Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Stasia i Agatki

Czarne ściany w pokoju dziecka

Polecane posty

Gość Mątwa mątwa
Calliope, ciesz się że mieszkasz gdzie mieszkasz. :) Przynajmniej możesz kupić dziecku ładną pościel, dodatki i ciekawe łóżeczko w Targecie, bo u nas to od PRL-u niczego nowego nie zaprojektowano ponad nieśmiertelną sosnę i misie. :o Żeby mieć ładniej, trza wybulić pół wypłaty za coś z Dwell Studio albo Mairo, a najmodniejsze łóżeczka jak do trąd sprzedaje niestety tylko Ikea :o ...i Cosatto na które nikogo normalnego nie stać. :o Ale to i tak nie to samo co wasze Nurseryworks... Echhh... Pomarzyć zawsze można. Niestety dopóki gusta polskich matek pozostaną bez zmian na etapie tak 80' to niczego nowego tu się nie stworzy nawet i za kolejne 30 lat.

Gość Mątwa mątwa
* Callopie

Gość 6767688888888
Znalazłam w Internecie coś takiego, ale nie wiem ile jest w tym prawdy: Pokój dziecięcy Niemowlę powinno być otoczone jasnymi, świetlistymi, pastelowymi barwami emitują one pozytywną energię, doskonale wpływającą na dobry rozwój emocjonalny i zdrowotny małych dzieci. Rodzice małego dziecka często intuicyjnie potrafią wyczuć odpowiedni kolor dla swojej pociechy i zapewnić przewagę tej barwy w pokoju niemowlęcia. W pokoju malucha ważne są nie tylko kolory ścian, sufitu czy podłogi ale również pościel, kocyki, którymi przykrywane jest dziecko, a także ubranko maleństwa. Różowy kojarzony jest najczęściej z dziewczynkami, niebieski zaś z chłopcami według specjalistów od terapii kolorami błękit emanuje męską energią nieba, a różowy żeńską energią Ziemi. Przyjazne dla niemowląt obojga płci kolory to pastelowe: żółcie (bez domieszki zielonego), brzoskwiniowe, morelowe, pudrowe, kremowe, kremowożółte, wytwarzają one bowiem przyjacielską, emanującą ciepłem, kojącą atmosferę. Zieleń nie jest kolorem szczególnie polecanym na dużych płaszczyznach pokoju dziecięcego, gdyż źle dobrana może sprawiać wrażenie chłodu albo optycznie przyciemniać pokój, a tym samym emitować niekorzystną dla niemowląt energię. Jeżeli chcemy jednak zastosować zieleń w pokoju maleństwa wówczas wybieramy taką, która sprawia wesołe wrażenie i jest bardzo jasna. Podobnie barwa niebieska może wychładzać pokój, jednak połączony z pastelowym żółtym, żółtokremowym, brzoskwiniowym, migdałowym, łososiowym, czyli, jak już wspomnieliśmy, barwami emanującymi kojącą, ciepłą atmosferą, będzie tworzył harmonijną całość. Wielu specjalistów od terapii kolorem odradza zdecydowanie otaczanie niemowlęcia krzykliwymi, jaskrawymi kolorami, oraz radzi unikania dużych, wyrazistych, geometrycznych wzorów na ścianach, zasłonach, dziecinnej pościeli, kocykach, wprowadzają one bowiem energię powodującą niepokój i drażliwość u maluchów. Na tej samej zasadzie nie wprowadzamy do pokoju niemowlęcia kolorystyki czarno-białej na ścianach, suficie, podłodze, pościeli, kocykach, piżamkach, itp.) ich energia może bowiem wpłynąć negatywnie na nastroje dziecka. Oczywiście zabawki dla dzieci jak najbardziej mogą być w jaskrawych, wyrazistych, przyciągających wzrok kolorach i wzorach gdyż mają one spełniać zadania edukacyjne i umożliwiające prawidłowy rozwój dziecka. Wiadomo bowiem, iż w pierwszym etapie rozwoju dziecka jego wzrok przyciągają ostre, kontrastowe i wyraziste kolory - czerń, biel i czerwień, następnie maleństwo zaczyna zwracać uwagę na inne kolory (intensywne i jaskrawe), które stymulują jego wyobraźnię i rozwój emocjonalno- intelektualny. Pamiętajmy jednak, że zabawki są tylko małymi elementami wystroju dziecięcego pokoju, to duże płaszczyzny decydują o atmosferze pomieszczenia, jego energii. Im starsze jest dziecko tym intensywniejsze kolory mogą je otaczać pamiętajmy jednak aby zmieniać kolorystykę wnętrz dziecięcych stopniowo. Nastolatki jako osoby poszukujące pomysłu na siebie i własny styl urządzają swoje pokoje same i nie należy im nic narzucać

