Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalafonia

Moja koleżanka z pracy

Polecane posty

Gość kalafonia

Śmiać mi się z niej chce. To straszna zazdrośnica. O szefa, bo mnie lubi, a ona chce za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę i lata za nim jakby miała pieprz w dupie. I taki kabaret oglądam codzień... Do znudzenia.

Dziękujemy za wnikliwą obserwację środowiska pracy. Przyda nam się do pracy socjologicznej pt. " Tępe, blond-zazdrośnice w otoczeniu szefostwa jako wyznacznik poziomu inteligencji w firmie" 🖐️

Gość kalafonia
Na szczęście to mnie szef posuwa a nie tę zdzirę :)

Gość kobieta kobiecie wilkiem
Starsze kobiety dręczą inne kobiety, ponieważ te przeciwstawiają się rzadziej niż mężczyźni. Mobberki mają potrzebę władzy. Kierują się zawiścią, nienawiścią i chęcią zemsty. Mobbują na ogół ludzie sfrustrowani, o niskim poczuciu własnej wartości lub o wysokiej, ale niestabilnej samoocenie oraz ci, którzy sami doświadczyli przemocy psychicznej i fizycznej. Do mobbingu może się uciekać zarówno na pozór zacna i wyważona osoba, jak i podlotek za urzędowym biurkiem. Takie zachowanie może wynikać z nieudanego życia osobistego. Konkurentka jest prześladowana za każde łakome spojrzenie mężczyzn, za ładną bluzkę. Czasem pretekstem do zwalczania danej kobiety jest jej inteligencja, poglądy lub zasady moralne, które nie pozwalają jej na przymykanie oczu i małe lub duże kłamstwa mówi prof. Bohdan Wasilewski z Instytutu Psychosomatycznego w Warszawie. Typowa mobberka to kobieta w wieku 40- 50 lat, realizująca się głównie na polu zawodowym, z problemami w życiu osobistym. Jest kierowniczą niższego lub średniego szczebla w instytucji, w której trudno zmierzyć indywidualne efekty pracy, a decyzje o awansie lub zwolnieniu są arbitralne. Prawdopodobnie doświadczyła trudnych przeżyć związanych z autorytarnym wychowaniem. W instytucjach zatrudniających mobberów często występują inne patologie, na przykład nepotyzm, kumoterstwo, wykorzystywanie seksu dla kariery, defraudacje, oszustwa. W szczególnie niekorzystnej sytuacji są młode uzdolnione kobiety o wysokich kwalifikacjach, które rozpoczynają pracę. Często samotne, prowadzące życie podpopodporządkowane nauce i przyszłej karierze, boją się ujawnić porażkę aż do chwili załamania psychicznego. Ale ofiarą mobbingu może być każdy, bo zwykle zależy to od sytuacji, a nie indywidualnych predyspozycji. W Polsce ponad połowa szykanowanych kobiet ma tytuł magistra. Pracują wydajnie, mają ciekawe pomysły, a ich kompetencje są wysokie. Ludzie kreatywni i dobrze wykształceni budzą zawiść, bo stanowią zagrożenie mówi Godlewska-Werner. Często są bardziej kompetentne niż przełożone, które je prześladują.