Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bebebobi

Dwulatek, gorączka i brak innych objawów

Polecane posty

Gość bebebobi

od wczoraj ok 38,3st do 38,5st i nic więcej. zastanawiam się czy dziś do lekarza czy może do jutra poczekać, może coś więcej się pojawi??

Poczekaj.38 - 38,5 to umiarkowana gorączka i może się z tego coś na dniach rozwinąc (wtedy lekarz, jak do 3 dni nie spadnie) albo może całkiem przejść.Moja półtoraroczna crka tydzień temu miała 2 dni z gorączką 38,5 - 39,5. Po 2 dniach zniknęło, bez dodatkowych objawów. organizm z czymś walczy i istotne jest, by najlepiej poradził sobie sam (o ile, jak pisałam, brak objaww typu kaszel, wymioty, biegunka).

Gość bebebobi
Dałam jej nurofen, gorączka wtedy spada. Martwię się, bo nigdy nie chorowała i to jej pierwsza w życiu taka gorączka:( Dodam że górna piątka zaczyna się lekko przebijać

Spokojnie, to może być od zęba, temp. ma prawo rosnąć. Jak chcesz to przejdź się do lekarza choć w moim mniemaniu lekarz nie powie Ci wiele.

W takim razie, podwyższona temperatura może być jednym z objawów ząbkowania. Paracetamol lub ibuprofen (np. nurofen) możesz podawać doustnie bądź doodbytniczo - pamiętaj by dawki były dostosowane do masy ciała i wieku dziecka. Zmniejszają temperaturę (w okresie ząbkowania ok. 38 st. C) i łagodzą ból towarzyszący ząbkowaniu.

Gość bebebobi
Do lekarza jeszcze nie chce iść bo boję się że w przychodni coś dodatkowo złapie

A może to trzydniówka? Trzydniówka - zwana rumieniem nagłym jest chorobą wirusową, na którą chorują najczęściej dzieci od 6 do 36 miesiąca życia. Przebycie trzydniówki uodparnia malucha na całe życie. Okres wykluwania choroby: trwa przeważnie od pięciu do piętnastu dni Okres zakaźności: trwa od około siedmiu dni przed wystąpieniem objawów chorobowych aż do momentu zniknięcia wysypki Objawy: nagła temperatura oscylująca między 39 a 40 stopni celcjusza, utrzymująca się od jednego do pięciu dni, najczęściej jednak trzy dni. łagodny nieżyt gardła i ucha środkowego. bezpośrednio po spadku gorączki na ciele malucha pojawia się czerwona wysypka, która znika zwykle po 1-2 dniach. Na ogół obejmuje twarz i górną część tułowia i przypomina wysypkę różyczkową. Powikłania: Trzydniówka jest chorobą niegroźną i nie powoduje powikłań. Jednak ze względu na występującą wysoką gorączkę mogą wystąpić u dziecka drgawki. Należy wtedy niezwłocznie wezwać lekarza. Niebezpieczeństwem choroby jest również długotrwałóść wysokiej gorączki (ok 40stC), która często prowadzi do częstych pomyłek diagnostycznych. Leki: Nie stosuje się żadnych leków specyficznych. Podaje sie na ogół leki przeciwgorączkowe i objawowo działające. Moje dzieci miały trzydniówke i to nie jest nic niepokojacego:)

Gość bebebobi
Moja już miała trzydniówkę dawno temu.