Gość ale jesteście zacofani
czarny jest okej, gdy dodatki będą delikatnego koloru, będzie wyglądało świetnie. Nie cierpię tych wszystkich jaskrawych i kiczowatych odcieni które rażą oczy dzieci :O

Gość Zgadzam się. Chociaż z
polskich to ujdzie jeszcze biały Radek X z Klupsia. - No właśnie, ale tylko on. Kiedyś jeszcze było coś ciekawego w Voxie, Zen czy jakoś tak, ale że zbyt innowacyjne jak na lokalne gusta, to zdjęli z oferty. :o Pościel Made in Poland to mastakra. Misie pysie, chmurki i blade kolory - nieśmiertelne od dziesiątek lat. Ile można!?

Gość Zgadzam się. Chociaż z
"Przyjazne dla niemowląt obojga płci kolory to pastelowe: żółcie (bez domieszki zielonego), brzoskwiniowe, morelowe, pudrowe, kremowe, kremowożółte, wytwarzają one bowiem przyjacielską, emanującą ciepłem, kojącą atmosferę." Widać że Polak pisał. Polak nie zna innych ciepłych kolorów ponad wymienione. :o

Gość ciekawe czy jakby w usa
gownem sciany malowali tez by sie wam podobalo bo nie zacofane :/ zalosne niektore jestescie ten ped za tzw zachodem i zagranica :/ nie wszystko co w pl to zacofanie, niekiedy jest odwrotnie :( a co do tego kogo stac?? pomalowac pokoj na czarno?? przeciez to koszt farby a farba czy jest czarna czy rozowa czy zolta kosztuje tyle samo +/- 20% ja mam pokoj dziecinny na niebiesko za 150zl pomalowany a przedpokoj na brazowo tez za 150zl :)) farba z kolekcji ewy minge :P a meble?? w dzisiejszym czasie mozesz sobie kupic jakie sie chce nawet z drugiego konca swiata mozna sprowadzic :) zrobic rowniez :P koszt?? wyzszy niz klups czy drewex ale skoro chcesz miec inaczej?? to czemu nie? mnie odpowiadaja meble z firmy mebelek :D

Gość Tak tak za polską wypłatę
sprowadzę sobie meble z końca świata, tak tak ... :o Bez komentarza. :o I o jakim USA piszesz? Chyba więcej krajów rozwiniętych ma bogatą ofertę wzorniczą, a nie tylko USA. Nie bredź. To że Polska się nie rusza z miejsca od dziesiątek lat to nie powód by krytykować tych którzy robią coś by urozmaicić sobie życie.

Gość **netmama**
Dokładnie tak. Wystarczy spojrzeć na ten żółty pokoik z pierwszej strony. :o

Gość hihi za polska wyplate
dobre to jak masz polska wyplate to siedz w zoltym pokoiku :P:P twoj problem :D:D:D a bredz o kolorach bo i tak cie eni stac nawet na zolty :/ kup se biala farbe z "1" i juz :D

A ty co tak rżysz? :o Masz z czego chociaż? :o Ty masz zapewne wypłatę w CHF za posadę dyrektora strategicznego w UBS... :o

Ludzie zagranicą za najzwyklejsze wynagrodzenie na poziomie średniej krajowej mogą sobie zafundować coś tak fajnego jak na tych zdjęciach u góry, razem z Aero Cot, a ty co masz? :o Zapewne tak samo niewiele jak w żółtym pokoiku, ale jasne ...zapomniałam, że w necie możesz udawać kogo chcesz i pisać, że ty masz złote runo na podłogach... :o

Gość za polska wyplate mam
kolorowe sciany i piekne meble :> takie jak sie mi podobaja :) jak sie chce to sie ma, brednie gadasz ztymi kolorami wejdz do castoramy i zobacz ile masz farb, za 100zl wymalujesz wielki pokoj :D wzorki, duperele, bordery ic o tylko chcesz masz wszystko i to za niewielkie pieniadze, trzeba miec pomysl i chec wykonania, a meble?? nawet z najbardziej kiczowatych mebli mozesz zrobic cuda, tak samo miliony mozliwosci w castoramie sa, od farb do mebli poprzez uchwyty, pzreszklenia i cuda na kiju :)) za 5tys masz pieknie urzadzony pokoj :) chyba bys musiala zarabiac 1000zl zeby cie nie stac bylo :/ a pzreciez nie urzadzasz na 1 rok ?? tylko na kilka 3-4 lata??

