Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiamm

proszę o pomoc przy odmianie nazwiska

Polecane posty

na zaproszeniu muszę odmienić nazwisko "Momot" więc ma zostać: Annę i Janusza Momotów czy Momot?? wiem, ze powinno być poprawnie odmienione ale czy dobrze brzmi???

Gość timikimi
nie kazde nawiska sie odmienia ale juz nie pamietam zasad poszukaj w googlach ")

Gość ja bym napisała Mamot
mam podobną końcówkę w nazwisku i bardzo mnie denerwuje jak ktoś pisze "ów" na końcu :)

szukałam i 3 dni studiowałam słowniki i wyszukiwarki:/ odmienia się... ale chce sieę upewnić czy dobrze brzmi:)

Gość et tam jam
Zdecydowanie Momotów, tak jak Kowalskich, Wiśniewskich, a nie Wiśniewski, Kowalski. Swoją drogą fajowe nazwisko :-D

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeetam
nazwiska obcobrzmiące czyli niekończące się na ski ska nie odmienia się. Chyba, że na siłę chcesz je spolszczyć. Ale to wkurza właścicieli tych nazwisk. Gdyby ktoś nazywał się Reilly, to napisałabyć Reillów????

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeetam
bo gdyby można było odmieniać i jak ktoś pisze powinno się, to żona pana Mamota w dowodzie miałaby Mamotowa a nie Mamot :)

Gość gosc434
Moje nazwisko ma końcowke "uk" i również uważam, że nie powinno się go odmieniać.

Gość et tam jam
A co to za nowatorski termin, nazwiska "obcobrzmiące"? :P Może zajrzyj do słownika języka polskiego, co? Najlepiej do podrodziału "Odmiana nazwisk angielskich". Reilly także się odmienia, więc byłoby (np. zaproszenie kierowane do) państwa Reillych. Nie ma takiej zasady, która dzieliłaby nazwiska na zakończone na -ski, -ska kontra reszta świata:-D A co z końcówką -ak? Według twoich teorii nieodmienną? Nowak - Nowaków. Długo można wymieniać: Woźniaków, Mazurów, Wieczorków, Szulców, Przybyszów... I tak dalej, i tak dalej. Ucz się, a dopiero potem bierz się za pouczanie :-)

Gość et tam jam
A co do końcówki -uk... Czemu pisze się i mówi o kinie Kondratiuka? Takie nieodmienianie nazwisk odmiennych to zwykły manieryzm. Pokreślam, że mówię o odmianie - a nie o żeńskich odpowiednikach jak w przykładzie z przestarzałą "panią Marmotową".

Gość timikimi
do et tam jam jezeli tak studiujesz slownik to napewno znajdziesz rozdzial gdzie jest jano napisane z eniektórych nazwisk sie nie odmienia! Ludzie to bylo przeciez na gramatyce w podstwówce!!!

Gość w polskim jak najbardziej się
odmienia. Poprawnie jest Mamotów W dowodzie jest napisane faktyczne brzmienie nazwiska w 1 przypadku l. poj. czyli Mamot Mamotów -l.mn 2 przypadek. Mamotowa to nie odmiana, tylko inna forma nazwiska. No i Reilly'ów mozna napisac.

i nie MAMOT czy MAMROT tylko MOMOT!! i to polskie nazwisko... od kiedy to tylko nazwiska kończące się na -ski są polskie?? wrrr

Gość Odmiana to MOMOT
Nie żadna inna bo piszesz serdecznie zapraszamy W.P: Annę i Janusza MOMOT.......Jak by to inaczej durnie brzamiało..... Tak samo z nazwiskiem np.Mająk...nie napiszesz przeciez Mająków..:/

Gość oczywiscie ze sie odmienia
przestancie wymyslac, ze Wasze nazwisko jest jakies "niepolskie", "nieodmienialne" i tym podobne bzdury. Gros nazwisk odmieniamy, bo zostawienie ich w formie mianownika, kiedy zwrot wymaga uzycia innego przypadka, to BŁĄD. A wszelkie wymysly nowobogackich panienek, ktore uwazaja, ze ich nazwisko typu "Nowak" czy "Bujak" jest nieposkie, bo nie konczy sie na "-ski", to zwykle wymysly. Nie odmieniac to mozna byloby nazwiska typu "Delacroix" czy "Dubois", douczcie sie lepiej :O

