Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mordziaga

POMOCY KOŃCZE STAŻ

Polecane posty

Niedługo koncze staz i niechce podpisywac umowy o prace z szegowa co mam zrobic??

W umowie jest napisane że ona zobowiązuje sie zatrudnic mnie na minimum 8 miesiecy ale ja nichce tu dłużej pracowac

Gość hhhhhhh
♥

Gość znajdz inna prace wtedy nawet
mozesz zrezygnowac przed koncem stazu tak tez mozesz, ale musisz oddac do PUP cala pensje co Ci wplacili

Ale ja przeprowadzam sie do innego miasta i niebede chyba nawe miała czasu zeby poszukac innej

no ok, ale urzad pracy wywalil kase czyli zaplacil Twoja dotychczasowa pensje zeby pracodawca Cie przyjal po stazu. Jak sie przeprowadzasz - to Twoj problem, generalnie bedziesz musial(a) zatem oddac te pare tysiecy co zarobiles/as na stazu

Gość najlepiej
podejść do Urzędu Pracy i z nimi na ten temat porozmawiać. Są pewne wyjątki od reguły. Jeżeli się przeprowadzasz to nie mogą Cię zatrzymać i myślę, że uda się dojść z nimi do porozumienia na normalnych warunkach.

Ale to co innego rozwiązania niema?? Wydaje mi sie ze jest napewno Skoro staz ukończe to niby czemu mam za niego zwracac pieniadze??

Gość oferuszkaaaaa
wes nie gadaj głupot!! nic nie musi oddawac staz to staz a pozniejsze zatrudnienie to inna sprawa.. ja po stazu zrezygnowalam na pismie z zatrudnienia z powod\ow oobistych i jakos przeszlo i nic nie oddawalam...!! tylko trzba na pismie do urzedu pracy i do pracodawcy i podac powod

Aha dzwoniłam i powiedzieli żebym podanie napisała ale niemam pojecia jak napisac??

Bo PUP ma za zadanie pomagac w szukaniu pracy. Za staz placi on, nie pracodawca. Jesli staz trwal dluzej niz 3 m-ce pracodawca ma obowiazek Cie przyjac. Zadanie PUP-u jest wykonane. Masz prace. A Ty z niej rezygnujesz. Wobec tego PUP ma prawo zazadac zwrotu kasy. Tak bylo pare lat temu. Ale najlepiej idz do PUP i pogadaj. I tak musisz to zrobic...

Gość oferuszkaaaaa
ja mniej wiecej cos takiego Ze smaa rezygnuje z zatrudnienia u tego i tego pracodawcy(tutaj dane) po odbyciu u niego 6 miesiecznego stazu. Powodem mojej rezygnacji jest wyjazd i przeprowadzka do innego miasta oddalenogo np o 200 km gdzie miałbym problem dojazdem do danego miejsca pracy .I ze prosze poytywne rozpatrzenie mojej prosby podpis cos w tym stylu moze na necie jakies szablny znajdziesz

Gość oferuszkaaaaa
teraz juz nema zwrotu kasy! jest ale ak zrezygnujesz w trakcie odbywania stazu to fakt ale nie jak staz minie a pracodawca chce zatrudnic to wtedy nie oddajesz nic!

Gość do znajdz inna prace wtedy naw
Wez nie pierdul jak potrzaskana. Jak ktos przeywa staz z wlasnej winy to NIE ZWRACA PIENIEDZY PUPOWI. W koncu na nie pracowal na tym sazu a nie lezal i pachnial! Utraca jedynie status bezrobotnego i ubezpieczenie na okres 3 miesiecy!

Ale właśnie niema żadnych takich ale dziękuje ci bardzo!! A powiec mi ile przed koncem stażu to złożyłaś??

Gość oferuszkaaaaa
ja około 14 dni czyli 2 tyg zeby bylo takie urzedowe zeby mieli czas na zrobienie tj swojj papierkowej roboty.. a pracodawca u ktorego mialam staz nie robil zadnego problemu poprostu po mnie wzial nastepnego stazyste z PUP

Aha noto moj pracodawca tez nie robi zadnego problemu tylko miałam problem z UP bo jak byłam to baba powidziała że niewiem bo nikt nigdy nie rezygnował

Gość oferuszkaaaaa
wiesz dla nich to zawsze problem bo wiecej papierkwej robotry maja ale nie przejmuj sie złoz ty albo twoj pracodawca ten papierek juz niepamietam kto go dawal i spokojnie czekaj ale mysle ze bedzie ok;)

Gość barabarabab
co wy pierdolicie zadnej kasy nie oddaje nawet gdyby zrezygnowala z wlasnej winy ot tak sobie bo nie chce juz tam dluzej pracowac! jak nie macie pojecia to sie nie wypowiadajcie!!!

Ale potem wyżucili cię z UP albo cos w tym stylu?? poniosłaś jakies konsekwencje??

Gość Mariuszkowa
To dziwne, bo kiedy 3 lata temu ja chciałam zrezygnować ze stażu, kazali mi oddać pieniądze, na szczęście to było po miesiącu pracy, ale jak masz dobry powód (a wyprowadzka może takim być) to chyba możesz nie oddawać. Tu całe jajo polega na tym, że płaci PUP nie pracodawca, gdyby płacił pracodawca to oczywiście należy się kasa za solennie przepracowany na czas. Na stażu jednak nie dostajesz pensji a STYPENDIUM i to stypendium ma za cel znalezienie pracy, więc faktycznie jednak zapytaj co i jak.

Gość oferuszkaaaaa
nie nie normalnie bylam dalej bo dalam pismo.. ja sie przeprowadzalam ok 100 km i nimilabym mozliwosci dojezdzac wiec wwszysko ok.a tam potem znalazlam prace araz wiec pup nie byl mi zbyt potrzebny.. a kto tutaj nademna nie przecyztal ze zrozumieniem! bo autorka nie chce z\rezygnowac ze stazu tylo z zatrudnienia PO STAZU...