5 tys. za pokój? Chyba żeś na głowę upadła. Poza tym gdzie ty w Polsce ładne meble dziecięce widziałaś? Poza sosną i buczyną? Zamiast się wywyższać, pokaż może zdjęcie tego swojego arcydzieła, niech no je ocenimy.

Zresztą meble jak meble, fajną komodę można kupić nawet w byle Ikei, ale z łóżeczkiem już gorzej. Udowodnij mi że nie mam racji i wklej mi zdjęcie polskiego łóżeczka, które nie wygląda jak "Hello CCCP".

I polskich ścian, które nie są blado-pudrowo-nijakie i nie mają tych idiotycznych naklejek ze pstrokatymi zwierzątkami i misiami.

I polskiej pościeli, która nie jest pastelowo-nijaka i bez misiów-pisiów i podobnej tandety. No słucham? Czekam na foty! Zaskocz mnie!

Hmmm, widzę że momentalnie ucichłaś. Cóż twoje wycofanie się mówi samo za siebie... :o It's nonexistent here.

Gość za polska wyplate mam
swojego mieszkania ci nie pokaze bo nie jestem typem upubliczniania zdjec w necie ale jak tak chcesz to posiedze i poszukam ci nawet na allegro zdjec fajnych mebli chocby lozeczka ktore mam

Jasneee. :o Każdy może tak powiedzieć.... Pokaż te cuda z Allegro. Warunek - mają być polskie. I pokaż mi polski pokoik dziecięcy, który nie wygląda jak z dupy.

Gość wy chyba zapominacie o jednym
Pokoik dziecięcy ma być dla dzieci. Ma być miejscem gdzie się będą bawić, rozrzucać zabawki, uczyć, rysować, spać itd To ma być ICH miejsce, a nie wasze. Mój pokoik wygląda jak "z dupy" jak to ktoś ujął ale moje dzieci są z niego dumne i z radością oprowadzają po nim swoich przyjaciół. To ICH pokój i jest urządzony dla nich a nie po to żeby zaspakajać moje wyszukane lub mniej wyszukane gusta dekoratorskie.

No chyba żartujesz że to jest ładne??? :o Kolor ok, ale gdzie fason? Ekhem...

Te Vox już były trochę lepsze od tego z Allegro, ale tylko jeden - góra dwa komplety. Reszta PRL.

Gość u mnie styl ikea
a znasz takie przysłowie że o gustach się nie dyskutuje? Tobie się nie podobają a komuś innemu tak i to nie kwestia tego czy PRL czy nie PRL tylko po prostu gustu danej osoby. Malo kogo w Polsce stać na drogi wypasiony pokoik dla dzieci, a wiesz dlaczego? Bo młode małżeństwa z małymi dziećmi gnieżdżą się w 2 pokojowych mieszkankach kupionych na kredyt, gdzie na zrobienie takie pokoiku nie ma po prostu warunków (a i kredyt trzeba spłacić najpierw) albo wynajmowanych lokalach i szkoda kupować drogich mebli bo przy przeprowadzkach co roku w inne miejsce się poniszczą. Dlatego najczęściej kupuje się zwykle tanie sosnowe łóżeczko i to już koniec umeblowania pokoików dziecięcych. Nikt u nas nie będzie produkował drogich wypasionych mebli bo nie będzie na to chętnych. Jak ktoś ma pieniądze i dom to sobie sprowadzi z zagranicy to co mu będzie pasowało, a jak ktoś pieniędzy nie ma i metrażu nie ma to kupi łóżeczko z wyposażeniem na allegro za 500 zl i będzie się cieszył, ze mu dziecko zdrowo rośnie.

Z tego zdjęcia allegrowego podobała mi się jedynie lampa sufitowa. Całkiem udana replika Vernera Pantona. Kolor ścian też był ok - no może poza tym miśkiem.