Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jednaaaaaa

płeć dziecka a teściowa

Polecane posty

Gość kiedyś RER
Dla mnie to określenie jest niesmaczne.

Gość ytaka
dla mnie takie okreslenie dziewczynki jest chamskie :O Tak sobie mysle, ze chyba poczulabym sie lekko zdegustowana jakby ktos sie tak o mojej corce wyrazil.

masz przykre wspomnienia związane z tym słowem a ja nie mam. Dzień w którym usłyszałam, że mam zdrowego dziurawca jest MOIM NAJPIĘKNIEJSZĄ chwilą w moim dotychczasowym życiu. Jakby Cie ojciec głupolem nazywał to tego słowa byś nie lubiła.....

Gość kiedyś RER
taka sobie jednaaaaaa --> ja z takim określeniem nigdy wcześniej się nie spotkałam, dopiero tutaj, na tym topiku. Czyli nie mam żadnych wcześniejszych skojarzeń. A nie podoba mi się wcale, nie wywołuje u mnie śmiechu, tylko niesmak.

Gość autorka to pewnie wsiowa
blachara i stąd taka uciecha z tego określenia... Mąż pewnie taki sam drechu, skoro już dwa "dziurawce" ma... Pewnie jak zacznie rodzić to określą w podobny chamski sposób że "się sypie" :( Patologia

Gość cycusie
przesadza:) ja bym ją udusiła zresztą swoją też:)

Gość żeby zrozumieć tego typu
dowcipy trzeba mieć trochę inteligencji....cóż u starych komórki szare na wymarciu!

autorka to pewnie wsiowa -pokazałaś własnie swój poziom bez komentarza

określenie głupol nie ma płci, a poza tym na każdym kroku się spotyka, zwłaszcza w Polsce, to że kobieta jest gorsza, a mieć córkę to obciach, bo każdy woli syna. nie wiem,co jest inteligentnego w tym określeniu, puknij się w głowę,bo tam pusto. może zacznijmy same o sobie mówić dziurawiec,albo szpara, zresztą niektóre blachary mówią do koleżanek "ty dziwko" :-O to też fajne określenie...i nie łódź się,że lekarz powiedział to zw żartach, po prostu tak uważa, kobieta to dziura i nic poza tym. chłopak to jest coś

jakby do mnie matka albo ojciec powiedzieli 'dziurawiec' to bym ich trochę gorzej wyzwała. Dla mnie to chamskie określenie. Dziura, szpara, mąż tak do Ciebie mówi pieszczotliwie? Współczuję.

Gość nie tylko brak Twej teściowej
inteligencji ale i dystansu do siebie i innych,jak i części tych tu oburzonych paniuś,co się próbują tu realizować

nie "paniuś" tylko kobiet nie życzących sobie takich określeń, akurat paniusiom to chyba nie przeszkadza. a co, nie w smak ci to,że jak plujesz komuś w twarz to on nie udaje że deszcz pada :-D

ja nigdy nie czułam sie gorsza z tego powodu, że jestem kobietą ludzie to nie średniowiecze...... Nie musicie mi współczuć bo mam wspaniałego Męża:)

Dla mnie nazywanie dziecka słitaśny bobaskiem , dziurawcem, bejbikiem jest niesmacze Dziecko to człowiek a nie dziurawiec..... Mamusie mozna nazwac "tępiutkim dojrzałym DZiurawcem" a tatusia "Dorosłym Kapiącym Kijem" rodzinka debili

Gość odezwaly sie przewrazliwione
powaznie twoja tesciowa juz szykuje czerwone kokardki?! :O

Gość zacząć jak dostaniesz okres
myslę, że o kokardach napisała wyłącznie dlatego, żeby pokryć swoje zmieszanie, że to jednak teściowa miała rację, oburzając się na takie okreslenie wnuczki. Chciała ją zdyskredytować, że taka zacofana i na "żartach" się nie zna...

