Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shelka

pierwsza wizyta

Polecane posty

Gość shelka

opiszcie swoją pierwszą wizytę u ginekologa, jak przebiegało badanie itp... planuję się wybrać ale jakoś nie mogę się przełamać mimo, że mam już 19 lat i wiem ze powinnam..

Gość sdfvxcvxc
skąd wiesz że powinnaś ? boli cię? coś niezidentyfikowanego wycieka? masz ochotę by ci ktoś palce wsadził? :o

Gość powodzenia z takim myśleniem
a raczej jego brakiem:o

Gość jehs
chcę wiedziec czy wszystko w porzadku zrobic badania o ktorych wyzej napisano i prosze o opis wizyty a nie durne uwagi.

Gość shelka
chcę wiedziec czy wszystko w porzadku zrobic badania o ktorych wyzej napisano i prosze o opis wizyty a nie durne uwagi.

Weź ze sobą kalendarzyk miesiaczkowy, lekarz porozmawia z Tobą , zrobi usg dopochwowe (nie jest bolesne) zbada piersi palpitacyjnie, i zrobi USG.

Gość arbaja
Gdy ginekolog zobaczyl moje wary sromowe to dostal padaczki :o

Gość soplicówna
arbaja - operacja nie wyszła czy jak?

Gość shelka
dziękuję za normalną odpowiedź. ale usg dopochwowe ? myślałam ze jest tylko badanie jakimś wziernikiem... brr

to zalezy od lekarza - ja bylam u wielu i zaden mi nie badal piersi - obecnego poprosilam to powiedzial, ze on nie jest od tego za to usg dopochwowo mialam robione tylko u tego ostatniego, bo inni nie posiadali takiego sprzetu najpier wypyta Cie dokladnie kiedy byl okres, czy jestes dziewica, czy masz jakies problemy, czy masz regularne cykle itp, pozniej Cie zbada - na pewno palcami sprawdzi, powinnien obowiazkowo zrobic cytologie no i u niektorych usg dopochwowe to standard u innych nie

takie usg tosie robi jak lezysz na normalnym lozku - lekarz ma taki dlugi 'patyk' - przypomina czlonek, naklada na niego prezerwatywe i smaruje zelem nawilzajacym i wklada - na monitorze oglada Ciebie od srodka - to nic nie boli - musisz sie rozluznic i tyle - trwa chwilke

Dopochwowe -W przypadku konieczności dokładnej oceny narządów rodnych ginekolog może wykonać usg endowaginalne wprowadzając podłużną sondę przez pochwę.Taki rodzaj badania umożliwia np pobieranie wycinków do badań, jeśli zachodzi taka konieczność. Samo badanie jest niebolesne, w przypadku usg ednowaginalnego może być mało komfortowe. Usg tradycyjne nie wiąże się z ryzykiem, w przypadku usg przezpochwowego używa się prezerwatywy na sondę.

Gość arbaja
moje vvary sa jak skrzydla nietoperza: blona, szczecina i ultradzwieki :D

Gość nie każdy ginekolog ma
w gabinecie sprzęt do usg. Zależy czy idziesz do lekarza, który ma swój gabinet, to ma i usg. A ja chodzę do prywatnej przychodni i tam za każde usg muszę dodatkowo płacić i dodatkowo się umawiać :o

lekarz z Toba chwilke pogada, a pozniej pojdziesz sie przebrac albo do osobnego pomieszczenia albo za parawan zalezy do jakiego gabinetu pojdziesz. Rozbierzez sie od pasa w dol, usiadziesz na fotel - zawsze rpzed fotelem jest taki maly stolek na ktory wejdziesz a pozniej hop na fote. Na fotelu usiadziesz tak, ze nie opierasz sie o niego plecami tylko raczej glowa bo pupe musi sie opierac o brzeg fotela...jakby co to gin ci powie, ze masz sie bardziej do rpzodu wysunac czy cos. Pozniej sprawdzi czy sluz jest prawidlowy, wezmie probke na cytologie - jezeli bedziesz rozluzniona to nic nie bedzie bolalo. Zrobi prawdopodobnie usg dopochwowe - moja ginekolog zawsze robi i sprawdzi stan jajnikow itp...ogolnie badanie jest krotkie i bezbolesne. :) Ja tez sie balam przed pierwsza wizyta wiec spokojnie..chyba wszyscy sie troche bali przed pierwsza wizyta. Na poczatek polecam kobiete ginekologa

Gość do shelki
nie bierz na poważnie tych bzdur- jakie usg dopochwowe? miałam robione raz- na początku ciąży to dobry sposób by podglądnąć dziecko gdy jeszcze jest zbyt małe aby je oglądać na usg robionym przez powłoki brzuszne. A badanie takie na pierwszej wizycie oczywiście na fotelu, bardzo krótkie jeśli żadnych niepokojących objawów nie wykazujesz, ewentualnie uciskanie ręką brzucha żeby zbadać macicę i organy w jamie brzusznej. Piersi? Nie spotkałam się do tej pory, chyba, że zgłaszasz takie wyraźne żądanie no albo oczywiście przychodzisz z jakimiś zmianami np. zgrubieniami które cię niepokoją no to wtedy oczywiste że badanie takie się przeprowadza. No i przede wszystkim rozmowa, wywiad lek.

Gość Izabelka etc
Moja ginekolog nie jest zmieszana gdy wywalam jej moje owlosione spuchniete bile prosto na stol :)

Gość Melpomena...
Ostra siostra... z ta palpitacja to troche przegielas :) ale poza tym oki... To tylko strach ma wielkie oczy. Nie ma na co czekac. :)

jakis durny podszyw do shelki - moja ginekolog za kazdym razem robi usg dopochwowe kazdej swojej pacjentce...wiem bo moje kolezanki tez do niej chodza

Moj ginekolog za każdym razem bada mi piersi palpitacyjnie, może dlatego ,że jestem w grupie ryzyka.

Gość do izabelki
dziewicom też je robi?

Gość do izabelki
a z bzdurami raczej miałam na myśli badanie "palpitacyjne"

Gość palpitacji dostaję
gdy to czytam, bada się palpacyjnie.

Gość Izabelka etc..
ps: mój ginekolog zawsze przed badaniem obsmycza mi pałę z siarczystym połykiem! :classic_cool:

Gość Izabelka etc
Tylko uwazaj na higiene, ja raz poszlam do gabinetu z serem pod napletem :o musialam mina nadrabiac, i bluzganiem :D

Gość Melpomena...
Izabelka.... z napletem sie chodzi do urologa!! To tak na przyszlosc!!!

Gość Izabelka etc
Chuuj z urologiem. Zebys ty wiedziala gdzie ja z moim napletem nie chodzilam! :)