Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolibba

Czy apteczka i gaśnica sa obowiązkowe w AUCIE?

Polecane posty

Gość mirecky
Podobnie jest z przestrzeniami biurowymi, halami produkcyjnymi itp. Jest określona konkretna ilośc środka gasniczego, którą należy mieć w budynku/pomieszczeniu w zależności od powierzchni, jaką ma np. biuro. I wierz mi, te przepisy nie biorą się znikąd. Takie regulacje są koniecznie, bo bez nich każdy pracodawca szukałby tylko oszczędności i w efekcie w dziesięciopiętrowym biurowcu nie znalazłbyś ani jednej gasnicy. Nie mówiąc o sprawnej i nieprzeterminowanej.

Gość wespazjan
Tylko gaśnice 2kg mają sens. Jednym kilo możesz popsikać przez kilka sekund i nic tym nie ugasisz. Dwukilówki nie są drogie a mają dwa razy wiekszą skuteczność. A najlepiej nie proszkowe, tylko płynowe.

Gość lanos
to już nie lepiej dwie jednokilogramowe? Jak zużyjesz jedną to może nie być potrzeby otwierania drugiej i się zaoszczędzi na napełnianiu. Poza tym te jednokilowe do auta sa często w promocjach

Gość Dedal
Jak tak będziesz wszędzie szukać oszczędności to ci sie auto spali zanim się doliczysz czy lepiej odpalić gaśnicę czy może więcej zaoszczędzisz próbując zadeptać ogień :/ Myślę że trochę spokoju i większa skuteczność na wypadek pożaru jest więcej warta niż te 50 zł które możesz zaoszczędzić kupując mikrą gaśniczkę byle spełniała przepisy :/

Gość fireguy
Apteczka akurat nie musi się znajdować w samochodzie. Oczywiście dobrze żeby była, ale mandatu za to nie dostaniesz. Co innego gaśnica - wyraźnie w przepisach jest wymagana. Tyle tylko że oprócz tego, że musi być czerwona i nie przeterminowana to nie ma innych obostrzeń, a powinny byc przynajmniej co do ilości środka gaśniczego.

Gość gość
gasnica na bank obowiazkowa

Gość ig0r
Z tego co sie orientuje to w tirach i cysternach na przykład jest wymagane 6kg srodka gasniczego, więc chyba w mniejszych samochodach też to jest okreslone

Gość fireguy
No właśnie nie bardzo. Znam ludzi którzy jeżdżą z gaśnicą PÓŁ KILO. Równie dobrze mogliby w ogóle nie mieć żadnej, skuteczność podobna. 1kg to jest absolutnie minimum, a 2kg dobrze mieć, bo może faktycznie pomóc w pożarze.

Gość manate
No ale nie mówimy o skrajnych przypadkach. Jak ktoś ma chociaż trochę pomyślunku to nie będzie oszczędzał na wszystkim a zwłaszcza na tym co jest związane z bezpieczeństwem

Gość donkej
Tak ale wielu ludzi jest przekonanych że te wszystkie przepisy są tylko po to żeby wyciągać od nas kasę za mandaty. Przeciez taka gaśnica i tak niewiele pomoże jak przyjdzie co do czego.

Gość walerian
No nie wiem, ja miałem w aucie zwykły proszkowy ogniochron który kupiłem w pierwszym lepszym sklepie bhp, ale dwukilogramowy(!!) i wystarczył żeby ogarnąć mały pożar który mi się kiedyś wydarzył (spięcie w instalacji elektrycznej). Auto bez problemu odratowane, tylko za wymianę instalacji musiałem zapłacić ale to się i tak prosiło od lat.

Gość gość
Wiadomo, że są obowiązkowe. Zarówno apteczka jak i gaśnica. Ja mam w swojej torebce dodatkową małą apteczkę, tak naprawdę bo często dopadają mnie jakieś dziwne przypadki. Ostatnio musiałam dokupić dicopeg 10g, bo coś moje jelita nie chcą ze mną współgrać