taaaa cieszę się, że wiecie lepiej ode mnie:P Teściowa szyje kokardki bo zapowiedziałam, że jak zobacze kokardke przy wózku to ja wyrzucę, dlatego robi na zapas:P

po prostu ja nie lubię jak się mnie określa przez pryzmat cipki, tak samo jak się obraża przy mnie inne kobiety. ja nie nazywam mojego faceta "moim kutasikiem", a on w życiu by wulgarnie nie nazwał kobiety,bo ma do mnie szacunek i tyle. ale wiem,że są dziewczyny, którym nie przeszkadza jak ktoś mówi "dupcia" o kobiecie itp. szczerze to dziwię im się a określenie "dziurawiec" do dno dna wg mnie

oczywiście, że może być użyłam tej formy raz przy teścia i teraz kilka razy Uważam, że to nie jest powód, żeby od razu oceniać że będę złą matką

Ja nie widzę w powiedzeniu "dziurawiec" nic tragicznego szczególnie jeżeli wypowiada to mama. Jestem na 100% pewna że słowa te zpstały wypowiedziane żartobliwie ale z miłością i nie należy się doszukiwać w tym żadnych drastycznych podtekstów. Zresztą czasem dzieci sa nazywane na tyle dziwnaczych sposobów ze naprawde nie ma co się bulwersować. Sama słyszałam jak mamy mówiły: - Mój mały pierdzioszek, sikacz, głodomór, pasibrzuch a nawet rzygacz!!!!!! Dla osoby postronnej nie brzmą one za fajnie ale z ust matki są zawsze wypowiadane pieszczotliwie.

Gość ujuuuuuu
Nie dziwię się, że znalazłaś tu sporo zwolenników określenia dziurawiec. Po prostu ono obecnie wyszło z użycia. Za to nie dziwię się, że teściowa zareagowała z oburzeniem. Jeszcze ze 30 lat temu było to określenie dość popularne w stosunku do narodzonych dzieci, ale miało wydźwięk negatywny. Pamiętam rozmowy wśród "znajomych" moich rodziców: "jemu się nie poszczęściło, ma w domu dwa dziurawce tylko" itp. Teraz czasy się zmieniły ludzie jak urodzi im się jedno dziecko czy też dwójka nie próbują do skutku aby mieć syna - powodu do dumy. Także jak mówisz do teściowej dziurawiec ona to odbiera: no niestety nie syn. Często się mówi, że starsi nie "kumają". Jak widać młodzi też nie.

ale to były bardziej neutralne określenia wg mnie. na obie płcie. a określenie dziurawiec sugeruje, że dziewczynka to coś gorszego. róbcie co chcecie,ale jak córka usłyszy,że tak ją określacie,a zwłaszcza ojciec, to będzie miała do niego taki stosunek,jak ja mam do swojego, więc zastanówcie się czy warto

Gość jak dla mnie
to bardzo obraźliwe i wulgarne określenie dla dziecka. I nie bardzo rozumiem tego, ze tylko syn jest powodem do dumy i każdy chciałby mieć syna. Ja mam córkę i chciałabym żeby drugie dziecko też było córką. Nie czuję potrzeby posiadania syna. Moja córka jest dla mnie powodem do dumy. Przeczytałam kiedyś w jednej z książek o ciąży takie fajne zdanie... "syna może mieć każdy ale córkę ma tylko prawdziwy mężczyzna" ;)

Gość likto34
dajcie spokoj matki polskie od swietej fasolinki..:( dziurawiec to tez kwiatek:) a pozatym jak ktos juz napisal-z ust matki ,tonem pieszczotliwym wiele przechodzi Sama nazywam syna dzikuskiem,kupolkiem,sikaczem,cwaniaczkiem,brzydalkiem Syn ma 6 lat I co zjedziecie mnie..?

Gość jeszcze trochę i napiszecie
że z ust matki okreslenie k..wa, d..wka i temu podobne też mają żartobliwy i pieszczotliwy charakter... Dziurawiec w stosunku do dziewczynki jest bardzo wulgarnym okresleniem

Gość autorko wsrod
fanek fasolinek, bobusiów, dzidziów itp. nie znajdziesz zrozumienia:P