Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majeczka26-1

zwolnienie z pracy a ciąża

Polecane posty

Gość Majeczka26-1

Chciałabym wiedzieć kiedy pracodawca nie może mnie zwolnić? Staramy się o dziecko, wiem, że jak się mój szef dowie o ciąży to będzie chciał mnie zwolnić. W związku z tym mam pytanie: czy ciąża jest chroniona dopiero od 3 miesiąca czy też od momentu dostarczenia zaświadczenia o ciąży do zakładu pracy? Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość Fanka Doduni :***
I takie pasożyty mieć w firmie to szkoda słów....

Gość bershkaa
hmm z tego co pamietam to musisz tam pracowac minimum pol roku i od momentu kiedy bedzieszw ciazy nie beda mogli cie zwolnic az do porodu

Ja pracowalam 2 miesiace i poszlam na zwolnienie w 5 tygodniu bo ciaza była zagożona.

Gość Majeczka26-1
pracuję tam ponad 2 lata. Szef wiedział, że kiedyś zajdę w ciążę, ale teraz "kryzys" i jak tylko nadarza się okazja to zwalniają.

Gość A takie mam pytanie
do kiedy masz umowe??

Zwolnic cie nie moze, ale jak jest doc cwany to zrobi tak ze sama spierdolisz. Na wszystko jest sposob.

Gość dolllka_28
co za bzdury wypisujecie od tego jest kodeks pracy Art. 177. 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. 2. Przepisu 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca. 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. 31. Przepisu 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. ------------------- w skrócie na chłopski rozum kobieta jest chronina od poczatku ciazy pod warunkiem ze nie jest to umowa na okres próbny 1 miesiaca.

Gość bershkaa
no to nie masz sie co martwic, nie wazne do kiedy masz umowe mogla bys miec nawet do konca marca a jesli teraz byla bys w ciazy to musi ci przedluzyc umowe do konca ciazy a ty mogla bys od zaraz isc na zwolnienie i goowno moze ci zrobic

Gość A takie mam pytanie
Jesli umowa wygasa przed 3 miesiacem ciazy moze pracodawca jej nie przedluzyc... jesli jestes na zastepstwie, jesli jestes na okresie probnym... Jesli masz umowe np. do konca roku, teraz przyniesiesz zaswiadczenie jestes juz chroniona :)

"od tego jest kodeks pracy" A od uprzykrzania zycia nie ma kodeksu. Powodzenia w pracy gdzie na dzien dobry patrza na ciebie jak na wroga ;)

Gość Majeczka26-1
umowę mam na czas nieokreślony. u nas potrafi być ciężko - pewnie jak wszędzie. u nas jest tak, że jak kobieta zachodzi w ciążę to od razu L4, ja bym nie chciała w ten sposób. tylko czy np. jak po miesiącu przyniosę zaświadczenie o ciąży to będzie mnie mógł zwolnić czy już nie? bo utrzymać to 3 miesiące w tajemnicy to strasznie trudno! zwłaszcza wśród kobiet ze mną pracujących ;) co jem coś innego to jestem w ciąży :D

Gość A takie mam pytanie
NIE MA PRAWA CIE ZWOLNIC JESTES AUTOMATYCZNIE CHRONIONA :)

Gość Majeczka26-1
dziękuję, już sobie czytam :D

Gość A takie mam pytanie
no chyba ze dyscyplinarnie bo mocno naruszysz obowizki pracownika np. przyjdziesz nachlana, albo nie wiem bedziesz wyzywac szefa :P ale ten fakt pomijam :) Chcialabym zauwazyc ze jestem na zwolnbieniu bo w pracy wszyscy zaczeli na mnie krzywo patrzec jak mowilam ze nie moge tego bo mam prawo, ze robie z siebie kalectwo i nie chce innym pomoc :( smutne... Ale jakby ktos mial prawo do 5tys miesiecznie kazdy by skorzystal, dlaczego ja mam nie korzystac ze swoich praw kobiety w ciazy :(

Gość Majeczka26-1
u mnie problem jest taki, że nie pracuję typowo biurowo. dużo chodzę po halach produkcyjnych gdzie są porozlewane oleje i jest mokro. już kiedyś wywinęłam orła. trochę bym się obawiała tam kursować.

Gość A takie mam pytanie
Ja pracuje na produkcji... o to przy oparach topionego plastiku :( i co jak powiedzialam, ze to nie warunki dla kobiety w ciazy to szefcio powiedzial- Ze z siebie kalectwo robie i jakos wczesniej mi nie przeszkadzalo :( Ale wczesniej bylam sama...

Gość akces2010
nie ma co! dziecko najważniejsze!

"Ja pracuje na produkcji... o to przy oparach topionego plastiku" Czytalas kodeks pracy ? Albo ma ci znalesc inne miejsce albo mu dajesz przed nos L4 - co woli ;)

Gość A takie mam pytanie
No i dlatego siedze na L4..., bo innego stanowiska dla mnie nie znalezli bo po co CIAZA TO NIE CHOROBA :(

A czy można w związku z ciążą poprosić pracodawcę o zmianę godzin pracy ale nie o zmniejszenie wymiaru czasu pracy bo to wiąże się ze zmianą etatu i zmniejszeniem wynagrodzenia

Gość papuzkakamika
a jezeli bedac w ciazy nie zdarze pojsc na l4 bo np zamkna firme (istnieje taka opcja) to czy bede miala prawo do zasilku macierzynskiego?