Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

żonażona

lordoza, kyfoza, skolioza pomoc w interpretacji rtg

Polecane posty

witam!!bardzo prosze o pomoc w zinterpretowaniu wyników rtg kręgosłupa piersiowego oraz rtg kręgosłupa szyjnego kręgosłup piersiowy: lewostronna skolioza th-6 do th 11, pogębienie kyfozy.przestrzenie th-6/7/8/9/10 zwężone.obraz odpowiada m.scheuremanna. kręgosłup szyjny: odprostowanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego. zwężenie szczeliny m/k C5/C6 w przednim odcinku. bardzo bede wdzieczna za informacje

dodatkowo mam trudności z przełykaniem,nawet ziewanie sprawia mi bol. Czuje taki ucisk w gardle.

Zrobiłam rezonans odcinka szyjnego. Wyszło, że mam zniesienie fizjologicznej lordozy, wypukline krążka C6/C7 uciskającą na worek oponowy, odwodnienie tego krążka i zwyrodnienia. Dolegliwości nie daja normalnie funkcjonować. Okropne bóle głowy w potylicy, teraz doszły dretwienia kończyn. Nie moge nawet normalnie pisać, unoszenie rąk do góry sprawia mi ból. Czuje tak jak by krew nie krążyła. Z nogami to samo. Ogolnie jestem bardzo osłabiona. Bardzo prosze o rady co dalej. Moze ktoś ma podobnie?

Gość na lordozę C7
przy objawach podobnych do twoich - brałam zastrzyki (nie pamiętam już jakie - pewnie wit B i jeszcze jeden) oraz rehabilitacja - ćwiczenia czynne w odciążeniu (na wyciągach), warto jest też pływać. Pomogło, chociaż teraz po kilku latach znów zaczynam odczuwać dolegliwości.

Gość gracha
polecam zabiegi-laser i ultradżwięki.dużo tego masz.............

Gość nie będą marudzic , ja byłam
kyfoza jest to skrzywienie polegające na namiernym wygieciu kregosłupa w tył tzw okrągłe plecy natomiast skolioza to skrzywienie w bok - u Ciebie w lewa stronę na tych zwęzeniach się nie znam lekarz pewnie zaleci rehabilitacje i cwiczenia

Gość nie będą marudzic , ja byłam
skrzywiony kregosłup naciska na nerwy i stąd te dolegliwosci. Masz kilka różnych was kregosłupa jednoczesnie. O dalszym postępowaniu musi zdecydowac lekarz lub rehabilitant. wzorowanie sie na kims , kto ma podobnie moze nawet zaszkodzic, gdyz źle dobrane cwiczenia jeszcze pogorszą sytuacje.

Do neurologa pójde na pewno. Czekam na wizyte. Mam jeszcze skierowanie na tk głowy. Trochę sie martwie bo planujemy z mężem dzidziusia i nie wiem czy z takimi dolegliwosciami nie będzie problemów. A dodam, że mam 26 lat. Chyba przydał by sie nowy kręgosłup;) Dziekuje wszystkim za rady.

Może któraś z Was miała podobny problem? Te drętwienia nóg i rąk nie daja mi spokoju. Wydaje mi sie,że odcinek lędźwiowy też nie jest w najlepszym stanie, często boli. Najchętniej cały kręgosłup bym sobie wymieniła;)