Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kazaaa

Prosze o porade w sprawie dni płodnych/niepłodnych

Polecane posty

Witam serdecznie. Chcielibysmy z dziewczyna sprobowac seksu bez zabezpieczenia jestesmy ze soba juz prawie rok itd i moje pytanie brzmi czy jezeli teraz w lutym dostała okresu dokladnie 5-go lutego to czy mniej wiecej w czsie od 28 lutego az do kolejnego okresu mozemy bezpiecznie to zrobic nie obawiajac sie ciazy ? niby wtedy wypadaja nieplodne ale wole sie upewnic moja dziewczyna ma 19 i z tego co wiem to w miare regolarnie miesiaczkuje. Pozdrawiam

Gość nie mozna
dni płodne/niepłodne się wyznacza na podstawie obsewracji a nie wylicza. Wyliczac to sobie może para która liczy sie z tym że może wpaść i nie ma nic przeciwko.

Aha poprostu myslalem ze jezeli jest tak dlugo po miesiaczce a juz nie dlugo powinna przyjsc nastepna to ze mozna bez obaw bo myslalem ze dni plodne sa kolo 14 dnia od dostania okresu nie znam sie na tym poprostu chcieli bysmy sprobowac a nie chcemy wpasc to chyba dobrze ze pytam a nie na pale i nie myslac ok konsekwencjach

Gość nie mozna
Owulacja zwykle przypada na 10-16 dni przed okresem. I może się zdarzyć tak że cykl się wydłuży i owulacja wypadnie na kilka dni przed terminem spodziewanej miesiączki, która w rzeczywistości wystąpi dwa tygodnie po terminie. Wtedy akurat traficie w dni płodne, choć według wyliczeń jest już dawno po owulacji. Jeśli kobieta ma bardzo regularne cykle i w zasadzie nie decyduje sie na dziecko że chce juz teraz, ale nie ma nic przeciwko wpadce to może w ten sposób z partnerem uprawiać seks. Ale w momencie kiedy absolutnie wpadka nie wchodzi w gre wyliczanie moze doprowadzic do ciazy

Gość werfvrt
no wlasnie "mniej wiecej regularne" to nie daje zadnej pewnosci ze nie zaciazycie....musialaby Twoja dziewczyna przynajmniej ze 3-4 cykle poobserwowac, pomiezyc temperature, poobserwowac sluz, obserwowac samopoczucie swoje. No i musialay miec regularne miesiaczki bo kilka dni opoznienia w cyklu i mozecie sobie sprawic niespodzianke w postaci dziecka. Aczkolwiek jest mozliwe zebyscie tak sobie tego sprobowali ale nie tak hop siup. Wiem ze facetom przyjemniej bez gumki a hormony moga dziewczynie zaszkodzic, ale jesli nie chcecie byc jeszcze rodzicami to chyba lepiej sie zabezpieczac skuteczniejszymi metodami:)