Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zrobic barszczyk

jak ugotowac barszcz bialy?

Polecane posty

Gość gość
Jestem z lubelskiego i tu troche inaczej gotujemy bialy barszcz. Mnie nauczyla tesciowa. Teraz zawsze taki robie- mianowicie na kapuscie kiszonej: Do garnka daje zeberka albo kosci (jak na zupe), ze dwie, trzy garscie kapusty kiszonej, cebule, lisc laurowy, ziele, i to gotuje. Gdy kapusta mieknie daje kostke rosolowa albo dwie, potem zaprawiam smietana z odrobina maki. Poza tym gotuje ziemniaki, przesmazam mieso (np.lopatke) na patelni- robie skwarki i daje troche tych skwarek do barszczu razem z tluszczem. Reszte skwarek wkladam do potluczonych ziemniakow. Sa pyszne. Czesto robie ten barszcz z ziemniakami, bo maz uwielbia. Oczywiscie wiem, ze kazda z nas gotuje inaczej, w duzej mierze zalezy to od regionu, w jakim sie mieszka.

Gość grzes666
szczerze odradzam dodawanie kostek rosołowych, nie tylko do zup, ale w ogóle radziłbym wyeliminowanie ich z jadłospisu. Składają się w większości z soli, tłuszczów utwardzonych, i wzmacniaczy smaku. Lepszy i zarazem zdrowszy efekt można uzyskać gotując warzywa (ewentualnie z kością, czy mięsem) a następnie zmiksowanie ich blenderem wraz z uzyskanym wywarem. Można również zredukować (odparować większość wody) tak uzyskany wywar z warzywami, gorący przełożyć do małych słoiczków (np. po musztardzie czy koncentracie pomidorowym) zakręcić i po wystygnięciu przechowywać w lodówce. W ten sposób mamy pod ręką koncentrat bulionu o niebo zdrowszy od glutaminianów sodowch (tzw. kostek rosołowych)

Gość gość
jak zrobic barszczyk 2010.02.24 Jest odwrotnie. Jaja znakomicie wzmacniają potencje.:D

Gość sotinka
ja zdecydowanie bardziej wolę żurek, jakoś bardziej mi smakuje, tym bardziej że teraz mogę skorzystać z gotowego koncentratu żurku Krakusa więc zdecydowanie lepiej zrobić mi żurek niż barszcz biały.