Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_94

technikum

Polecane posty

Gość ona_94
szkoły po za Wrocławiem wychodzą z gry.. żeby do Wrocławia dojechać musze iśc km. na pociąg, a nim jadę 20 minut później tramwaj itp. nie chce tułać się jeszcze bardziej. :) wiec tylko we Wrocławiu. tak naparwdę to nie wiem co hcce robić w przyszłości. myślałam kieydś nad pedagogiką albo psychologią ale wszyscy mówią ze to strasznie trudne.

Gość rtjrtjhrtkljyhtkljhkfjytryhh
no pedagogika raczej trudna nie jest:D

Gość nauczycielkaaaa
No chyba, że internat, albo stancja. Pedagogika, psychologia - trzeba iść na studia. A może u siebie w szkole ktoś by Ci pomógł? Pedagog, wychowawca ??

Dziękuję za odpowiedź. Sugerujesz, że wszystkie Panie ekspedientki w sklepach, to kobiety, które miały gdzieś naukę i siedzą tam z przymusu? Że są małymi dziewczynkami, które kilknaście lat temu lubiły się bawić w sklep i im tak zostało? Rozwaliłaś mnie tym postem. Jeśli nie miałaś styczności z ZSZ, to nie mów tego co mówisz, bo to stereotypy ;) uwierz mi, ze na przedmiotach zawodowych wcale tak banalnie nie jest. Musisz uczyć się trzy dni, a potem praktyka. Do przedmiotów zawodowych (3 lub więcej [ja mam 4, a w przyszłym roku będę mieć 5]) dochodzą te zwyczajne. I choć poziom matematyki, lub geografii oszałamiający nie jest, to na tamte lekcje również trzeba coś powtórzyć, bo czasu na poprawy nie ma. A co do tego, ze do zawodówki chodzą 'lenie' (jak wywnioskowałam z Twojej wypowiedzi), to ZUPEŁNIE się z tym nie zgodzę. Ja tam poszłam, by najzwyczajniej w świecie szybciej się usamodzielnić. Po szkole zawsze jest opcja, że zostanę w sklepie na dłużej. A te dwa lata w sklepie, to już wpisująca się do CV PRAKTYKA ZAWODOWA. Ps. TAK chcę pracować w sklepie, bo podoba mi się taka forma zarabiania na życie. Pomaganie klientom w dokonywaniu na pozór prostych wyborów, przyjmowanie towarów, wypełnianie faktur, obcowanie z obcymi ludźmi.

ona-94, wypowiadasz się trochę niekonsekwentnie. Niby chcesz sie dokształcić, ale szkoda ci czasu na studia... Dla osób, które nie wiedzą jeszcze jaki zawód chciałyby w życiu wykonywać, najlepsze jest liceum ogólnokształcące. Nie profilowane, bo tam jest niski poziom i żadnego przygotowania do pracy, wbrew nazwie, nie daje. Ale w ogólnokształcącym trzeba się sporo uczyć... Znam jeszcze jedna formę zdobywania zawodu i wiedzy, ale to dla dobrze zorganizowanych osób. Można iść na samą praktyczna naukę zawodu w wybranym fachu (załatwia sie przez CECH, tak jak praktyki w szkole zawodowej), a w weekendy uczyć się zaocznie w liceum społecznym np. Wtedy, po 3 latach masz i zawód i doświadczenie w pracy, i maturę, jak dobrze pójdzie.

Gość naaauczyciel
pedagogika to ogólniak i studia..pierwsze co zapoznaj sie z oferta techników bo chyba mylisz pojęcia technikum to jeszcze nie studia a nie wymyślono jeszcze technikum psychologicznego :)

KroplaMorskiego Lubczyku - szacun ogromny dla ciebie. Wiesz, czego chcesz w życiu i potrafisz bronić swojej postawy.

ktosktos- przeciez ona jesli nie ukonczyla 18 lat to nie moze isc do liceum dla doroslych :O

Gość ona_94
okej dobra mój błąd, sorry że kogoś uraziłam :) poporstu tam mi się wydawalo co do zawodówek i nawet wydawało mi się że to szkoły dla chłopców bardziej, bo to oni zazwyczaj chcą szybko zdobyć zawód. a co do pedagogiki to naprawde nie jest trudna? no dajmy na to że ide na srudia.. to w liceum ogólnokształcącym jaką klase musze wybrać, czy to jest bez róznicy? :)

Rzeczywiście, pomyłka. Zapomniałam, że liceum społeczne dla niepełnoletnich też ma lekcje w robocze dni tygodnia. Dopiero po 18 można skorzystać z pomysłu, który wrzuciłam. Przepraszam za nietrafioną radę.

pedagogika jest jednym z najlatwiejszych kierunkow studiow :) Niestety z pracą po niej tez nie jest zbyt ciekawie, no i nie sa to zbyt prestizowe studia...