Gość sammer
mi sie wydaje ze te nazwisko sie nie odmienia.ja mam trudne nazwisko i czesto sie zdaza ze jesli jest jakies wesele to osoby organizujace cala impreze dzwonia do mnie i sie pytaj jak powinni napisac moje nazwisko.wiec jak sie nie wstydzisz to zadzwon i zapytaj albo napisz do jan miodka on napewno ci powie jak sie poprawnie pisze to nazwisko w liczbie mnogiej

Gość sammer
mi sie wydaje ze te nazwisko sie nie odmienia.ja mam trudne nazwisko i czesto sie zdarza ze osoby ktore organizuja wesele dzwonia do mnie i sie pytaja jak poprawnie napisac moje nazwisko.moze napisz do jana miodka jak sie wtydzisz zadzwonic on napewno ci pomoze :P

Gość odmienia sie a nieodmienianie
jest błędem, czyli swiadczy o tym, ze piszący robi błędy - po co wyjśc na takiego? Najbardziej dziwia mnie pisane nieodmiennie nazwiska w nekrologach - przez własną rodzine, obciach straszny, bo co do cudzego nazwiska mozna miec jeszce czasem jakies watpliwosci. Momotów.

Gość brombralam
Powinno sie odmienic - przynajmniej jesli chce się napisać poprawnie. Jak chcesz napisac tak, zeby kogos "nie denerwowało", tak jak by to zdenerwowało panią z 13:53, ty byś musiała napisać niepoprawnie - zapraszamy Annę i Adama Momot. Moim zdaniem brzmi to i wygląda okropnie. Ja bym napisała "zapraszam Anne i Adama Momotów". I nie przejmowała się, czy komuś sie podoba , czy nie. Kogos innego zdenerwuje, ze mu nazwiska nie odmienisz. Chyba ze chcesz wszystkich wypytać, czy sobie życzą odmieniania, czy nie - a chyba masz w zyciu większe problemy.

Gość odmienia sie a nieodmienianie
a co do obcych nazwisk - po polsku mowisz np. sluchałem Michaela Jacksona, a nie słuchałem Michael Jackson. Co innego, jesli mówisz to po angielsku ( I was listening to Michael Jackson)

odmieniam! Po polsku napiszę, a co! Żadna nowobogacka panienka nie jestem, a jak ktoś się zbulwersuje to odeślę do słownika:) i nie ja wyjdę na nieuka tylko inni:)

Gość asiammm i slusznie

Gość grochh
@gosc434, sorry -uk jest dobrym zakończeniem jak każde inne. Może nie lubisz gościa, ale odmieniasz się jak niedoszły prezydent Koźluk, szachista Iwańczuk czy trener Bondaruk. Chyba, że jesteś kobietą, wówczas też nie ma wyboru: jest nieodmienne i kropka. A teraz ogólnie: mówią "głupi będą rządzić światem, bo mądry zawsze potrafi ustąpić"... No bez przesady! Jeśli ktoś rozmawia, pisze po polsku i bez zdania racji usiłuje zmuszać innych by błędnie się do niego zwracali to jest to dziwne. Ale paranoją jest dopiero jeśli ktoś zastanawia się "może lepiej samemu popełnić, błąd, bo zapraszany może okazać się nieukiem i, a nóż urazi go nasza poprawność"!?! Może lepiej też nie myć głowy, żeby się znajomy brudas nie obraził, że chcemy go zawstydzić???

Oczywiście że zapraszasz państwa Momotów, tak samo jak zapraszałabyś Mająków! (ktoś tu taki przykład podał). Jest naprawdę minimalna ilość nieodmiennych nazwisk, to że ktoś własnego nazwiska nie odmienia to nie znaczy że to jest poprawna forma, masa ludzi ma problem z poprawnym zapisaniem daty (np. "czwarty kwiecień")- to nie znaczy że Ty robisz błąd pisząc poprawnie. Oczywiście, sporo pojęć czy odmian wchodzi do języka polskiego ponieważ są powszechnie używane, ale co do nazwiska- tak, odmieniaj. Czasami, jeśli wiesz że sama rodzina nie odmienia nazwiska i nie lubi tego, możesz nie odmieniać żeby ich nie drażnić- popełniasz błąd, ale towarzysko jesteś w porządku :D