Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PROSZĘ O ODPOWIEDŹ...

CIĄŻA, PRACA, proszę o pomoc.

Polecane posty

Moja sytuacja wygląda następująco: - od prawie 9 miesięcy pracuje - mam umowę na czas oskreślony (do 30.09.2010r.) - od maja mamy zamiar z mężem zacząć starać się o dziecko --> jeśli uda nam się zajść w ciążę, to kiedy powinnam poinformować o tym pracodawcę (zaraz, gdy się dowiem, czy będąc w drugim miesiącu)? Dodam, że pracuję również w nocy.. Zależy mi na tym, aby czas, w którym poinformuję pracodawcę o ciąży będzie dla mnie i dla dziecka bezpieczny, że nie zostanę zwolniona, ale również zależy mi na tym, abym po dowiedzeniu się o ciąży przestać pracować w porze nocnej... Proszę o poradę... Z całego serca dziękuję!!

proszę...naprawdę chciałabym poznać waszą radę...

Naprawdę żadna z was nie chce mi pomóc? ;( nie mam z kim poza mężem o tym pogadać...

Gość hermenegillda
Najpierw zajdz w ciaze a pozniej sie bedziesz zastanawiam kiedy powiadomic pracodawce... mozesz nie zdarzyc przed wygasnieciem umowy...

Gość skdjsdsadsf
No dokładnie najpierw bądź w tej ciąży, bo nie oznacza, że od razu w maju zajdziesz i wam się uda za pierwszym razem. Ale przykładowo jeżeli już w maju byłabyś w ciąży to pracodawca nie ma prawa cię zwolnić jak umowa kończy ci się po upływie 3 miesiąca ciąży. A tak by było jak byś od maja wiedziała o ciąży. Wtedy pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu. Jeżeli w ciąże np zajdziesz w sierpniu i powiesz o tym pracodawcy to wtedy już nie ma obowiązku ci umowy przedłużać. Wystarczy jak sobie poczytasz dział o rodzicielstwie Kodeksu Pracy. Jeżeli chodzi o pracę w porach nocnych to wogóle odpada w przypadku kobiet w ciąży i to też jest napisane w Kodeksie Pracy.

Gość niedlugo mama
Jak już zajdziesz w ciążę, to w ok 6-7 tygodnia lekarz wystawi Ci zaświadczenie i zaniesiesz je pracodawcy. A jak tylko dowiesz się o ciąży idź na urlop wypoczynkowy - do czasu dostarczenia zaświadczenia. To moja rada:)