Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskanamatka

Skutki uboczne DIETY BIAŁKOWEJ! - help

Polecane posty

niezdrowy a nie niezdrowy chodzi o przymiotniki prawda ? nadmiar białka obciąża nerki i wątrobę m.in przyczynia się do powstawania kamieni w woreczku żółciowym dlatego takich diet nie poleca się osobom z cukrzycą niewydolnościami nerek i wątroby ok jak chcecie stosować wasza sprawa jeśli jesteście zdrowe i młode ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach dużo ruchu i wysiłku fizycznego(taki rodzaj diet jest głownie dla sportowców sorki jeśli się powtarzam)nadmiar białka się też spala mimo tego że jest głownym budulcowym składnikiem w naszym organiźmie ;) ale też wtedy szybciej wbudowuje się w nasze mięśnie ;) no i wiadomo nie ma zastoju w woreczku żólciowym wtedy (a przy spożywaniu sporych ilości białka powstaje masa żólci i mocznika )osoby odżywiające się głownie dietą bogata w białko i tłuszcze zwierzęce (jeśli nie ruszają się) oprócz tego że są otyłe maja bardzo często kamienie w woreczku żólciowym. No i wiadomo jak dużo białka trzeba dużo wypijać min. ok 3l dziennie najlepiej wody z miniamlną zawartością sodu tak czy siak dieta modna nie znaczy dobra dla każdego jeśli ktoś nie ma końskiego zdrowia niech się zastanowi zanim zacznie ja jestem na dieie niełączenia bardziej dla zdrowia niż odchudzania i czuję się bardzo dobrze

Gość a to dobre jest ......
wcieło mi posta

Gość kafieteria sie krzani
wcieło mi posta znowu

Gość kafieteria sie krzani
kto ile schudł na tej dietce i czy faktycznie nie jest ona na długą metę

cześć ja się wtrącę od 7.12 grudnia zaczęłam tą dietę proteinową i powiem że na początku było ok a teraz włosy mi lecą garściami krew z nosa się rzuca, jestem wiecznie osłabiona. A brzuch co nie zjem boli, więc chyba do końca to da dieta zdrowa nie jest

Gość trututu
niema co dyskutować ,jak się niechce czytać książki i robi się co chce to taki są skutki diety,a pisze wszystko od a do z ,jak krowie na rowie grzybica nietaka straszna bo otręby , a z dieta pakierow też nic niema wspólnego bo tu niesamo białko ,a koktajle zakazane

Gość nklwijiljlueoqjdiluep
po jakiemu by niebyło ,to i tak niezrozumiesz :D

Gość nklwijiljlueoqjdiluep
niezajrzę tu wiecej szkoda czasu ,a topik fajny ,bo ku przestrodze tym co diety niepotrafią przeprowadzić :P

Gość agg1
Po pierwsze dieta białkowa, przynajmniej ta znana pod nazwą diety Dukana nie polega na jedzeniu samych białek, najczęściej jest to 5 dni białka, następne 5 dni białka plus warzywa. I tak naprzemiennie do osiągnięcia pożądanej wagi. Zazwyczaj dieta taka trwa ok kilku miesięcy. Jestem przekonany, że taka dieta nie powinna nikomu zaszkodzić, a wręcz przeciwnie. Plizz nie wymądrzajmy się na tematy na które nie mamy pojęcia, jeśli ktoś będą 20latką stosował jakieś idiotyczne diety i wsuwał samo mięso to może mieć problem, ale nie mieszajmy dwóch różnych rzeczy.

Gość ahjsj
agg1- probowalam diety Dukana i niestety, nie mam o niej dobrego zdania. Czesc protal- 5 dni, stosowalam sie do zalecen, nie naginalam diety. wytrzymalam 3 tygodnie, rezultaty: zero energii, nie mialam na nic sily zle samopoczucie nieprzyjemny zapach z ust problemy z okresem po ok 2 tygodniach dziwne bole w okolicy plecow (prawdopodobie nerki) 3 kg mniej-skakania wagi, po wprowadzeniu warzyw waga szla do gory nie moglam sie zalatwic, chociaz jadlam otreby i pilam duzo wody czulam sie strasznie ociezala powyzsze skutki nie sa chyba dowodem na to, ze dieta przynosi jakiekolwiej korzysci dla organizmu? po wprowadzeniu wegli, owocow, pelnoziarnistego chleba odzylam, wrocila energia, chec pojscia na silownie (w czasie diety Dukana nie mialam sily) nie wierze w ta diete

Gość fisher
Dieta Dukana w moim przypadku po 2 miesiącach: -10 kg w doł -swietne samopoczucie -piekne, lśniące włosy -zadnych problemów z cerą ani nic takiego Tak naprawdę żadna z was ksiązki nie czytała, nie wiecie co jest tam napisane. To przeciez pisał lekarz, chyba wie co mówi. Doradza jak uniknąć problemów z nerkami (pic od 1,5 do 3 litrów wody dziennie), mowi o ewentualnych problemach z wypróznianiem itd. O wszystkim uprzedza, o wszystkim wspomina. Ale jak się ksiązki czytać nie chciało to sie ma problemy.

