Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adoptowalismy jej dziecko

Córka zamierza się wyprowadzić

Polecane posty

Jest tylko jeden problem, ona w wieku 16lat urodziła dziecko,my z mężem podjeliśmy się adopcji.Teraz najwyższy czas powiedzieć dzieciakowi prawde! jak to zrobić?

delikatnie przede wszystkim :) i sprawa jest bardzo trudna. może poszukaj rady u psychologa dziecięcego ?

a ja myślę że to prowo. jedno z wielu na tym forum:)

Niestety to nie prowokacja, córka postanowiła się wyprowadzić.Więc najwyższy czas by powiedzieć chłopcu prawde,tylko nie wiemy jak to zrobić.Dziecko ma 8lat, więc może jeśli dowie się o tym tak wcześnie to nie będzie miało to wpływu na jego psychike.

Gość pseudonim-anonim
Myślę że dla dziecka to nie będzie problem.

Gość też przyszła -już obecna mama
Hm..........bardzo skomplikowana sytuacja .......... Tak się próbuję postawić w Waszej sytuacji i jedyne co mi się bardzo intensywnie kołacze po głowie to....... Ja bym się poradziła jakiegoś dobrego psychologa, najlepiej dziecięcego w kwestii formy i metody poinformowania o zaistniałej sytuacji Dziecka. Nie można przewidzieć na 100% że Dziecko nie przeżyje traumy. Znam i to badzo mi bliska osoba, która przeżyła traumę w wieku lat 4.................niestety pamięta do dziś a ma sporo ponad lat 30. Pamięta bardzo dokładnie, każdy szczegół........... O konsekwencjach tej traumy wspominać nie będę. Psycholog - z racji swojego wyszkolenia zapewne znajdzie najbardziej łagodną metodę poinformowania Dziecka - przecież już 8-mio letniego, więc bardzo dużo rozumiejącego, zapamiętującego już fakty na całe życie (na pewno w większym radykalnie stopniu niż 4-ro latek) - o tym, że zostało adoptowane, a Jego Mamą jest...........Siostra domniemana. Takie moje przemyślenia. Wydaje mi się to być najbardziej korzystnym rozwiązaniem. Życzę powodzenia w przebrnięciu przez kłodę na drodze życia.