Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana matka

ogromna prosba, blagam o pomoc

Polecane posty

Gość zalamana matka

jestem w niemczech, pracuje tu od dwoch miesiecy moja dorosla corka przebywa obecnie w domu rodzinnym w malej miejscowosci, gdzie mieszkamy. obronila prace, skonczyla studia, ale jest chora, dzis okazalo sie ze ma depresje urojeniowa i musi isc do szpitala. Zarejestrowala sie w urzedzie pracy status :bez prawa do zasilku ale nie poszla w wyznaczonym dniu bo juz miala dola i nie wychodzila nigdzie... naturalnie bede musiala wrocic, teraz odwiezie ja do szpitala rodzina, ale stracila prawo do ubezpieczenia z powodu niezgloszenia sie w terminie, i teraz boje sie ze szpital wystawi rachunek i bede musiala tu pracowac zeby splacic szpitalowi dlug za pobyt corki. Czy jest mozliwosc odwolania sie od decyzji urzedu pracy - skreslili ja z listy osob objetych ubezpieczeniem, jesli tak, to gdzie sie trzeba odwolac i czy jej stan to wystarczajacy powod ...czy jest choc cien szansy ze to ma jakis sens? blagam, napiszcie mi, prosze

Gość KAFFFFFFFA
no to masz kochana problem.Współczuję trzymaj sie.

Gość taka_jedna_jedyna
poradziłabym wziąć zaświadczenie od lekarza psychiatry o fatalny stanie psychicznym córki, w którym jasno zostanie sformułowanie, iż z powodu choroby nie mogła się stawić w wyznaczonym terminie do UP i przestudiuj Dz U - może coś w nim znajdziesz - poniżej link http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2007/166/DU20071661172.pdf

Gość wodocieplny
ale gdy studiowała to zapewne była ubezpieczona, może jeszcze termin nie minął ?

Gość zalamana matka
minal, termin minal, obronila sie w grudniu, studiowala zaocznie, tak, jestem w rozsypce, dziekuje za pomoc, zaswiadczenie to dobry pomysl, bede jutro dzwonic, moze cos sie uda zalatwic, moze sie uda...

Gość zalamana matka
COS WAM POWIEM; samotna matka to juz kula u nogi dla dziecka na cale zycie warunki finansowe samotnej matki to druga kula a trudnosci ze startem w dorosle zycie dziecka wychowanego w niepelnej rodzinie to gwozdz do trumny... jestem z pewnoscia winna temu co sie stalo ojciec mojej corki mieszka w Hiszpanii, gdy miala pol roku uciekl. ot i co... SAMA CHYBA POWINNAM ISC DO SZPITALA stracilam prace, po wielu latach zapieprzania w firmie, ktora bala sie kryzysu... pozdrawiam

Osoby, które nie posiadają prawa do świadczeń opieki zdrowotnej, mogą uzyskać je dzięki * objęciu ubezpieczeniem obowiązkowym (np. podejmując pracę albo rejestrując się jako bezrobotny w urzędzie pracy); * objęciu ubezpieczeniem dobrowolnym; * wystąpieniu z wnioskiem o wydanie stosownej decyzji przez prezydenta (burmistrza lub wójta) gminy właściwej ze względu na swój adres zamieszkania. Decyzja wójta/burmistrza/prezydenta może być wydana po przeprowadzonym wywiadzie środowiskowym, jeśli osoba: * ma obywatelstwo polskie; * zamieszkuje na terenie Polski i nie jest ubezpieczona; * spełnia kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Decyzję tę wydaje się: * na wniosek zainteresowanego (świadczeniobiorcy) * na wniosek świadczeniodawcy udzielającego świadczenia opieki zdrowotnej, złożony niezwłocznie po udzieleniu świadczeń w stanie nagłym (np. przyjęcie pacjenta do szpitala po wypadku); * na wniosek oddziału wojewódzkiego NFZ; * z urzędu. Decyzja może obowiązywać od dnia złożenia wniosku przez świadczeniobiorcę lub od dnia, w którym nastąpiło leczenie w związku ze stanem nagłym. Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie tej decyzji przysługuje przez okres nie dłuższy niż 90 dni od dnia określonego w decyzji. uderz doprezydenta/burmistrza - znałam osobę, która załatwiała takie ubezpieczenie dla krewnego który po opuszczeniu zakładu karnego zanim zarejestrował się w PUP zachorował wyladował nagle w szpitalu z diagnoza "nowotwór" Ubezpieczenie udało sie uzyskac ale nie wiem na podstawie jakich przepisów sie to odbywa - dowiedz się w urzędzie miasta.

Gość zalamana matka
och Q, jestes wielki, gdzie ty to znalazles, przekopalam wszystkie mozliwe stronki dziekuje

po prostu słyszałam o takim przypadku, ale nic więcej nie potrafie powiedziec na ten temat - sygnalizuje tylko że jest taka opcja a ty popytaj u źródeł ;) Może da się coś załatwić. Powodzenia.

Gość zalamana matka
jeszcze raz pieknie dziekuje spokojnej nocy pozdrawiam