Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagoda369

Co dawac 8msc na podwieczorek???????????????

Polecane posty

Oto menu mojego malca 7---180kaszki 10danonek, jogurt, owoc (zamiennie0 12--obiadek 16-- tutaj wlasnie wnie wiem co dawac malemu owocow je rano, kiesieli, buduniu nie lubi...nie wiem . Daje mu mleko z kleikiem 19.--240 kaszki 00--270 mleka z kleikiem miedzyczasie woda lub herbatka , rzadko soczek.

Gość a ze tak zapytam
ile wazy? bo pasiesz go jak swiniaka na samych kaszkach i kleikach :o

bylam u pediatry i powiedziala ze jego waga jestw normie . Wazy 11kg przy dlugosci 86cm. :)

Gość mama Synunia K
długi jest jak na 8 miesieczne dziecko :) moj ma prawie 10 miesięcy i mierzy ok 80cm, wazy 11 kg. Poza kleikiem, kaszką, obiadkiem zjada np: deserek ze słoiczka, banana lub biszkopta. Podobno danonki podaje się dzieciom od 3 roku życia.. wiec sama nie wiem czy mu dawać czy nie...

Danonki najlepiej dawać po 3roku życia, podobnie jak inne produkty z mleka. Nawet na ich stronce jest tak napisane. Może danie na słodko przesuń na popołudnie, tzn owoc, kisielek, możesz do tego wkruszyć biszkopta. A na drugie śniadanie np jajko w koszulce, omlet z zółtka i mleka modyfikowanego z odrobiną deserku, jogurt.

A jak robisz kisielek? Mój synek uwielbia. Ja gotuję owoce z odrobinką cukru, zagęszczam mąką ziemniaczaną i wkruszam biszkopta

Gość moje dziecko ma 8 m-cy
i wazy 8 kg, strasznie duzo 11 kg- dziecko kolezanki ma 3 lata i wazy 13 kg. Kleik daje tylko 1 raz dziennie, na gesto z owocami.

ale zdrowiej zrobic dziecko kisiel na bobofrucie czy jablkach, morelach, sliwkach + 1 lyzeczka mąki ziemniaczanej, nie ma zadnych barwnikow czy konserwantow.

moje dziecko ma 8mscy--- owszem 11kg to duzo jak na 8ms ale moj ma juz 86cm wiec ta waga sie na nim rozklada i nie widac po nim zeby byl gruby.

jak podajesz gluten to możesz zrobić na podwieczorek np. owsiankę + owoce (mozesz ugotowac suszone morele,sliwki,jabłka) lub ugotowac gruszkę, jablko i zmiksowac albo banan+jablko, gruszka -zmiksowac albo kaszkę manną z owocami albo kisiel mleczny na mleku modyfikowanym z żółtkiem

Oj, nie dawaj tego torebkowego. Jak już ktoś napisał możesz zrobić to z soczku albo po prostu kup mrożone owoce, dużo zdrowiej będzie. Ja mam jagody, jeżyny, maliny i truskawki z własnych zapasów. Truskawki dopiero powoli wprowadzam. Faktycznie twój synek sporo waży ale chyba proporcjonalnie do wzrostu. Mój ma 9miesięcy, waży 8,6kg mierzy 76cm

albo warzywa na parze np. brokuł, czy kalafior (zmiksować albo do raczki) jak je biszkopty to i z mieciutkim warzywem da radę można podawać chrupki kukurydziane albo świeże, starte jabłko wydaje mi sie, ze to zdrowsze niż ciagle kaszki a ma już ząbki?

ja się zastanawiam, czy mozna podać cos a'la koktajl czyli mleko modyfikowane + banan (zmiksowane) Ma ktoś doświadczenie? porzeczek, truskawek nie wprowadzałam, idę schematem z osesek.pl

Gość mamamajki
moja ma 13mies i wazy 10,5 kg. danonki daje jej 2 razy w tyg-konsultowalam to z pediatra, ale kisiel to aktycznie lepiej zrobic na mace ziemniaczanej. a budyn jak robicie? taki z torebki na mleku mod?

Kisiel mleczny - od 7 miesięcy Składniki: * mleko modyfikowane -100 g * 1 łyżeczka maki ziemniaczanej * 1 żółtko Sposób przygotowania: Mleko modyfikowane przygotowujemy zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczana i żółtko, wlewamy na pozostał ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu. Kisiel Gotowy. http://www.erodzina.com/index.php?id=45,833,0,0,1,0

Gość vygy
przecież mleka modyfikowanego nie można gotować !!!!

Gość moiiimmm zdaniem
za duzo kaszek za malo owocow na podwieczorek owoc, na kolacje warzywa plus mleko

wiem,ze nie mozna, ale takie są te przepisy...

