Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

abraja

Szpinak

Polecane posty

Dlaczego ludzie nie chca jesc szpinaku przecież to zajebista rzecz jest? Ma duzo żelaza,mozna przyrzadzic na wiele sposobów no i jest czadowy.

Gość bo zawiera szczawiany
Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas. Spożywanie nadmiaru szpinaku może jednak zwiększyć zawartość kwasu szczawiowego, a co za tym idzie szczawianu wapnia w organizmie. Dlatego najczęściej - aby ten niedobór wyrównać - szpinak (a także zupę szczawiową) podaje się z jajkiem. Aby zaś przyswoić z niego większą ilość żelaza - należy szpinak spożywać z roślinami bogatymi w witaminę C, jak choćby natka pietruszki..Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, jednak okazało się to pomyłką wynikającą z przesunięcia przecinka dziesiętnego. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach. Zawartość kwasu szczawiowego w szpinaku utrudnia wchłanianie żelaza przez nasz organizm, jak również wchłanianie wapnia.

no i jeszcze to wkleję Jedynym mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia (patrz: SZCZAW), nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki. Dlatego ostrożnie ze szpinakiem.... od czasu do czasu i owszem, można sobie zaserwować

oczywiscie wiem ze szczawiny sa niebezpieczne dlatego lekarze mówią iz naezy jeśc go z białkiem najlepiej kurzym ój ulubiony szpinak to wersja na zasnazce z dodatkiem czosnku,muszkaty smazonej cebulki i jajek na twardo pokrojonych w ćwiartki spróbowałam surowego ale eeeee

Gość
szpinakwymiata, taki z pieczarkami i smietanka, w nalesniki np. albo lazagne ze szpinakiem... ale tak duzo znowu tego zelaza nie ma, ktos wstawil przecinek nie tam gdzie trzeba i urosla legenda

na jakiej podstawie to stwierdzasz? ja uwielbiam szpinak i wśród moich znajomych wszyscy też go lubią

Zamiast szpinaku używam listków młodej pokrzywy. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni ścinam, a ona odrasta i mam zawsze młodą. Zdrowsze to jest i tańsze :D Trzeba ją tylko ścinać w miejscu oddalonym od dróg i sztucznie nawożonych pól.

ja tez uwielbiam szpinak ale wiekszosc ludzi jak słyszy ze miałam go na obiad mówi ee trawe jesz?

Gość ja też bardzo lubię szpinak
:-) A w dzieciństwie mi nie dawali, bo wychodzili z założenia, że dzieci nie lubią szpinaku. Jak dorosłam - to stał się moim przysmakiem.