Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zrobic barszczyk

jak ugotowac barszcz bialy?

Polecane posty

Gość jak zrobic barszczyk

bo jak szukam w necie to wszedzie niby pisze barszcz bialy, ale jest podany przepis na zurek:( a mi chodzi o taki barszcz gotowany na kielbasie..wie ktos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo to są zupy podobne
niektórzy podają, że to czy to jest barszcz czy żurek decyduje z jakiej mąki jestzakwas, czy z pszennej czy z żytniej i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo to są zupy podobne
tak naprawdę to chodzi tu o nomenklaturę a a niektórzy uważają że zakwas-z mąki żytniet to żurek, z mąki pszennej to barszcz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobic barszczyk
chodzi mi o taki bez zakwasu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a więc gotujesz w wodzie kiełbase biała z zielem angielskim, liścmi laurowymi i pieprzem. ja bym dała ze 2 kostki rosołowe, ale nie musisz. opalasz cebulę na palniku i tez ja dajesz do barszczu.gdy kiełbasa zmięknie wsyp dużo majeranku i zapraw wszystko śmietaną i mąką (jak chcesz bardziej dietetycznie to sama śmietana lub jogurtem,ja tak robie). no i na koniec dakesz kwasku cytrynowego wedle uznania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobic barszczyk
Artefakt_Diabła dzieki, wlasnie o taki barszczyk mi chodizlo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobic barszczyk
ja sie boję mojemu dawac jajka bo podobno źle działają na popęd:O zraesztą sama zauwazyłam że jak na kolację zje jajecznice to potem wieczorem i rano nic nam nie wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobic barszczyk
w dodatku jajka nie wiem jakos fermentuja w brzuchu czy co bo po nich sa mega smierdzące pierdy :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobic barszczyk
hah ale smieszny podszyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuje tak, kroje pieczarki i podsmazam posolone , pozniej przekladam do garnka dodaje 2 kostki rosolowe, biore barszcz z torebki np winiary, rozmacam w zimnej wodzie z dodatkiem mąki i lyzka smietany no i wlawam do gotujacych sie pieczarek, mozna dac biala kielbase w to , wiem ze moze to troche chemii ale jaki pyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
azis, moze i smaczne ale co to ma z barszczem wspólnego? no i po co kupować badziew w torebce? nienawidze rzeczy z torebki, sa ochydne i niezdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sa zupy w proszku bez chemii,czytaj co kupujesz,to nie bedziesz wcinal E

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo to jest pyszny barszcz, a co dziwne?? nie kumasz , akurat twoj przepis mnie dziwi i to bardzo robie jeszcze tradycyjny z grzybkami bez zakwasu i chemii, gotuje suszone grzybki dosc dlugo, a gdy sa miekkie, rozrabiam make i smietane, wlewam do wrzatku, sole , i uzywam do zaostrzenia smaku duzo kwasku cytrynowego, do tego ziemniaczki lekko okraszone maselkiem z cebulka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hahaha ale smieszne , bo najwiecej chemii jest w kostkach rosolowych,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przeciez nie je sie tego codziennie, a raz na jakis czas tak mozna dodac do zupy ta w proszku zupe, i smak jest fajny, no i twoj barszcz barszczu nie przypomina, moze kiedys wyproboje twoj przepis i sie przekonam, a ty sproboj mojego a zmienisz zdanie, mowie ci jadlam na wigilli u tesciowej i pyszny jest ten barszczyk z pieczarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tia barszcz biały z pieczarkami i z proszkiem...git nigdzie nie napisałam zę w kostkach nie ma chemii...czytanie ze zrozumieniem sie kłania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak,wierze w to co pisza. i jak przedmowca juz napisal,najwiecej chemii jest w kostkach rosolowych i w maggi. jak ktos dodaje te rzeczy,to jego sprawa. co do smaku nie bede sie spieral( jasna sprawa,ze gotowane od zera smakuje lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artefakt cos taka bojowa, piszesz ze chemia i oburzasz sie ze proszek, i sie krzywisz a potem czytam i widze ze uzywasz kostek..konsekwencja sie klania, ja nigdy zup w proszku nie uzywam, ale ten barszczyk jest bombowy, jadlam u tesciowej, polecam wyprobowac , zrob raz i sama zdecyduj, ja gwarantuje ze jest pyszny, chyba nikt nie umarl dlatego ze raz na jakis czas zje cos co zawiera proszek, dodam ze wlasnie te pieczarki daja pyszny smak, to w moim pojeciu jest barszczyk, jeszcze kielbaska , acha i pieczarki podsmazone z cebulka, dodaj to do twojego przepisu i zobaczysz ze ci posmakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bojowa? odniosłam wrażenie ze to ty masz jakis problem... wiem że kostki rosołowe to chemia,pisałam juz wyżej. ale czasem ich używam. za to zup w proszku nigdy w życiu jzu nie kupie, niczego w proszku nie kupie,fuj dzięki, ale bede sie trzymać rodzinnej tradycji;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez sie trzymam rodzinnej tradycji, jak napisalam wyzej, o barszczu z grzybkami, a rob te swoje polewki jak chcesz i z czym chcesz, dobrze ze nie musze tego jesc bye

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cuda wiankiiiii
barszcze bez zakwasu czy tez z pieczarkami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cuda wiankiiiii
pierwsze słysze o białym barszczu z grzybami podawanym na wigili :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grzes666
mój przepis na barszcz biały bez zakwasu: 2 niewielkie żeberka mocno obsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, zalać wodą dodać włoszczyznę (jak na rosól), kilka ziaren ziela ang., liście laurowe, kilka ziaren jałowca, kilka ząbków czosnku - gotować aż żeberka się rozpadną, pod koniec dodając kawałek boczku wędzonego lub kiełbasy (dla zapachu). Wymieszać łyżkę mąki psz. z 3-4 łyżkami śmietany i łyżką gorącego bulionu - wlać do wywaru i gotować 5 min. pod koniec dodać łyżeczkę majeranku, doprawić solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym (lub octem jabłkowym). Oczywiście przed zabieleniem można wywar przecedzić, ale je lubię jak coś w zupie pływa:) Celowo nie podaję ilości poszczególnych składników, gdyż jest to kwestia indywidualnego smaku i gustu. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grzes666
PS Zapomniałem o łyżce chrzanu pod koniec gotowania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kupić torebkę Winiar :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×