Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniolccek

masoneria ... wolnomularstwo ...

Polecane posty

ale ja to wszystko wim ! naprawde malo jest realnych informaji w internecie ! tak powiedzieli rodzice! powiedzieli iż zapewne usiądę do komputera i będe "szukać" ale po to mam wolny umysł rozum aby to przemysleć ... mam przemyslec i podzielic się z nimi tym do czego doszlam!!! ale nie mam pojęcia co zalezy od mych przemysleń ??? co mam powiedzieć ??? jaki będzie skutek ?? powiedzieli ze 5 % tego co mozna o masonerii odszukać w internecie jest prawdą, że gdyby masoni chcieli to nawet 5 % tej prawdy by nie było ... a jesli cos juz tam trafia to tylko na ich zyczenie ... na zadne pytanie mi nie odpowiedzieli !!!! robia z mnie wariata ! i szczerze mowiąc udaje sie owy zamiar gdyz czuje się zdezorientowana :(

Gość aniolcek na chlopski rozum
ci to wyjasnie: Masoni maja naprawde bardzo szczytne i madre idee, ALE ( co sie kosciolowi katolickiemu nie podoba) przysiage skladaja na to, co dla nich najwazniejsze . Logiczne, bo taka przysiega cos znaczy. Chrzesijanin na Biblie, muzułanin na Koran, zyd na Tore, ateista , mysle , na honor. A KK uwaza, ze swietosc moze byc jedyna- chrzescijanska, i stad to pochodzace juz z dawnych czasów, wyklęcie masonów. To tak, upraszczajac , działa.

więc dlaczego nie powiedzą mi tego wszystkiego wprost ?? ze względu na te przysięgę ?? dlaczego poruszyli ten temat po czym zabronili o tym mówić ??

Gość sama inteligencjaaaaaaaaaaaaaa
Tajemnice Pojęcie tajemnicy jest podstawowym elementem wolnomularstwa, podobnie jak podstawowy jest podział ludzi na wtajemniczonych (braci) oraz profanów (światowych). Prawdziwe lub rzekome tajemnice masońskie są częścią jego legendy. W zasadzie w masonerii otoczone jest tajemnicą wszystko co dzieje się w loży od chwili jej otwarcia do zamknięcia. W lożach wygłasza się tak zwane deski, czyli krótkie referaty na jakiś dowolny temat. W szczególności tajemnicami są informacje przekazywane adeptowi w czasie podniesienia do któregokolwiek stopnia wtajemniczenia. Te "tajemnice" można podzielić na kilka grup: • słowa (hasła) używane w loży - zwykle wypowiadane szeptem lub literowane oraz gesty pozwalające rozpoznać braci • nauki moralne i historyczne zwykle oparte na wątkach biblijnych • symbolikę architektoniczną opartą na, jak się wierzy, budowie Świątyni Salomona • symbolika narzędzi murarskich i kamieniarskich oraz czynności nimi wykonywanych • treść przysięgi składanej przez adepta i rodzaj kary grożącej za zdradę tajemnic

Po prostu masz sie przygotowac a nie panikowac;)) psychicznie. po drugie to zaszczyt dla ciebie, trzeba miec kase zeby sie tam dostac. a gdy bedzie 3 wojna - pierwsza sie o tym dowiesz;))

czyli nie jest to nic strasznego ? z jednej strony truno uwierzyć, aby ktos z moich bliskich byl złym czlowiekiem udzielają sie charytatywnie, maja szacunek do ludzi czego i mnie uczono od dziecka ! zaszczyt ? czy decyzja nalezec będzie do mnie ?? to dosyc surrealistyczne ... postrzegalam to raczej w kategoriach - legendy niz realnego stanu rzeczy, ale moze racja nie ma sie czego obawiać ! jednak cała ta mistyczna oprawa budzi swego rodzaju lęk ...

przeciez poznasz malarzy ,bankowcow.historykow itd to raj dla inteligencji;))

diekuję za ten link ! gdyż wcześniej na to nie "trafilam" a jest tam wiele cennych informacji !

zgłebilam temat od tej "pozytywnej " strony ... blog pisany przez masona ... ciekawe... jednak jaka mamy gwarancję że nie jest to zwykły mitoman ?? Jestem sceptyczna w odniesieniu do wszystkich informacji ktorych sama wiarygodnie zweryfikowac nie mogę jednak dalo mi to nowy punk dniesienia co niewątpliwie cenne ! :)

