Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia99999

jak nauczyc niemowlaka zasypiania wieczorem???????????????????????

Polecane posty

Gość mamusia99999

Witam! Mam takie pytanko do nardziej doswiadczonych mamus:) Moja corka ma 7 tyg. Do tej pory spalysmy tak jak nam sie chcialo i wstawalysmy kiedy mialysmy na to ochote- jestem na urlopie macierzynskim. Teraz jednak zaczyna mnie martwic to ze mala wyrobila sobie taki rytm dnia ze zasypia "na noç" ok 23 a budzi sie ok 11... w nocy budzi sie jedynie 2 razy na karmienie a tak spi jak susel (co mame bardzo cieszy). Za 2 mies musze jednak wrocic do pracy i chcialabym juz teraz jakos przesunac jej te godziny nocne bo wkrotce bedzie musiala rano wstawac ze mna...macie jakies sposoby jak to zrobic??? Teraz jest 11:30 a mala jeszcze spi!!!

Gość zeatopic
poprostu wyjmiesz ją z łóżeczka włożysz we wózek i pojedziesz,innej rady nie ma,to nic że śpi,we wózku znów zaśnie,swoją drogą to smutne że mamy muszą takie małe dziecko zostawić i iść do pracy,serce się kraje

2 miesiace to masz jeszcze duzo czasu... Postaraj sie mala klasc codziennie troszke wczesniej, kilka minut, a rano mozesz jej kilka minut wczesniej otworzyc drzwi do pokoju... zeby sie sama delikatnie wybudzila.

Gość mamusia99999
tak smutne..ja sobie wogole tego nie wyobrazam...ale innej rady nie ma bo strace prace a z jednej pensji ciezko... No ale wracam tylko na 4 dni i maz tez bedzie 4 dni pracowal wiec malutka tylko 3 dni bedzie z opiekunka a tak z mama lub tata:)

Mamusia - ja tez mialam tylko 10 tygodni macierzynskiego + 4 tygodnie urlopu.... Bedzie dobrze !

Gość jestem przerażona i smutna
to przykre, że tak krótko trwa urlop macierzyńsk iw Polsce :( współczuję mamom. ja mieszkam w Szkocji, tutaj mój urlop trwał 9 miesięcy - mógł trwać rok, tylko że ostatnie 4 miesiące byłby bezpłatny. miałam płatny przez 8 miesiecy i to było 80 procent mojej normalnej pensji (a na samym początku było to 100 procent, przez pierwszy miesiąc). potem jeszcze jak wspomniałam, byłam z dzieckiem miesiąc na bezpłatnym, i wróciłam do pracy w sumie po 9. pozdrawiam mamy ciepło 🌻

Gość mamusia99999
Ja nie mieszkam w Polsce ale w holandii i tu mam AZ 16 tyg macierzynskiego..porazka poprostu!!! No ale na szczescie normalne jest ze po porodzie nie wraca sie do pracy na pelen etat i dlatego i ja i maz mozemy pracowac po 4 dni... ale itak uwazam ze 16 tyg to NIC!!! ja biore jeszcze wakacje zalegle...ale potem musze juz wrocic..

Gość gosijka
to i tak dobrze :) ja wstaje o 4.30 rano codziennie! Moj synek (7miesiacy) zasypia o 23 a budzi sie o 7, wiec nawet w weekendy nie moge pospac :( padam na pysk, ze sie tak wyraze :)

Gość mamusia99999
nasza mala na szczescie ze spaniem nie ma problemow, tylko pora nie taka... sprobuje ja jakos rano wczesniej budzic zeby wieczorem bardziej zmeczona byla...od 20 do 23 to jej ulubiona pora na marudzenie a nie spanie...

Mamusia - we Francji macierzynskiego tez 16 tygodni.... tyle ze 6 obowiazkowa PRZED poprdem :-(.... Mysle ze jak bedziesz malego kladla codziennie kilka minut wczesniej to za 2 miesiace powinniscie wyjsc na prosta. Powoadzenia !

To wAs pociesze;) W Austrii platnego urlopu na dziecko jest do wyboru: 12, 15, 20 lub 30 miesiecy:D Ja z pierwszym dzieckiem siedze 30, a z drugim bede 20 bo juz mi sie nudzi;) Co do zasypiania dziecka to wybudzaj je autorko rano, np o godzinie 7! I reguluj nim tak, aby wczesniej ci padlo wieczorem! Wymysl sobie jakis rytual kladzenia dziecka na noc! U mnie np codziennie wieczorem panowala cisza, polmrok, mala dostawala cyca, calowalam ja i odkladalam do lozeczka:) Pilnuje por spania juz ponad 2 lata i naprawde w ciagu calego zycia malej (2latka) tylko kilka razy zdarzylo sie, ze nie spala w tych porach! A jaki mma spokoj;) Moge sie w tym czasie umowic z kosmetyczka, fryzjerem, moge pospac, ugotowac, sprzatac itd!!! Nie mowiac o tym, ze nie ma usypiania, bujania i innych cudow! Kiedy nadchodzi pora mala mowi, ze idzie spac, wchodzi do lozeczka i zasypia w ciagu 5 min:) Dasz rady:) Trzeba tylko konsekwentnie dazyc do celu;)

Nie pozwalać spać do 11, innej opcji nie widzę. Przestawić możesz tylko budząc wcześniej. pierwsze dni będą ciężkie, bo Mała bedzie płakać i usypiać na rękach ale z czasem się przestawi.

Gość mamusia99999
dziekuje wszystkim za rady, chyba wlasnie zaczne ja wczesniej budzic a przynajmniej bede ja zabierac z sypialni i znosic na dil gdze tv gra i jest jasno, moze z czasem sie przestawi....pozdrawiam wszystkie mamy