Gość blablag
fisher; Ja czytałam książkę i przez trzy miesiące diety trzymałam się ścisle jej zasad (to chyba mało powiedziane- zaglądałam do niej przed każdym posiłkiem żeby się upewnić czy nie popełniam błędu). I również mam teraz problemy z włosami które wychodzą garściami no i większy problem- brak okresu :/ Więc mam jedną prośbę, nie mów że ktoś nie czytał książki i dlatego rozwalił sobie zdrowie bo są ludzie dla których ta dieta po prostu nie jest odpowiednia pomimo tego, że trzyma się książkowych zasad. Dziękuję za uwagę :)

Gość A nie lepiej Wam po prostu
odwiedzic dobrego dietetyka, ktory ulozy diete specjalnie dla Was? Biorąc pod uwage wiek, wage, kondycje, stan zdrowia a nawet upodobania kulinarne... Ja tak zrobilam, schudlam co prawda troche za szybko ( w 3 miesiace 13 kg) ale bylo to rok temu a wage utrzymuje do dzis (53 kg), nawet z tendencją spadkową bo dietetyk pomogla mi zmienic nawyki. Mialam niedoczynnosc tarczycy, wyniki dzieki diecie mam o wiele lepsze bo rowniez i to schorzenie bylo brane pod uwage przy ukladaniu mi jadlospisu. Wydalam co prawda troche, ale byly to najlepiej zainwestowane pieniadze w moim zyciu. Po wielu latach bycia pulchną wreszcie jestem szczupla i zdrowa. Zeby nie bylo ze to reklama to oczywiscie nazwiska dietetyczki nie podam, ale sklaniam do zastanowienia sie nad wizytą u kogos kto sie odchudzaniem profesjonalnie zajmuje.

" [zgłoś do usunięcia] Gabsonik popieram wszystko co napisala chantal. a moze GERSON moglby cie jeszcze uratowac?? zapraszam na moj topik. pozwolilam tam sobie zacytowac twoje wypowiedzie z tego topika bo sa bardzo madre http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4348122& start=420 gerson leczy raka, leczy tez wszystkie choroby i reguluje organizm" Oczywiście mam rozumieć że dzięki niej pozbędą się problemów ze wzrokiem po wypaleniu oczu i obcięte nożki odrosną:P.

Gość była dietomanka
Myślimy, że skoro jedzenie spowodowało przyrost wagi, to jego ograniczenie wywoła spadek masy ciała. Nic bardziej mylnego! Badania na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat jednoznacznie wskazują - diety ograniczające oraz diety oparte o określoną liczbę lub typ kalorii nie działają i powodują efekt jo - jo lub po niewielkiej redukcji wagi większe przytycie . Dlaczego? Diety restrykcyjne nie działają i modne w dyskusjach na forach internetowych , ponieważ prowadzą do spowolnienia metabolizmu. Sytuacji, w której trwały spadek wagi jest niemożliwy. Dodatkowo, kto chce spędzić życie licząc kalorie? Determinacja do przestrzegania takiej diety, szybko się wyczerpuje. Dla czołowych specjalistów od żywienia, od dawna jest jasne, że rozwiązanie musi być nie tylko skuteczne, ale też łatwe do realizacji w codziennym życiu. Dla każdego. Bez względu na obecne nawyki żywieniowe, wiek, budżet, motywację czy siłę woli.