Witam.Aniolccek myślę,że Twój wybór ateizmu nie jest jednak tak do końca wolny.Wychowałaś się jak sama wspominasz w rodzinie ,która prawdopodobnie już od dawna kultywuje "idee"wolnomularstwa.Jak już wiesz opierają się one na własnym doskonaleniu i pędzie do tego by posiąść coś co tak naprawdę jest wymysłem ludzkim.Aura tajemniczości wokół masonerii jest niczym innym jak tylko substytutem "głębi",której ludzie wierzący poszukują w duchowości chrześcijańkiej,której każdy człowiek pragnie bo tak jest stworzony. Niestety nie łudż się ,że odnajdziesz to "coś" w czymś co ludzie sobie sami stworzyli.Tylko Bóg tak naprawdę jest w stanie wypełnić w człowieku wszystkie jego tęksnoty,a pierwszą jest bycie absolutnie kochanym.Tego żaden człowiek nie może dać. Gdybyś miała kontakt z ludżmi głęboko wierzącymi (nie chodzi o niedzielnych katolików) ,to poznałabyś kim naprawdę jest Bóg i jak działa w życiu człowieka,który chce Jego towarzyszenia w nim.Nie jest On jakąś abstrakcją.Często zdarzają się nadnaturalne rzeczy ,które nie można wyjaśnić inaczej jak tylko Jego interwencją.

I jeszcze jedno.Dla tych co tu na forum uważają,że masoneria jest czymś niezniszczalnym i że ma jakąś wielką władzę.Owszem ma wpływ na pewne rzeczy zwłaszcza że masoni są m.in w polityce i nie tylko,ale jak wiecie w historii świata było wiele ideologii,które też wydawały się potężne np komunizm, a które z czasem upadały. Jeśli chodzi o Kościół Katolicki to nie ma się czego obawiać ,bo Ktoś większy ma staranie o to żeby był:).Skoro sam nasz papież jest głównym sprawcą przemian w Europie i był tym dzięki któremu runął komunizm to pomyślcie sami...czym jest masoneria. Dodam tylko ,że Jan PawełII został postrzelony w Rzymie 13 maja w rocznicę objawień M.Bożej w Fatimie(też 13 maja się rozpoczęły).Orędzia fatimskie mówiły o tym że komunizm runie i są związane z osobą naszego papieża.Zresztą Jan Paweł II po nieudanym zamachu powiedział,że uratowanie życia zawdzięcza M.Bożej.Kula utkwiła kilka milimetrów obok serca.

Gość mon123
dla wyjasnienia- oredzia Fatimskie mowia o przefiltrowaniu zla w szeregi ksiezy- wsrod ksiezy sa szatanisci , itp. Tak, dlatego papiez nie chcial ujawnic ostatecznego, najwazniejszego oredzia/ przepowiedni. Prosze sobie poczytac ksiazki Martina Malachi.

Gość Ekhem_nr_7
Nie czytaj tyle Browna, bo Ci odbija, dziewczyno... porządnie się wypisać nie umiesz, a chcesz za przyszłą masonkę uchodzić. Yhm, jasne.

Gość Ekhem_nr_7
Apropopo: "Bóg tak naprawdę jest w stanie wypełnić w człowieku wszystkie jego tęksnoty,a pierwszą jest bycie absolutnie kochanym.Tego żaden człowiek nie może dać." jak to nie? Kochamy się z chłopakiem tak, że nic tego nie zniszczy, bez siebie żyć nie umiemy. :)

Do Ekhem.Jeśli się kochacie to dobrze (nie mówię tu o fizjologii),ale przecież wiesz ,że niejedna wydawałoby się "wielka" miłość legła w gruzach.Oczywiście nie myśl,że życzę Wam żle :).Chodzi mi tylko o to,że człowiek nie jest kimś, kto jest w stanie zaspokoić wszystko w drugim ,ponieważ jest ograniczony. Bóg kocha człowieka natomiast całkowicie i nieodwołalnie...no i zna go na wskroś.

Do mon 123.Owszem są wśród księży ludzie którzy się "zagubili",ale to nie zmienia faktu,że KK był i będzie..."a bramy piekelne go nie przemogą"(slowa Jezusa)

Gość BIEDNI NIE mają dostępu do nic

Gość gość
W Warszawie jest kilka lóż masońskich, ale nigdzie nie znalazłem w internecie ich adresów. Gdzie one się dokładnie mieszczą? http://wlnp.pl/site/?page=polskie-loze Loża Matka „Kopernik” Loża nr 2 „Walerian Łukasiński” – Warszawa Loża nr 4 „La France” – Warszawa Loża nr 7 „Pod Szczęśliwą Gwiazdą” – Warszawa Loża nr 8 "Iwan Łuckiewicz" - Warszawa Loża nr 12 "PI" - Warszawa