Gość naaauczyciel
ogolniak profil humanistyczny potem studia pedagogika ale chyba najlepiej jakas kierunkowa bo ogólna to chyba nic ci nie da..

Gość ona_94
no a pedagod szkolny ? bo jakim liceum i po studiach musi być? :)

liceum nie ma niz do rzeczy. Moze byc nawet po technikum :) Studia najlepiej pedagogika, ew. psychologia moze sie lapie, ale nie wiem :)

Gość naaauczyciel
ogólniak np. humanistyczny profil i pedagogika z wyborem profilu kierunkowego dla pedagogow..na razie o trym nie mysl wybierz modrzę szkole średnia..technikum jak chcesz od razu zawód ...ogolniak jak pójdziesz na studia choc technikum nie zamyka drog na studia u nas duzo dzieciaków studiuje i w cale nie to co w technikum bylo

Może jakoś na czasie podejdź do pedagoga w Twojej szkole i porozmawiaj z nią. Takie osoby często mają przygotowane testy psychologiczne po wypełnieniu, których będzie Ci łatwiej określić jaki zawód jest dla Ciebie najlepszy. A jeśli któregoś dnia będziesz mieć troszkę mniej lekcji, to pojeździj po okolicznych szkołach ponadgimnazjalnych i po prostu zapytaj co mają w ofercie. W mojej szkole (zespół szkół) na rok 2009/2010 specjalnie tworzyli nową klasę, bo było zapotrzebowanie na to. Po prostu jeśli 'X' liczba młodych ludzi pójdzie i zapyta, czy nie ma takiego, a takiego zawodu, to szkoła zaryzykuje i stworzy taki profil klasy. Tak przynajmniej było w przypadku szkoły, do której ja uczęszczam. I z tego co widzę, to technik usług turystycznych cieszy się dużą popularnością.

Gość ona_94
technika jakie mam do wyboru: kelner, kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych technik ekonomista technik logistyk technik handlowiec technik telekomunikacji, technik teleinformatyk usług fryzjerskich i nie wiem..

Gość naaauczyciel
fryzjer jak lubisz kelner moim zdaniem pieniadze ale trzeba sie nalatać poza tym moze ekonomista le trzeba wiedziec ze tylko po technikum to marnie i trzeba lubic liczyc..i tyle z mojej strony..

Gość ona_94
technik organizacji usług gastronomicznych? a w tym o co chodzi?

Gość calkiem fajna trzydziestka
organizacja usług gastronomicznych to praca np. przy układaniu menu diet itp

Gość ona_94
i co to dobra praca jest? :) łatwo się tego uczyć?

Gość calkiem fajna trzydziestka
nie wiem..ale zajmuje sie tym wlasnie..spytaj moze nauczyciela ?

Gość ona_94
okej juz sobie poradze, także dzieki wogóle za rozmowe :D

i jak, myslisz juz i czyms konkretnym? :)

Gość ona_94
wiem narazie tyle że technikum jesczze się zastanawiam jakie, a później jak coś to studia pedagogiczne. ;] moze mi troche w szkole pomoga z wyborem, albo w domu mi doradzą :D

Gość naaauczyciel
dobrze..najpierw pomyśl..w gimnazjach jest doradca zawodowy..jak nie to pedagog lub wychowawca porozmawiaj moze i zasada nr 1 nie rob nic pochopnie lub dlatego ze idzie mam koleżanka

Gość ona_94
nie, nie za koleżankami nie pójde xd mam spełniać sowje marzenia :D po za tym chyba wybiorę się do pani psycholog, bo ona u mnie w gimnazjyum zaoferowała pomoc własnie w takich sprawach. :)

Gość naaauczyciel
to idz..tam sie wielu rzeczy dowiesz...dobrze ci radze posłuchaj starszej osoby haha:)

wtrącę swoje zdanie w tym temacie:) jesli zależy Ci na maturze- idz do lo, jesli na maturze i dodatkowych umiejętnościach- do technikum. wybierz taki kierunek ktory choc w minimalnym stopniu bedzie pokrywal sie z Twoimi zainteresowaniami, ewentualnie z przewazajacymi przedmiotami z ktorymi dobrze sobie radzisz.byc moze w trakcie nauki zaineresujesz sie czyms nowym i na studia/studium moglabys pojsc w innym kierunku,a to juz bedzie zalezalo od wynikow matury.to tyle z mojej strony. :) p.s. to co pisalam brzmi troche w trybie rozkazujacym, ale to tylko propozycja z mojes strony:) powodzenia:)

Gość ona_94
heh okej okej bardzo dziekuje jeszcze troszke czasu mam więc się zastanowie, podowaiduje i zadecyduję :) mysle że dobrze wybiorę.