Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaaaa0222222222222

CZY TO PRAWDA??

Polecane posty

Czy to prawda że w czasie ciazy nie można pić coli ani herbaty? Zdania sa podzielone.. strasznie sie martwie, bo dużo pije i tylko cole i herbate, przynajmiej zazwyczaj to. Czy mozliwe ze dzidziusiowi cos sie moze stac? :( jestem w 9 tyg i bardzo sie martwie

pomoże ktos?????

Gość bershkaa
wile kobiet pije cole w ciazy na mdlosci a ,ze herbata szkodzi pierwsze slysze jakies brednie :O

No podobno nie mozna pic, ale...... ja cole light pije bez granic, to jedyny trunek jaki smakuje mi w ciazy! W pierwszej pilam litrami i teraz znow pije! I wiem, ze nie jestem sama;)

to dobrze :) dla mnie cola jest najlepsza, mdłosci przechodza, a zycia bez herbaty tez sobie nie wyobrazam :)

odświeżam ;)

Mi w ciąży też nie pozwalali pić coli ale o herbacie nie slyszalam zeby byla szkodliwa

Gość
zarówno kofeina (zawarta w kawie), jak i teina (w herbacie) nie są obojetne dla organizmu, teina ponoć jest jeszcze gorsza, trzeba zachować umiar.

Gość ja farmaceuta
herbatę można co do coli to wystarczy przeczytać skład, zawiera bardzo dużo fosforanów, ale w UMIARKOWANYCH ilościach nie zaszkodzi dziecku nie wolno przekroczyć 30 mg kofeiny na dobę

Gość cola jest dobra na zgagę
a w ciazy zdarza sie ona czesto:P

Jak się tak martwicie to po co pijecie? Rozumiem trochę,ale litrami...szkoda gadać.

Cola zawiera cofeine..Ktora w ciazy nalezy ograniczyc,bo przedostaje sie przez lozysko do dziecka,co przyspiesza jego prace serca(ktora i tak w brzuszku jest kilka razy szybsza od naszej) co moze spowodowac smierc dziecka.Potwierdzone naukowo i niestety,ale moja siostra stracila swoje dziecko w ten sposob(tak stwierdzili lekarze).Teraz jest w ciazy i nie pije nic co ma kofeine,boi sie po prostu:(..Trojaczki:)

Gość ewa co kusi adasia
Mgiełka nie uwierzę, że bezpośrednią przyczyną straty dziecka była cola :O może dziecko miało jakąś wadę serca? Ile Twoja siostra tej coli piła? Całą zgrzewkę dziennie? Nie strasz tu dziewczyn bo niedługo będą się bały oddychać bo powietrze też przecież jest skażone... :P

Ej no nie strasze,ale pisze jak powiedzial lekarz.Pila gdzies kilka szklanek dziennie:( Lekarz powiedzial,ze serduszko nie wytrzymalo.Ja w ciazy tez pilam cole,ale doslownie na tydzien szklanke,nieraz mialam piekielna ochote na nia,to pilam..

Gość ewa co kusi adasia
Jedno jest pewne- w nadmiarze wszystko szkodzi, witaminy też ;) Jednak dalej mi trudno uwierzyć, ze to przez colę. Sorry, ale trzeba byłoby ją pić dziennie chyba hektolitrami ...

Gość ewa co kusi adasia
Jasne, co lekarz to inna opinia :)

Monica Ivancan, a slyszalas co to aspartam? Jesli nie, to radze jak najszybciej poczytac i wtedy sie zastanowic na cola light :classic_cool:

w stanach lekarze otwarcie mowia, ze kofeina zagraza zyciu dziecka.....Mysle, ze 9 miesiecy mozna wytrzymac bez tych watpliwych chwil przyjemnosci. W koncu od nas zalezy zycie naszego dziecka :classic_cool:

Pij to na co masz ochote.Twoj organizm sam ci da sygnal czego potrzebuje a czego nie. Jesli czujesz pragnienie napicia sie coli pij. Ja niczego sobie nie odmawialam w ciazy .I dzidzia jest zdrowiutka:) Pozdrawiam

Gość penelopa pomponia
jak już cola to zwykła, light jest bardzo szkodliwa. Szklanka dziennie coli czy kawy nie zaszkodzi. Badania wykazały ze picie ok 5-6 filiżanek kawy dziennie moze prowadzić do poronienia.

