Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anuszka45

pytanie do dietektykow muffiny dla dziecka absolutnie nie czy okazjonalnie ok

Polecane posty

Gość anuszka45

pytanie kieruje do osob naprawde obeznanych w tym temacie. Krytykom z gory dziekuje. Moja 11 miesieczna corka je w zasadzie wszystko: podstawowe warzywa oraz ponadto awokado, baklazany, cukinie, dynie, brokuly, fasolke szparagowa, papryke i inne praktycznie wszystkie owoce (oprocz cytrusowych), rozne rodzaje kasz w tym kaszki dla niemowlat z quinoa, amarantusem i orkiszem, jogurty naturalne, sery typu Ricotta oraz niektore zolte, jajka, tofu czyli praktycznie wszystko. NIe jest alergikiem i wazy odpowiednio do wieku ok 9,5 kg. Jedyna rzecza co do ktorej mam watpliwosci to wlasnie muffiny z sieciowych kawiarni typu Coffee Heaven - z pewnych wzgledow chodze z nia regularnie do tego typu miejsc poniewaz wygodnie jest tam nakarmic i przewinac dziecko. I tu pojawiil sie "problem" mala jest dzieckiem, ktore gdy widzi, ze ktos cos je nie odpusci dopoki jej sie nie poczestuje. Z poczatku byly to sladowe ilosci ale obecnie jest tak, ze zjada prawie cala muffine (jagodowa). Czy ktos moglyby mi powaznie odpowiedziec czy muffiny te zawieraja konserwanty i czy jedzone ok 2 razy tyg moga jej zaszkodzic?

poczytaj sobie ile chemii zawierają owoce i warzywa i sama sobie odpowiedz na pytanie czy muffinka 2 razy w tygodniu może zaszkodzić dziecku...:O

Gość anuszka45
ja staram sie kupowac ekologiczne i mieso tez. A z muffina mam ten problem, ze nie moge ustalic jej skadu a moze zna go ktos kto tam pracuje? Wtedy bede mogla ocenic samodzielnie czy dawac czy nie

Gość mysle ze bez przesady chyba
ze jej to wejdzie w taki nawyk,ze bez tego nie bedzie mogla zyc Szlachcianka - zaintrygowała mnie twoja stopka - co chcialas przez nia powiedziec? Dzis szlachcta bawi sie podobnie jak nie-szlachta przeciez.

Gość anuszka45
powoli zaczyna:). Mi chodzi glownie o to czy w nich sa konserwanty, bo srodki spulchniajace sa nawet w ciasteczkach dla niemowlat, ktorych jej nie moge podawac bo sie nimi dlawi. One sa zadziwiajaco twarde.

moj wlasnie tez sie dlawi ciasteczkami dla niemowlat :D Nawet dla mnie sa dosyc twarde. Pozostajemy przy tzw. "chrupasach" ryzowych i kukurydzianych :)

moj tez nie odpusci kiedy widzi ze cos jem,ale wtedy dostaje cos "zdrowego" - przy zalozeniu ze to co ja jem sie nie nadaje. W muffinach jest sporo cukru chyba :o Mozna jej "przemycic" cos podobnie wygladajacego a bez cukru. No chyba ze nie odpusci ;)

Gość agaaga30
cukru to one maja pelno.Ale wszystko inne je nieslodzone - kaszki tez wybieram bez cukru, co nie jest takie latwe bo wiekszosc dostepnych w sklepach jest slodzona i to calkiem sporo (2 skladnik na liscie:(. Odpuscic niestety nie chce i oszukac tez sie nie daje. Ostatnio to juz istny szal z nimi jest w zasadzie aby cos samej zjesc to bym musiala brac dwie:) Ona lubi jesc w zasadzie wszystko i nie grymasi, wiec w sumie moglabym przymknac na to oko,ale te konserwanty nie daja mi spokoju - sa czy nie?

myślę, że bez przesady - moja stopka ma wymiar ironiczno- sarkastyczny:P długo by opowiadać... ale do rzeczy. droga autorko, to zależy jakiego rodzaju muffinki są serwowane w tej kawiarence. jeśli są świeże, to pewnie konserwantów w nich nie ma. natomiast jeśli takie pakowane w folii, to już inna sprawa, bo takie zazwyczaj mają długi termin. myślę, że jeśli zapytasz managera to ci udzieli informacji:) pozdrawiam.

Gość anuszka45
upps agaaga30 to moj inny nick dopiero zaczynam na kafe i "przymierzam sobie " nicki a przez te kody to mi co chwila sie cos kasuje i myli:) Dziekuje ze odpowiedzi - pytac sie tez probowalam, ale odpowiedzi nie uzyskalam - wygladaja jakby byly swieze - sa w papierku a nie folii - chyba rzeczywiscie nadmiernie panikuje:) ale same wiecie nie chce sie szkodzic dziecku nawet nieswiadomie i stad to pytanie, bo myslalam , ze ktos by wiedzial na pewno

Gość awertga
Pewnie mają jakieś spulchniacze, ale jedzone dwa razy w tygodniu przy ogólnie zdrowej i zbilansowanej diecie, nie powinny zaszkodzić.

Gość maja papaja
No to witaj w klubie! :D Mam ten sam problem w Starbucksach, ale od czasu do czasu myślę sobie 'Aaa, niech już ma ten swój dzień dziecka'. ;) Uważam, że wszystko jest dla ludzi ale z umiarem i to Ty jako rodzic stawiasz dziecku warunki a nie ono Tobie i zawsze możesz i masz święte prawo skwitować naglą zachciankę malucha stanowczym NIE. :) Pozdrawiam!

Gość anuszka45
ze Starbucksem mamy to samo - sa to po prostu idealne miejsca do karmienia maluchow - maja krzeselka - z wrzatkiem do podgrzania nie ma problemu, atmosfera jest wyluzowana i taki maluch skaczacy po sofach raczej nikomu nie przeszkadza. Choc w Polsce z tym czasem jest roznie:( . A nam tak spacery i zakupy wypadaja, ze zazwyczaj mala glodnieje i musimy gdzies sie zatrzymac. A jesli chodzi o to stanowcze nie - to na razie ona ma to w nosie - widzisz to nie jest tak ze ona wrzeszczy, tylko sie tak zabawnie oblizuje i mowi mniam i wyrywa do tych niesczesnych muffinow ...az do skutku. Jakby wrzeszczala to latwiej byloby odmowic:)

Gość ja właśnie omijam wszelkie
miejsca, gdzie maluchy skaczą po sofach :o A mamusie mają w dupie, że dziecko rozdziera się na cały lokal :o

Gość anuszka45
tam i tak jest glosno:) wiec dlatego chodze do Coffee Heaven i Starbucksa a nie Bliklego i innych eleganckich kawiarni,gdzie trzeba siedziec z kijkiem w pupie:)