Gość moiiimmm zdaniem
przeciez twoje dizecko jest 97 centylu! czyli jest b duzy i b gruby!! odsatw mu te kleiki i kaszki i dawaj wiecej warzyw i owocow jak chcesz koniecznie mu dawac kaszki i keliki tyo dawaj mu tylko na sniadanie i ostatni posilek! od sniadania powinien spokojnie wytrzymac do 12 do obiadku, potem daj mu owoc na podwieczorek i mleko na kolacje sloiczek z warzywami , bez miesa jesli je mieso na obiad i mleko, o polnocy mozesz mu dac kaszke zeby nie byl glodny w nocy obiety nie tuczcie tych dzieci! wyobraz sobie ze ty jesz miske kaszy ambo ryzu na sniadanie, potem jogurt na drugie sniadanie, normalny obiad, znow miske ryzu na pdowieczorek,; to samo na kolacje i jeszcze dopychasz ryzem albo kasza o polnocy! to bardzo malo zroznicowana dieta!! tyle jest rozdzajow warzyw o iwowcow ze dziecko mzoe jest inny owopc codziennie przez 2 tygidnie! z warzywami tak samo!

jak ma ząbki to możesz dawać angielkę z masełkiem i delikatna wędlina

po za tym strasznie duże ilości tych kaszek i kleików matko o 24 w nocy zjada 270 ml kleiku :O przecież jest duży odzwyczajaj go od jedzenia późnego bo utuczysz

Gość myszka ma racje

Gość myszka ma racje
po co te kleiki i kaszki I tak pozno..:( on juz jest gruby... sa lekkie zupki,owoce,przeciery,klsle robione samemu z owocow-a nie z torebki,mini kanapeczki,naturakne soki,budyn z naturalnym sokiem,warzywko jakies do reki itd...

Gość jagoda..
idziesz na latwizne z tymi mlecznymi daniami i kislami z torebki...Nie masz czasu cz wyobrazni ?...:(

kisiel z torebki dla 8 miesiecznego dziecka? nie lepiej i zdrowiej zrobic samemu? Gotujesz 70 ml wody pol butelki soczku mieszasz z lyczeka maki ziemniaczanej wlewasz to gotujacej sie wody i kisiel dobry wychodzi :) wiesz faktycznie duzo wazy i 270 ml mleka z kleikiem o tak poznej godzinie?

Gość Cześć Jagoda
Mój syn też ma 8-mcy. Waży 10kg i ma 80cm. Twoj naprawde strasznie duzy. U nas jadłospis wygląda tak: 6- 210ml mleka z łyżką manny 9.30- mleko 150ml z biszkoptami, bułeczką maślaną, chrupkami kukurydzianymi (zamiennie) czasami daję kromkę z szyneczką albo parówkę 13.30-14 obiad przeze mnie robiony ok 200g ok 17- deser (kisiel-sama robie, budyn, owoce, Danio, buleczka maslana z odrobina dzemu) 19.30- mleko 270ml

Jak pisze o mleku z kleikiem to mam na mysli np 270ml mleka + 3 lyzeczki kleiku zeby to mleko bylo bardzej tresciwe. No i co z tego ze jest duzy? Chlop to ma byc CHLOP a nie jakies chychro. Bez urazy. Ale denerwuja mnie takie komentarze ze syn jest duzy , taki sie urodzil i juz a poz tym moja maz i ja tez jestesmy wysocy wiec dziecko jakie ma byc? Dzieki za duzo pomyslow i przepisow ktore mi podalyscie, napewno skorzystam . Z chrupkami kukurydzianymi sie wstrzymam bo maly nie ma jeszcze ani jednego zabka a poza tym boje sie ze sie zakrztusi... amm os=bsesje na tym punkcie i przeraza mnie bardzo fakt ze mogloby sie mu cos stac :O "myszka ma racje po co te kleiki i kaszki I tak pozno.. on juz jest gruby... sa lekkie zupki,owoce,przeciery,klsle robione samemu z owocow-a nie z torebki,mini kanapeczki,naturakne soki,budyn z naturalnym sokiem,warzywko jakies do reki itd..." Jak Ty sobie wyobrazasz zebym dziecku na spaniu o polnocy dawala owoce przeciery , warzywa... A nie moge narazie wyeliminowac tego karmienia bo probowalam ale maly bardzo plakal a jak zjadl to juz spal do rana. Moze mu dzisiaj sproboje dac cherbatki zamiast mlek aale watpie zeby dal sie nabrac.

Gość takie duze dziecko
nie powinno już jesc w nocy. źle się trawi.

Gość moiiim zdaniemmmm
autorko twoje dziecko jest 97 centylu czyli tylko 3% dzieci w jego wieku jest wiekszych i grubszych od niego! to ze ty i maz jestescie wysocy ( ipewnie przy kosci) to nie znaczy ze masz tuczyc dzieciaka i od malego wyrbiac w nim niewlasciwe nawyki zywieniowe! jesli koniecznie chcesz dawac mu te kaszki i kleiki to dawaj mu je na sniadanie i o polnocy pozostale posilki uzupelniaj warzywami ( mozesz dac sliczek do butli o 19!) i owocami a nie slodkimi kislami i budyniami