Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gegegetee

bierzmowanie osoby dorosłej

Polecane posty

Gość gegegetee

czy mogę dostać skierowanie od proboszcza do odbycia przygotowania w kościele, który nie znajduje się w mojej diecezji??? interesują mnie kościoły warszawskie, znalazłam coś takiego http://www.archidiecezja.warszawa.pl/duszpasterstwo/bierzmowanied/ ale mieszkam poza Warszawą, jest to już inna diecezja, a na jej terenie, z tego co zdążyłam się zorientować, nie ma tego typu oddzielnych bierzmowań dla osób dorosłych. w mojej parafii bierzmowania odbywają się co 2 lata, poza tym nie chciałabym być bierzmowana razem z młodzieżą na tej stronie jest napisane: "Osoby dorosłe, które nie przyjęły jeszcze bierzmowania, powinny się przygotować do sakramentu, jeśli to możliwe, w ramach przygotowania młodzieży w parafii. Jeśli przygotowanie w parafii natrafi na trudności, należy kandydata skierować do ośrodków diecezjalnych, które prowadzą w Warszawie poniższe ośrodki przy parafiach. Skierowanie ma być sporządzone na formularzu kurialnym, na podstawie świadectwa chrztu św. przyjętego w Kościele rzymskokatolickim" był ktoś w takiej sytuacji? ktoś spoza Warszawy, który miał bierzmowanie np w Kościele św. Anny?

Gość gegegetee
up

Gość gegegetee
był ktoś w takiej sytuacji? ktoś spoza Warszawy, kto miał bierzmowanie np w Kościele św. Anny?

Gość radosny_kwiatuszek21
wiesz nie wiem jak z tym jest , ale uwazam ze zamiast zastanawiac sie czy proboszcz da zaswiadczenie, lepiej samemu isc do niego i pogadac z nim, powiedz w jakiej jestes sytuacji, uwazam ze ci nie odmowi, przeciez musisz miec bierzmowanie jezeli bedziesz chciala wziasc koscielny, wiec to w interesie kosciola jest abys mogla bez problemu byc wybierzmowana. Skoro sluby mozna prac w innych parafiach, bez problemu ksieza daja skierowania, to mysle ze i z bierzmowaniem nie powinien ci robic problemu. Ja robilam bierzmowanie w wieku jakos 18 lat, bo przez przypadek przegapilam kiedy zapisy byly w wakacje, ale bez problemu poszlam do ksiedza i mnie wpisal, odpowiedzialam i przystapilam do tego sakramentu. Dzisiaj sie ciesze , ze to zalatwlam bo im dluzej sie z tym zwlekala tym gorzej bo coraz mniej czasu ma sie do wygospodarowania. Wiec mowie nie zastanawiaj sie tylko dzialaj bo to jest w twoim interesie i w interesie kosciola jest tez abys miala ten sakrament.

Gość gegeteeeeee
dzięki za odpowiedź

Gość jaja na własne życzenie
ale trzeba być przygłupem ,żeby samemu łaźić do zboczonego klechy i pchać się mu w brudne łapska,po to tylko żeby z siebie dać sobie jaja robic,w sumie to nie wiem kto jest większym kretynem klecha czy ty,hahaa