Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nastka 234

Co, ile i jak często jedzą Wasze około 4,5-miesięczne dzieci?

Polecane posty

Gość nastka 234

moja 4,5 miesięczna córka od dwóch tygodni jest karmina w trybie mieszanym, gdyż sama pierś przestała jej wystarczać. Lekarka zaleciła pomalutku zacząć wprowadzać inne pokarmy - najpierw kszkę mleczno-ryżową, potem owoce itd. Dziś mam zamiar dac jej łyżeczke kaszki, ale nie bardzo wiem, jak to wszystko poukałdać. Niepokoi mnie to, że córka chce jeśc częsciej a mało, np. zjada 120 ml mleka modyfikowanego (więcej nie chce) i za 2,5 godziny jest juz głodna. Z tego co słyszałam dzieci w tym wieku powinny mieć juz w ciągu dnia około 3,5-4 godzinną przerwe między posikami (jesli to nie jest oczywiście mleko z piersi). Jak macie mniej więcej ułozony jadlospis swoich maluchów? Co dajecie, jak częso, w jakich ilościach? Prosze o rade, bo nie chcę jej utuczyć ani głodzić ;)

Gość nastka 234
podnosze, może ktoś się jednak zjawi, kto mi pomoże

Ja powiem tak dziecko dziecku nie równe. Moja jadła często bo co 2 godz. ale pierś. A jak jej zaczęłam wprowadzać pokarmy stałe to więcej jak 3-3,5 godz. nie wytrzyma. Teraz ma 8 miesięcy i waży 8,5 kg, więc to, że jadła często jej nie utuczyło. Ja zaczęłam rozszerzać dietę od warzyw a kaszkę dałam po 6 miesiącu, bo to właśnie kaszki bardziej rozpychają żołądek.

Gość nastka 234
mnie lekarka zaleciła zacząć od kaszek ryzowych i kukurydzianych, potem owoce (jabłko i gruszkę, ze słoiczków), potem zupki

No skoro lekarka tak kazała to wie co mówi. Ja powiem Ci z przykładu mojej koleżanki, jej lekarka kazała zacząć od owoców. No i jej córka dostała biegunki; więc musiała podawać jej środki na zatrzymanie. Cokolwiek jej podajesz po raz pierwszy to wszystko bardzo ostrożnie.