Gość była dietomanka i dyskutantka
W dodatku nie ma dowodów ,że na forum ktoś faktycznie trwale schudł stosując określoną do dyskusji dietę , ponieważ za szyby monitora nie widzimy tej osoby przed odchudzaniem jak i po odchudzaniu. Na forum można porozmawiać o wszystkim a zarazem o niczym i gdy forum się rozrasta tematy powielają się i pisze się częściej nie na temat lub mało istotne wiadomości . Odniosłam takie wrażenie na poprzednim forum ,że większość chce sobie tylko pogadać . Na każdym forum są dyskutanci tzw. wodzireje i wejście na forum osoby mającej odmienne zdanie lub inne spostrzeżenia,inny humor - burzy tok zażyłych dyskusji , zresztą z reguły między tymi osobami piszącymi od dłuższego czasu . Propagowanie określonej diety ,sposobu odżywiania jest słuszne tylko jeżeli są efekty i dieta jest w miarę zdrowa a forum jest nie tylko teoretyczne i szczere. Ja mogę też napisać iż mam wzrost 167 i ważę 84 kilogramy i zamierzam schudnąć 15 kilogramów i podaje ile chudnę . Rzadziej podają ,że na razie nie chudną mimo diety tzn. waga stoi w miejscu , więc doradcy piszą co jeść aby lepiej chudnąć . Tylko ,że nie wiadomo czy waga jest stała po schudnięciu gdyż nikt nie chce chętnie pisać o efekcie jo jo a dalej poleca w dyskusji innym co mają robić lub dyskutować dalej o odżywianiu .Trudno doszukać się na forum osób u których waga stoi w miejscu lub przytyli podejrzewam albo wstydzą się pisać o tym lub znikają z forum. A forum toczy się dalej i rozrasta się o kolejne wpisy i propaguje określony styl odżywiania czy dietę bo w ostateczności można sobie na forum pogadać w sprawach kulinarnych i nie tylko oraz w babskich sprawach .Co do diety białkowej to nie wypowiadam się gdyż jej nie stosowałam . Bo wiem ,że jest szkodliwa w dłuższym przedziale czasowym a w krótkim nie przynosi stałych efektów .

Gość Dieta bialkowa
Moim zdaniem nie trzeba się obawiać skutków ubocznych, bo samo białko je się zaledwie przez kilka dni. Następnie do menu wracają warzywa, a potem stopniowo także inne produkty. Żeby nabawić się niedoczynności tarczycy, trzeba by było nie przyjmować węglowodanów przez dłuższy okres czasu. Pierwsza faza trwa jednak z reguły ok. 3-5 dni.

Gość do zatroskanamatka
zatroskanamatka pisała cytat " Moja córka (18lat) własnie przeszła na diete proteinową. zamierza jeść samo mieso, jajka i twarożki... mowiłam już jej ze organizm potrzebuje także węglowodanow i tłuczycz ale ona nie chce słuchac. W Internecie znalazłam mnostwo informacji na temat tego jak bardzo nadmiar białka obciążą wątrobę i nerki.. czy sa jeszcze jakies inne skutki uboczne? ktos kiedys pisal ze mozna sie nabawic przez to niedoczynnosci tarczycy... czy to prawda? i jak przekonac córkę ze robi sobie krzyde? POMOCY! "///// Odpowiadam - mówiłaś jej w formie przestrogi prawidłowo ale czy potrzebuje węglowodanów i tłuszczy mam wątpliwości . Dlatego wątpliwości gdyż tłuszcz znajduje się w mięsie ,mniej w jajku i twarożku chyba ,że jest to twarożek 0 procent tłuszczu.Węglowodany organizm potrafić wykorzystać z wielu produktów żywnościowych .Zgadzam się tłuszcze i węglowodany są potrzebne ale w małych ilościach szczególnie gdy jest się otyłym lub chce się schudnąć choćby z nadwagi i trzeba je z głową eliminować .Logiczniej byś córce powiedziała tak np. chcesz się wykończyć nie jedząc warzyw i owoców ! To jest prawdopodobnie przyczyna jej nadwagi i być może , bo nie znam jej i jej meni oraz aktywności ruchowej np. nieodpowiednie ,złe odżywianie lub podjadanie czy mało ruchu również. Córka chce zrobić z siebie modelkę , aktorkę bo one z reguły stosują takie diety . Córka musi wiedzieć ,że wygląd rachityczny modelki jest co raz częściej nie ciekawy po za show biznesem i ,że są mężczyźni którzy takich kobiet unikają a wolą te które mają normalną figurę tzn waga w przedziale prawidłowym czy nawet kobiety o Rubensowskich kształtach .Gdy zaczyna się niedowaga i obsesja i gdy waga prawidłowa przeszkadza - to prosta droga do anoreksji. Problem jest w tym kiedy jest nadwaga i otyłość ,więc jeżeli ktoś dla swojego samopoczucia chce schudnąć lub są wskazania lekarskie to nie zamierzam nikogo od tego zamiaru odchudzania odwlekać . Stosowanie cudownych diet jest dyskusyjne. Nawet jak taka dieta nie jest niebezpieczna dla życia, to jest niebezpieczna dla organizmu, pozbawiając go odpowiednich składników pokarmowych do jego prawidłowego funkcjonowania i z możliwością powstania choroby .

