Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dziewczyna z lipca

jak powiadomic ZUS o zmianie danych osobowych?

Polecane posty

ZUS ZUA - nazwisko i adres zameldowanie ( zamieszkania ) - w okienku o iloe dobrze pamiętam 02 zaznacza się tylko że jest to zmiana natomiast na ZUS ZIUA - dowód osobisty

U mnie trzeba tylko pracodawcę i Urząd Skarbowy- US za pomocą PIT 3, a urząd sam zawiadamia ZUS.

Gość historynka nie ma druku pit3

Gość a po co zus
? US trzeba powiadomić

Jest pit3, bo ja też musze go wypełnic ;) Wiem, że zazwyczaj zus zawiadamia pracodawca, ale obecnie jestem "bezrobotna" (nie liczac zajmowania się domem i wychowywania dziecka)- i w zwiazku z tym musze to zrobic sama. A czy zus-zua nie wystarczy (jest tam miejsce i na nowe nazwisko i nowy dowód osobisty)?

Druk ZUS ZUA - zgłoszenie do ubezpieczeń/zgłoszenie zmiany danych osoby ubezpieczonej wypełnia pracodawca dla swoich pracowników ( dotyczy to zgłoszenie do ubezpieczenia np emerytalnego, rentowego, chorobowego, wypadkowego i zdrowotnego). Skoro Ty jesteś bezrobotna, nigdzie nie zatrudniona, nie możesz tego druku wypełniać. Jeśli jesteś DOPISANA do ubezpieczenia zdrowotnego u męża, to mąż powinien zgłosić w pracy, że zmieniły się Twoje dane i jego pracodawca powinien zgłosić zmiany. Druk ZUS ZCNA - zgłoszenie danych o członkach rodziny do celów ubezpieczenia zdrowotnego.

Macie rację, NIP-3 a nie PIT- 3, właśnie sprawdziłam bo mi jeszcze leży, chyba muszę wybrać się do urzędu, donieść do i "wyrazić czynny żal" (a jaki jest nieczynny albo bezczynny?) :)

oczywiscie, nip 3 a nie pit 3. Jestem bezrobotna z prawem do zasiłku, więc ubezpieczoną. W tym wypadku zmianę danych zgłasza up (tak jak w przypadku pracoawcy) czy musze sama. I w końcu który wniosek zus? zua?

Gość straszliwa liczba
no kurcze cały dzień o to pytasz. ZUS telefonu nie ma? wystarczy zadzwonić, nawet w UP odpowiedzą i będziesz miała przynajmniej pewne info.