Gość bump mapping
Z ciebie farmaceuta jak z koziej dupy traba "nie wolno przekroczyć 30 mg kofeiny na dobę" dlaczego wszedzie pisza ze mozna jedna kawe dziennie wypic, a to przecietnie 90-120mg kofeiny....

Gość bump mapping
Poza tym sa ciezarne ktore cierpia na niedocisnienie w ciazy i maja nawet zalecane przez lekarza picie 1-2 malych kaw dziennie. Bardziej zaszkodzi zupka chinska z emulgatorami, benzoesanem sodu, aspartamem i innymi syfami jak filizanka kawy.

Gość Teina i kofeina..
... to ten sam związek chemiczny: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kofeina Warto się doszkolić, co by bzdur nie gadać... A co do herbaty - jeśli słaba, raczej nie powinna szkodzić. Bardzo mocne (szczególnie parzone z liści, a nie z torebki) - mogą powodować skutki uboczne - biegunki, omdlenia. Takie napary stosowane są/były przez więźniów, którzy chcieli trafić do izolatki. Oczywiście na początek powinnam była zadać pytanie - z czego ta herbata? Czy chodzi o czarną, zieloną, inne? Podobno (nie wiem na ile to prawda) - herbata robiona z liści malin może powodować/wzmagać skurcze macicy (przy czym chodzi o LIŚCIE MALIN, a nie same maliny). Są też różne herbatki ziołowe zabronione w ciąży - związane są z zawartością szkodliwych dla płodu związków, bądź nadmiarem witamin (nadmiar czasem bardziej niż niedobór jest szkodliwy), bądź istnieniem związków właśnie powodujących obkurczanie ścian macicy, rozrzedzeniem zbytnim krwi, lub tzw wczesnoporonne. No więc tak to wygląda.

Gość Do ewa co dusi adasia
A propos coli. Moja koleżanka piła codziennie jedną półlitrową colę albo pepsi. Przy egzaminach piła jej nieco więcej (nawet do 2 litrów). Po chyba roku jej wyniki krwi okazały się być bardzo złe. Zaczęła mieć problemy z anemią i żaden lekarz nie wiedział co jej jest. Leki nie działały. Czasem tylko czuła się lepiej. Po kilku miesiącach badań, kiedy jej stan się pogarszał (nikła w oczach), kiedy już miała iść na jakaś tam operację - musiała przejść na dietę i przestała pić m.in. colę/pepsi. I co się okazało? Z każdym kolejnym dniem czuła się coraz lepiej. Wyniki badań się poprawiły. W związku z tym znów zaczęła pić colę i znów było źle. I tak doszła do przyczyny problemów - coli/pepsi... Od tamtej pory nie pije i jest wszystko ok. Niech nikt nie mówi, że jedna cola dziennie nie spowoduje problemów, bo to bzdura. To czysta chemia. To jest rozcieńczona wersja kwasu ortofosforowego, z dużą ilością cukru ( http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5625346,Ile_naprawde_jest_cukru_w_Coca_Coli_.html ). Bez rozcieńczenia ten kwas jest silnie żrącą substancją. A niejednokrotnie kierowcy używają coli do usunięcia rdzy z kół, aby mogli je w ogóle odkręcić... Dodatkowo - cola/pepsi wypłukuje wapń (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i rozwijającego się płodu ) - zróbcie sobie test z jajkiem - wsadźcie je do szklanki coli i zobaczcie co się stanie... Dalej - wypłukuje magnez, potas. Z resztą - poczytajcie same: http://www.sfd.pl/Coca_Cola-t487916.html A prawdziwej coli, która była tworzona na bazie prawdziwych roślin.. już dawno nie ma... Cola wypłukuje żelazo, potas, wapń