. oczywiscie ze splata za wczesniejsze miesiace, ale w pazdzierniku i listopadzie tez trzeba z czegos zyc! moze inne uczelnie/wydzialy dzialaja sprawniej i nie ma takich poslizgów, ale trzeba sie liczyc z tym, ze moga byc.

Gość ja dojeżdam
70 km i bardzo dobre połączenia

Gość bfdzn
poza tym sa jeszcze akademiki innych uczelni i bursy-o wiele tansze niz akademiki