Gość Dieta bialkowa
Dieta białkowa a efekty nietrwałe - czy oprócz publikacji naukowych ktoś z autopsji wie i może się tym podzielić ?

Gość hehehe ale to prawda wszystko
co wyzej napisane, o durnych dietach, szczegolnie dukana. Ale wiesz jak sie pojawi nowa dieta nawet niebezpieczna dla zdrowia nie ma szansy zeby desperatki tego nie wyprobowaly, zreszta one to i drewno by żuły jakby sie dowiedzialy ze od tego sie chudnie

Witam Chciałąbym opowiedziec wam co mi przydarzyło się po diecie białkowej - tzw. dukana. Jestem osobą dośc "pulchna". Nigdy nie bylam chuda czy bardzo szczupła ani bardzo gruba. Jednak cale zycie dazyłam do tego aby wygladac lepiej niz dotychczas. Zaczynajac diete białkowa liczylam ze zgubie około 5 kg. Wowczas byłabym super - zadowolona. I tak sie stało, schudłam te kilka kilogramu w piorunujacym tempie. Kiedy juz odstawiłam diete ( wprawdzie nie przeszłam do konca koncofej fazy) moja waga przez bardzo krótki moment sytałą w miejscu lecz....nastepnie w ciagu 4 miesiecy ( VI, VII, VIII, IX - sa to miesiace o zwiekszonej aktywnosci fizycznej) przytyłam 7 kg. Jest to wiecej niż straciłam. Widziałam jak z dnia na dzień robiłam sie coraz wieksza. Ponadto na nogach pojawił mi sie celulit, mje ciało zmieniło sie nie do poznania. W okresie po diecie nabawiłam sie hipoglikemi ( juz ktos o tym wspominał). W chwili obecnej bardzo intensywnie cwicze na rowerku. Codziennie jeżdze na rowerze stacjonarnym około 1 godziny i co najgorsze nie moge zgubic nawet 100g!!!!.Nie moge stracic ani rozbic tkanki tłuszowej jaka nabrałam po tej diecie. To jest koszmar!Nie obrzeram się, nie jadam kolacji...DZIEWCZYNY, NAPRAWDE ZASTANÓWCIE SIĘ NAD TA DIETĄ! skoro tyle osób mowi o skutkach ubocznych to naprawde cos musi w tym byc. Niekturzy uwazają że przemysł farmaceutczny "mówi" źle o tej diecie awy zwiekszyc sprzedaz równych środków wspomagajacych odchudzanie.....ze tak uwazają tylko osoby nie chca dopusic do siebie ze to naprawde szkodzi. W fazie 1 i 2 kiedy spadek wagi jest dosc szybki jestesmy tak tym podekscytowani ze nic sie nei liczy...ALE TO JEST ZGUBNE. NIGDY WIECEJ TEJ DIETY!!!

Gość summergirl
czy ta dieta białkowa polega na tym że pierwsze 2 dni kefir kolejne 2 twaróg kolejne 2 jajka kolejne 2 mięso kolejne 2 warzywa ????????????????????????????????????????????????????????????????????????? to o tej diecie mowa?

Białkowa dzieli się na 4 fazy: w pierwszej proteiny od 5-10 dni w II proteiny na zmiane z proteinami i warzywami az do uzyskania efektu III to stabilizacja wagi z dodatkowymi produktami trwa 10 dni na każdy zgubiony kg a IV to do konca zycia zasada 1 dzien w tyg proteinowy i 3 łyzki otrąb codziennie aby waga nie urosła.

Zaczęłam tą dietę po konsultacji z lekarzem oraz po szeregu badań. Muszę co 3-4 tyg. powtarzac badania i w momencie jakiś niepokojących objawów zgłosić sie do lekarza i zaprzestac diety. Zobaczymy za jakieś 3 tyg jakie będa wyniki cholesterol, cukier, thc itd.

@ summergirl Ta dieta to dieta 10-dniowa. Ale ona trwa tylko 10 dni i po niej nie ma jakichś komplikacji. Zresztą możesz poczytać na topiku, bo dziewczyny tam regularnie piszą :) A Dukan kilka miesięcy i dzieli się na fazy. Zresztą o tym też możesz poczytać, bo topików jest od cholery.

Gość Tola 87
Ja stosuje tę dietę i w juz w pierwsze 4 dni schudłam 2 kilo, czuje sie przy tym swietnie , wystarczyla tylko silna wola a reszta przychodzi sama ;)