Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość somewheeeere16

Czy to dobrze?

Polecane posty

Gość somewheeeere16

Już się wypowiadałam na jakimś forum ale nikt mi nie dał odpowiedzi więc może tu... Otóz z 2 tygodnie temu miałam holtera w szpitalu (nie chcieli mnie z nim wypuścić do domu ;/) i wyszło coś takiego, że o 2 w nocy miałam puls 60 a już o 5 nad ranem puls.... 155 chociaż spałam! ;/ Średni puls wyszedł 89... A i wyszło coś takiego: 5 pobudzeń komorowych... poza tym nic... Ale ten wynik nie jest hmmm prawdziwy bo w szpitalu siedziałam non stop na łóżku prawie a jak się ruszałam to kilka kroków. A jakby mnie wypuścili z nim do domu to bym normalnie funkcjonowała i wynik wyszedłby prawdziwy. Czy te wyniki które podałam są ok czy nie? Do kardiologa idę za kilka dni, bo nie ma miejsc... Nic nie zdiagnozowano

Gość somewheeeere16
Bardzo proszę o odpowiedź

Gość nie wiem co to moze byc
Moze spytasz na forum kardiologicznym?

Gość HOLTEROWO
Puls 155 stanowczo za wysoki, to już tachykardia, która jest odstępstwem od normy, to prawie dwukrotnie więcej niz powinnaś mieć. 5 pobudzeń komorowych dodatkowych to niewielka ilość, ale to zaburzenia komorowe, te są gorsze od nadkomorowych. Rzeczywiście interpretację zostaw kardiologowi, ponieważ w holterze są jeszcze inne zapisy pracy serca i tętna, jest wykres. Powinni Ci zrobić echo serca i badanie EKG wysiłkowe, co w sumie da jakiś obraz całości - pozdrawiam

Gość somewheeeere16
Byłam u kardiologa, powiedział.... że wszystko ok no i co teraz? Głupio że tego holtera miałam w szpitalu bo jakby mnie wypuścili do domu to wynik wyszedłby prawdziwy. W szpitalu nie funkcjonowałam normalnie jedynie siedziałam na łóżku ;/ Echo miałam tez ok tylko wyszła mi niewielka fala zwrotna płucna, trójdzielna i mitralna. Ale ok wyszło jak twierdzi kardiolog. Holter wyszedł ok tak też powiedział. Teraz zacytuję jeszcze raz co do tych komorowych: "wystąpiło 5 ektopowych pobudzeń komorowych w tym 5 izolowanych" coś takiego. Być może to dlatego że kilkakrotnie użyłam telefonu komórkowego (nie zabroniono mi ;/) A co do pulsu 155 w nocy (podczas snu) to na pewno jest to prawda bo w nocy spałam i nie mogłam używać telefonu... Zmienić kardiologa?

Gość HOLTEROWO
Skoro wyszła "niewielka fala zwrotna płucna, trójdzielna i mitralna" to juz obraz nie jest idealny. Poproś o badanie wysiłkowe. Miałaś w szpitalu w czasie snu tachykardię. Powinien lekarz stwierdzić, jak pracuje Twoje serce podczas wysiłku

Gość somewheeeere16
Ale uważasz że powinnam zmienić kardiologa?

Gość somewheeeere16
??

Gość HOLTEROWO
Nie wiem, jaki jest Twój kardiolog, może powinnaś go po prostu poprosić o dodatkowe badania. Powiedz, że czujesz pewne nieprawidłowości, jak się zmęczysz, powinno poskutkować. Nie musisz koniecznie zmieniac lekarza, ale jeśli masz taką możliwość, to skonsultować z innym nie zaszkodzi

Gość somewhereeee16
A co do tych pobudzen to pisało jakoś tak: "5 ektopowych pobudzeń komorowych , w tym 5 izolowanych" czy jakoś tak... No i powtórnie wklejam EKG z tym pulsem 155 http://img13.imageshack.us/img13/6770/holter .jpg

Gość somewhereeee16
Halo, jest ktoś? :)

Gość somewhereeee16
Bardzo proszę o odpowiedź

Gość somewhereeee16
:(

Gość HOLTEROWO
Nie, nie jestem lekarzem, ale też "sercowcem". Powinnaś zrobić równolegle badania w kierunku tarczycy, bo tarczyca daje często podobne objawy, tj. skurcze dodatkowe oraz tachykardie. TSH, FT3 i FT4 oraz przeciwciała tarczycowe. Spróbuj łykać przez jakiś czas magnez z witaminą B6 (jest taki forte w aptekach rozpuszczasz w szklance wody) i obserwuj reakcję organizmu, czy skurcze dodatkowe rzadziej się pojawiają. Skonsultuj to oczywiście dla własnego komfortu z lekarzem pierwszego kontaktu. Ważne jest też jak się odżywiasz, ponieważ serce potrafi reagować na przepełniony żołądek jak również na niektóre pokarmy, np. wzdymające. Sporo ludzi tak ma. Tyle na dziś, pozdrawiam

Gość somewhereeee16
Badanie na tarczycę miałam i ok...Morfologia, magnez itd ok... To znaczy miałam kilka miesięcy dolną granicę hemoglobiny, dlatego, bo nie jem mięsa, po prostu nie znoszę... ale miałam w szpitalu badanie i już wyszło ok. Co masz z sercem?

Gość somewhereeee16
??