Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka r

Darowizna dozywotnia czy przepisanie co lepsze, pomóżcie!

Polecane posty

Gość majka r

Wraz z męzem stawiamy dom na działce moich rodziców na której znajduję sie ich dom. Chcemy rozgraniczyc działkę na pół. Do tej pory mielismy podzielić działke i żeby rodzice nam ją przepisali. Dowiedzielismy sie jednak ze mozna to zrobic na podstawie dozywotniej darowizny i ze to wychodzi podobno taniej. Jak to jest, co bedzie lepsze, jakie sa wtedy koszty??

o nie tylko nie budujcie chaty przy rodzicach to was predzej czy puźniej wykonczy...;)

dzielicie działkę na pół i tą waszą połowę dostaje od swoich rodziców jedno z was. Wtedy nie płaci podatku.

Gość majka r
No bo jak pytałam pani notariusz jak chodziło o przepisanie to trzeba wycenic budynek ( na naszej połowie stałby chlew) , zapłacic notariusza i geodete, oprócz tego trzeba wyciągnac z gminy jakieś zagospodarowanie terenu. Obliczylismy że jest to koszt jakis 4 tys. czy darowizna wyszłaby taniej? jakie dokumenty sa wtedy potzrebne?

( na naszej połowie stałby chlew) ?????????? a nie dom????

Gość Słowo Prawdy
Darowizna wyjdzie taniej, ale darowiznę można cofnąć. W razie sporu (podziału majątku) zostanie ona przy rodzicach, którzy ją po prostu cofną.

Gość majka r
Są fundamenty juz pod dom, tam rodzice mieli stawiać chlew ale sie rozmyslili my na tych fundamentach stawiamy dom, ale chlew ( stary nieuzywany juz )znajduję się po tej stronie którą rodzice chcą nam odpisać i na której stoja fundamenty pod dom

Gość majka r
Ale po ich smierci ta strona domu jest nasza? Ja ufam rodzicą ale mam jeszcze brata który bedzie mieszkał w domu który należy do rodziców. Nam rodzice daja fundamenty pod dom i chcą żeby ta druga strona podwórka była nasza

hm...... . jest tak , na czyim terenie stoi cokolwiek(dom,chlew,garaż ,itp) tego są owe zabudowania. a więc , nawet jeśli wybudujecie dom za Wasze siano to i tak będzie on należał do rodziców. zastanów się nad tym.....

jeśli są to twoi rodzice to powinni zapisać ci tą część ziemi wraz z tym co na niej stoi w darowiźnie. nie płacisz podatku i w razie śmierci rodziców , brat nie będzie mógł rościć praw do twojej częsci .

Gość majka r
I wtedy nie muszę płacic rzeczoznawcy tylko notariusz i geodeta?

nie wiem:D rzeczoznawca chyba też bo musi wycenić te chlew po waszej stronie , chyba ,że wcześniej zostanie zburzony :D

Gość majka r
ja nie dostane domu tylko połowe podwórka na którym sama za własne pieniadze postawie sobie dom! To moj brat dostanie dom i druga połowę podwórka w którym teraz razem mieszkamy!

Gość majka r
ja od rodziców dostaje fundamenty na których postawie sobie dom , sama musiałam płacic za plan indywidualny i sama bedę musiała sobie wszystko opłacić tz, notariusza , geodete i rzeczoznawcę. a jak to właściwie jest, po co mi rzeczoznawca skoro to bedzie darowizna?

trzeba ustalić wartość poszczególnych elementów darowizny bo to nie gotówka.:D no i wypełnić odpowienie rubryki w odpowiednim druku PIT do Urzędu Skarbowego. zapytaj notarusza.

Gość majka r
a ile kosztuję taki rzeczoznawca? a jesli jest to budynek do rozbiurki?

Gość aduś
kto takie bzdyry piszę ja stawiam dom na działce rodziców działka ich a dom mój inwestorem jestem ja pozwolenie na budowe na mnie więc dom mój mam pisemną zgodę rodziców na budowe domu wraz z placem zagospodarownia