Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alekssandra18

Prezentacja maturalna, pomocy!

Polecane posty

Gość Alekssandra18

Witam :) Mam ogromny problem. Jako temat maturalny wybrałam sobie "Ideał piękna w literaturze i sztuce. Rozważ problem odwołując się do wybranych epok" i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :/ Może moglibyście mi pomóc w sprawie dobierania książek i materiałów? Byłabym bardzo wdzięczna... Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)

Gość jest taka książka
"Historia piękna" pod redakcją Umberto Eco, parę lat temu była na listach bestsellerów, jest więc chyba dość łatwo dostępna. Są tam omówione właśnie kanony piękna w różnych epokach, od tłustych bogiń jaskiniowców po współczesne kobiety uważane za piękności. Dużo ilustracji. W fajny sposób pokazuje, jak nietrwałe są te kanony piękna.

Gość dhuw4
zamiast siedziec na badziewnym forum dziecko do ksiazek sie zabierz !! Przeciez masz wyjatkowo przystepny i ciekawy temat. Tyle jest przykladow piekna na tle epok starozytnosc-mitologia nt chocby Afrodyty sredniowiecze-Izolda romantyzm-Balladyna, Zosia,Telimena pozytywizm-Izabela,Oleńka,Helena modernizm-Jagna XXlecie miedzywoj.-Barbara Niechcic No mnóstwo tego.

wiesz, jeżeli chodzi o piekno to moga to byc kobiety np. zosia, telimena, iza łecka, ale tez np piekno przyrody np w panu tadeuszu, lub też polska jako piekny kraj i tu masz duże pole do wyboru jezeli chodzi o lektury lub tezPiękno jako miłosć ojca do córki -kochanowski znajdź jakis punkt zaczepinia..... Powodzenia

Gość monika kowalsky
po cholere wybralas ten temat ? teraz nie wiesz jak masz go napisac ... trzeba bylo wizac inny na ktory bys wiedziala ... ;/

Gość Alekssandra18
Wiem, dużo tego jest. Dlatego nie wiem co będzie najlepsze. Chcę to jak najlepiej napisać. Już mniej więcej sobie ułożyłam w głowie plan. Najpierw zajmę się właśnie kobietami, potem architektura, malarstwo, muzyka etc. Aa... i wielkie dzięki :))