Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynka1234567

wyjazd do uk w 7 miesiacu ciazy

Polecane posty

Gość katarzynka1234567

witam wszystkich jestem w 27 tygodniu ciazy za 2 tygodnie wraz z mezem wyjezdzamy do uk na dluzszy czas....szukam osob i opinii kobiet ktore byly w podobnej sytuacji. My musimy wyjechac ze wzgledu na finanse...oraz to, ze ja rodzac tutaj nie bede miala zadnego wszparcia chocby ze strony mamy bo jest za granica:( (ze strony meza rowniez nie). Moje pytanie jest takie: czy jesli nawet bedac w 7 miesiacu ciazy to tamtejsi lekarze beda mnie traktowac jak kobiete w ciazy ktora byla w uk od poczatku ciazy czy tez moge miec problemy z tego tytulu.... i jak wyglada opieka tam nad to kobietka...bardzo sie martwie tym wyjadem...pozdrawiam

Gość ja bym nie chciala misia
problemow z przyjeciem nie powinnas miec, w koncu jestes czlonkiem UE,ale co do opieki w ciazy to masz przydzielona polozna-lekarz Cie nie widzi (jesli ciaza przebiega bez zaklocen) az do momentu porodu,ale i tam przewaznie sa polozne, lekarz raczej sprawdza. Co do kasy to nic Ci sie nie nalezy raczej,ale mozesz to sprawdzic jeszcze na miejscu.

Gość geberyka
A czy maz ma tam nagrana prace? Bo musicie miec NIN, placic ubezpieczenie. Opieka na pewno zostaniesz objeta jako osoba z UE. Kasa zadna wam sie nie nalezy poniewaz nie masz przepracowanych zadnych lat w UK.

tak jak kolezanki napisaly musisz miec NIN i zarejestrowac sie w przychodni pozniej isc do GP-lekarz 1-szego kontaktu strescic mu ze przyjechalas dopiero.Powinien zmierzyc ci cisnienie posluchac tetna maluszka wez ze soba mocz-Urine aby mogli zbadac na miejscu nie wiem w jakim rejonie bedziesz mieszkasz u nas Gp daje numer telefonu do poloznej dzwonisz zapisujesz sie i czekasz :) polozna przyjedza 1 raz do domu zaklada karte ciazy oraz powie ci kiedy masz sie u niej pojawic w przychodni. Jesli chodzi o Benefity zasilki nic wam sie nie nalezy, wprowadzili zmiany Ja mieszkajac tu 4 lata nie otrzymam pomocy poniewaz musze miec przepracowane pelne 5 lat chociaz mam rezydenta. Pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość ja bym nie chciala misia
patinka- co do NIN to nie potrzebuja go zeby zarejestrowac sie do GP :) Czekajac na NIN to by chyba urodzila w miedzyczasie :D

Gość kukurjrfnfdndsnjkdc
Panika gadasz takie głupoty ze szkoda gadac, boze chyba saame tłuki wyjechały to uk, ja mieszkam tu 3,5 roku i mam benefity mimo ze nie pracowałam nigdy bo takze przyjechałam tu do meza w ciąży!!!!!jezuuuuuu

Gość kokolamana
Tlukiem to chyba ty jestes :P nie pracujesz i na benefitach siedzisz Beneficiara leniwa Gorzej jak dzieicak dorosnie i kasy nie bedzie. A emerytury tez zero bo na benefitach zycie sie przeslizgalo :P

Co do nin-u to wyrabiasz go na pay slipa(rachunek od wyplaty) wiec musisz byc gdzies zatrudniona ...I MIEC LIST OD PRACODWACY z prosba o wyrobienie nin-u ...Co do benefitow musisz miec nin i home office zeby cos dostac a to tez wiaze sie z tym ze musialabys miec jakis czas prace...:/ bez tych formalnosci dla UK jestes niestety nikim...

Gość byderwa
Opieke medyczna na pewno otrzymasz. Jestes obywatelem UE ;-) ALe z jakimikolwiek benefitami to nie taka prosta sprawa. Na dzien dobry nic wam sie nie nalezy. Tak jak pisaly dziewczyny - najpierw NIN i HO i wtedy mozecie o child benefit wystapic.

Macie rację.Ale jeżeli nie pracowała w UK to jak ma niby dostać NIN i Home Office?

Macie rację.Ale jeżeli nie pracowała w UK to jak ma niby dostać NIN i Home Office?

Gość byderwa
Chlopak jak bedzie pracowal to dostanie NIN dla siebie i dla niej, HO tylko on i on bedzie mogl o child benefit wystapic.

Gość mozecie cos przyblizyc
patinka mozesz napisac cos wiecej o tych zmainach z zasilkami ,bo ja pierwsze to slysze

Prosze idzcie do JOb centre i zapytajcie o Habiutual residence test oczywiscie nalezy mi sie child benefit child tax credit working tax credit ale Income support juz nie bo trzeba miec przepracowane 5 lat w uk i oprocz resydenta po 12 mscach pracy taka mala niebieska ksiazeczka o ktora sie staralam do HO to trzeba zaliczyc Permit residence. Poczytajcie i zapytajcie w JCP HB takze opiera sie na decyzji z JCP. Obecnie sie staram O JSA jako poszukujaca pracy rowniez dostalam wniosek na habitual residence test wiec nie wiem czy mi sie nalezy jeszcze niespelna 2 lata bylo wszystko dostepne.

Co do NIn to przepraszam ze wprowadzilam w blad ja jak sie rejestrowalam to musialam doniesc wlasnie ten numer wtedy dostalam poczta pelna rejestracje i przydzielono mi GP.

tutaj jest strona ile ludzi dostaje odmowe w sprawie tego zasilku nie dosc ze trzeba przepracowac pelny rok 12 mscy i starac sie o rezydenta jak to inni twierdza ze nie jest potrzebny to po 4 latach od wydania rezydenta mozna starac sie o permit residence jak wczesniej pisalam zdac egzamin z histori anglii na jakims collegu miec certyfikat-dyplom zaplacic u mnie koszt 35 funtow i czeka sie do 3 mscy za permit residence.Po 12 mscach od permit residence mozna starac sie o Obywatelstwo Brytyjskie. Informacje mam z internetu i z Cab-u choc nie do konca Cab byl pewny.Wiec jesli ktos siedzi kroce w uk a ma Income supprot to musi siedziec na tych zasilkach bardzo dlugo na starych zasadach. Poczytajcie a potem oceniajacie :)

Gość ha ha ha ha ha
za to zamiast income support patinka znalazla sposob na kase - wiecej dzieci :classic_cool: