Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama radzia

przepraszam ze otwieram znow nowy temat..ale

Polecane posty

normalnie (nie normalnie) budze sie w nocy i niewiedzac czemu szukam dziecka w lozku,albo po domu.choc nigdy nie spal z nami. budze sie z lekiem ze w czasie karmienia zasnelam i zapomnialam o nim.Albo ze zapomnialam isc do niego z butelka a on placze. co jest nie prawda. niewiem co sie ze mna dzieje.ale budze sie z krzykiem

dzis bardzo fajnie jadl wprawdzie jadl butelke ok godziny ale.spal w sumie tylko 2.5 godziny w ciagu dnia a nie 4-5. i jadl o 3-150 7.30- 150 10.30 -90 13.30 -150 16.00-90 18.30-180 +2 lyzki kleiku,zobaczymy jak bedzie w nocy czy deserek zastepuje porcje mleka?

Gość ale przeciez on jest za  maly
na deserki i ma prawo sie budzic glodny w nocy moja corka ma 8 m-cy i sie budzi w nocy kilka razy na jedzenie a diete zaczelismy rozszerzac dopiero po 5 m-cu, przeciez twoj synek to malutkie dziecko

pediatra powiedziala ze moge powoli zaczac rozszerzac diete. doradzala mi co i kiedy mam stosowac. jest od poczatku na butelce i duzym niemowlakiem,dobrze rozwinietym

Droga mamusiu :) Powiem ci z doświadczenia, że każde dziecko rozwija się inaczej. Śmiało możesz wprowadzać dziecku owoce i warzywa- zacznij od marchewki i jabłka. Wiadomo, że na początku dużo nie zje, ale najważniejsze żebyś to starła na tarce i karmiła synka łyżeczką. Nie wiem czy jesteś z małym w domu, ale jeśli tak, to gotuj mu!! Do garnka wrzuc trochę marchewki, selera, pietruszki i kawałek ziemniaka, łyżeczkę masła, rozgotuj, zmiksuj i podaj mu taką zupkę na obiad. Z czasem dodaj kaszkę mannę (zwykłą!!) to zagęści zupkę, potem żółtko, mięsko itd. Ale najważniejsze to podawać to łyżeczką. Moja córcia po skończeniu 3 miesięcy zaczęła jeść powoli owoce i warzywa ale sama je przygotowywałam, tak doradził mi lekarz :) Co do mleka, to dodaj kaszkę mannę, albo zostań przy kleiku. Moja mała po skończeniu praktycznie 2miesięcy przesypiała całą noc- o 18 dostawała mleko, potem o 23 "na śpiku" (nie budziła sie, tylko ja ją brałam do karmienia) dostawała znowu porcję i budziła sie dopiero o 6-7 w zależności od dnia, tylko że ona była na mleku modyfikowanym. Wiek poday a słoiczkach, jest wiekiem orientacyjnym, nic się nie stanie jak podasz dziecku coś tydzień czy dwa wcześniej, ie dajmy się zwariować. Tych widełek trzeba sie trzymać tylko w przypadku mleka modyfikowanego. Pozdrawiam

Gość saleminka8
co to za pediatra...mleko jestpełnowartościowe,ma wszystkie niezbędne składniki odżywcze mój ma 8009g i 7.03 skonczy 4 miesiące i nikt mi nie mówił bym wprowadziła nowe składniki do menu,bo n ie wyrobie ech szkoda słów mój je tak 8 rano -90ml mleka około 10 ....60ml herbatki 12-13 .....120ml mleka 16 .....150ml mleka np o 17 jak chce soczek dostaje 120ml (jabłkowy z gerbera,rozcieńczony bo sie krzywi,bo za słodki) o 18......150ml o 20:30 .......150ml w nocy około 2-3 (jak ma zły dzień i się obudzi częściej niż raz w nocy) 120-150ml mleka 5 wypija 180ml-200ml mleka i śpi do 6-7 (kupka tu sie zazwyczaj pojawia hehe ) po kupce trocę usmieszków,wygłupów i idzie dalej spać hehe po 90ml mleka różnie,karmie na żądanie a nie jak mi się chce np.co 3 godziny czy coś :) w sobotę dostał ciut jabłka potartego,w niedzielę troszeczkę marchewki za tydzień lub 2 kaszka lub kleik

Gość saleminka8
mama radzia mój śpi w dzień max 30min po jakimś posiłku (na ogół jest to po posiłku który dostaje 10-14 potem drzemka 15 min jest ewentualnie,bo po co ma spać jak tyle ciekawych rzeczy ma wokół siebie hehe chyba dlatego mi śpi w nocy tyle :)

itak macie dobrze :P mój urwis spał dwa razy po 15 minut w ciągu dnia przez pierwszy rok, dopiero jak skończyła roczek to spała raz koło godziny przez pół roku, a potem już wcale

Gość saleminka8
deserek ma być dodatkiem a nie zastepować jedzenie,ile masz wartości odżywczych w jabłku czy marchewce-tyle co nic,a mleko-każda wie że wszystko co niezbędne ! przypomnę,że Twój maluch ma 3,5 miesiąca i powinien być na samym mleku,chyba że ktoś mi napsize że nie mam racji ! producenci drukuja na etykietach PO więc wcześniej niż po 4 moim zdaniem nie można podawać nowych składników tak samo jest z rozwojem fizycznym,ja mojegonie zmuszam do siadania-przyjdzie na niego pora,a znam jedną co 2,5 miesięczne niemowle sadzała,bo niby 10min może hahaha matka 35 lat a czyta porad na necie mój siędźwiga do siadania sam-nie szarpie go za rączki bymu pomagać w tym,jak sie podniesie to super jak nie to cóż-nauczy się

Gość saleminka8
sorki za brak spacji,ale s... coś sie zacina :P

Gość saleminka8
gdzieś tu był temat matki,która 5 miesięcznemu dziecku podawała o 10 mleko 90ml o 13 jabłko ze słoiczka i o 16-17 mleko i o 1 miarkę mniej (czyli zamiast 6 miarek na 180wody to 5)bo nie chciała by był gruby i się pytała czy go niedożywia hehe

hahaha no niektóre matki to mają nasrane :D jedne przesadzają w jedną stronę drugie w inną :D ja znam babkę która półrocznemu dziecku dawała parówki, bigos i chleb bo miał już 4 ząbki :P ale znam też taką, która dziecku 3 letniemu dawała papki zamiast normalnej zupki

ranyyyy, dziecko ma 3.5 mies i Ty chcesz zeby Ci noc przesypial :O Moj syn zaczal przesypiac noc jak skonczyl 6 msc, chociaz probowalam go wczesniej nauczyc tego ale darl sie w nieboglosy. Musisz poczekac. No coz ... ak sie ma male dziecko to sie czlowiek nie wysypia, normalne. A co do warzyw mozesz mu juz dawac marchewke i ziemniaka potem zwiekaszaj ilosc warzyw. Pozdrawiam

chwila... na usprawiedliienie nie chce by przesypial nocy.daje rade wstawac,zwlaszcza ze nie pracuje wiec daje rade. orientacyjnie sie pytam.bo wiem ze czasem ktos moze cos wiedziec wiecej niz ja.A pytac warto czasem tez mi sie wydaje ze na sloiczkach to tak orientacyjnie pisza. nie chce mu wszystkiego naraz dawac tylko np.kilka lyzek jablka przez pierwszy tydzien.potem marchew. powoli chce wprowadzac.obserwowac jak bedzie. jak kazdy czlkowiek ma inne zdaniepediatrzy rowniez maja rozne na wszystko.I byc tu madrym co jest lepsze. Moj spi duzo w dzien ,jak tak czytam .W sumie jakies 3 godziny czasem 4.

" gdzieś tu był temat matki,która 5 miesięcznemu dziecku podawała o 10 mleko 90ml o 13 jabłko ze słoiczka i o 16-17 mleko i o 1 miarkę mniej (czyli zamiast 6 miarek na 180wody to 5)bo nie chciała by był gruby i się pytała czy go niedożywia hehe" -JESTEM W SZOKU. duzo rzeczy niewiem ,i pewnie nie robie idealnie,ale to juz przesada

a z rozwojem to nic nie przyspieszam, nie obchodza mnie teksty ze w 4miesiacu musi umiec to ,a w 6 to...dla mnie to bzdura i ciesze sie z kazdej rzeczy ktora sie nauczy.np od paru dni trzyma grzechotke :) a dzisiaj na macie edukacyjnej odkrył lusterko :) kochany malec