Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młodziutka staraczka

Ciaza przed 20stka... wpadka czy planowane ?

Polecane posty

Gość hbvggggg
bo w zyciu jest czas na wszystko, na beztroskie dziecinstwo, na mlodosc z brakiem odpowiedzialnosci gdy mozesz isc na spotkanie czy do kina bez martwienia sie z kim zostawic dziecko, a potem przychodzi czas na odpowiedzialnosc, tak ktos madry to ulozyl i tak powinno sie robic, w koncu nie na darmo jest tyle glosow ze nastolatki czy dwudziestki nie powinny rodzic dzieci. pomiajam prosty fakt ze kazda matka powinna byc z stanie utrzymac dziecko sama, bez partnera bo sa rozne sytuacje np jego smierc czy wy to potraficie? szczerze watpie, a opieranie sie tylko na jego pieniadzach to dowod niedojrzalosci dorosla kobieta o ugruntowanje pozycji zawodowej, ma prace, idzie na macierzynski a potem do niej wraca i bez problemu utrzymuje dziecko bez latania po mopsach itp i na dodatek w takim wieku rozwoj somatyczny ciala nie jest calkiem zakonczony i nie powinno ono zostac poddawane takim obciazeniom jak ciaza, no ale co wy o tym wiecie jak ledwo pokoczylyscie zawodowki i hop- dziecko majstrowac

Gość hbvggggg
hahhaa, to se zaloz prywatne forum i tam selekcjonuj uzytkownikow a na publicznym kazdy moze pisac, haha

ja tak nie uwazam....

zakladajac ten topik powinnas wiedziec ze i takie osoby sie znajda :) przeciez to oczywiste ze niektorym cisnienie skacze jak widza topik dwudziesto letniej dziewczyny ze stara sie o dziecko

Nieproszonymi gośćmi się nie przejmuj zawsze są tacy mądrzy co podnoszą sobie samoocene jeżdżąc po innych ;)

Gość olaboga boli noga
kiedys kobiety rodzily dzieci jako nastolatki i to bylo normalne a teraz dla ludzi najwazniejsze sa pieniadze i kariera a potem taka placze ze nie moze zajsc w ciaze.Jest w tedy placz i zal do calego swiata.Znam kilka dziewczyn ktore urodzily w mlodym wieku,skonczyly studia i maja wspaniale zycie.Tylko to zalezy od czlowieka jak sie bardzo chce to mozna.Nie mam zamiaru oceniac innych kazdy ma swoje zycie i niech sam nim kieruje

Gość Bo to jest tak...
... że to zależy od tego, jak taka 20tka widzi swoje życie. Jeśli chce być mamą i ma możliwość wychować swoje dziecko (bo rodzice pomogą finansowo, tudzież partner ma odpowiednie dochody, by utrzymać całą rodzinę), to czemu nie? Ale jeśli takich możliwości nie ma, to pakowanie się w pieluchy.. słabo wyglądają. i tak każdy podejmuje swoją decyzję, ale na pewno bardziej się będzie żałować, jeśli zacznie się bawić w dzieci, bez wyraźnego planu na życie i środków...

gdybym nie maila warunkow na dziecko to bym sie chyba nie starala :D Witam nowych :)

hbvggggg brak faceta ? wyczuje to od razu :D

No niby tak wszystko zależy od perspektyw jakie się ma. Ja naprzykład jestem szczęśliwą mężatką mam własne mieszkanie studiuje i prace też mam. Mąż po studiach pracuje w miare zarobki ma i mogliśmy sobie na dziecko pozwolić i teraz czekamy na nasze kochane maleństwo;)

Gość hbvggggg
buahahhaa, no jasne, myslisz ze jestem taka infantylna idiotka jak ty? haha, ale mnie to robawilo, jak ktos ma odmienne zdanie to od razu brak faceta, bo to oczywiscie najwieksza obelga jaka moze spotkac kobiete! hahaha nie, dziecko drogie, mam partnera z ktorym za kilka lat planuje slub, niestety fakt ze masz faceta nie czyni cie wyjatkowa bo kazda kobieta go ma, no chyba ze jest lesbijka

a mimo to jestes inna niz my ;p ciekawe czemu ;) ?

Gość maszka332
hbvgggg powiedziałaś co wiedziałaś, więc po co jeszcze ciągniesz temat? chcesz komuś udowodnić, że masz rację, czy co.. ? ktoś Ci zwrócił uwagę, a Ty od razu "skończona idiotka".. kto tu jest infantylny..?;) co do autorki- ja bym zaczęła studia i tak na 2 roku (licencjat sam) lub na 4 (magister) zaczęła się starać o dziecko:) wtedy dzidziusia będziesz miała jak już będziesz po studiach i będziesz miała zawód i zaczniesz szukać pracy- to chyba dobra kolej rzeczy, jeśli chcesz wcześnie mieć dziecko:)

Młodziutka staraczka- moze hbvggggg nie jest jeszcze gotowa na to aby zostac matka

maszka332 ---> za 2 miesiace koncze technikum mysle ze krztalcialam sie w bardzo dobrym kierunku matury nie pisze ;) i na studia sie nie wybieram Zocha120 ---> haa to bedzie to !

mlodziutka staraczka- chyba zle mnie zrozumialas . nie napisalam tego zeby obrazic hbvggggg

Zocha120 ---> aha :P no coz znow bedzie na mnie ze jestem skonczona idiotka :)

autorko nie przejmuj się jakąś babą która ma inne poglądy. każdy ma swoje. jak chcesz mieć dziecko mając 20 lat to czemu nie? jeśli tylko masz za co je utrzymać i jeśli jesteś tego pewna na 100 % dlaczego miałabyś czekać do 40 - tki bo hgbbb cośtam tak chce? Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego:)

Aurela86 ---> dzieki za mile slowa i napewno nie bede czekala do 40stki :)

Wykorzystam temat, bo widzę, że młode mamy są tu obecne...:) Dodam, że to temat zawsze kontrowersyjny i ile ludzi tyle opinii. Nie warto po prostu generalizować:) Instytut Nauk Pedagogicznych Uniwersytetu Opolskiego prowadzi badania na temat rodzajów wsparcia w najbliższym środowisku nastoletnich, młodych matek. Celem badań jest określenie, jaki jest stan wiedzy matek na temat rodzajów dostępnego wsparcia, jakie wsparcie zostaje im udzielone oraz jakie mają oczekiwania w stosunku do działań wspierających najbliższego środowiska. Jeśli wyrażasz chęć wypełnienia ankiety dla młodych mam i przyczynienia się do rozwoju nauki oraz powstania mojej pracy dyplomowej... to odsyłam Cię do adresu e-mail, założonego specjalnie na potrzeby badań: ankieta_dla_mam@onet.p l, hasło: mama123. Dostęp do tego e-maila pozwoli Ci na zapisanie kwestionariusza ankiety na swoim komputerze celem wypełnienia go, a następnie na odesłanie go na ten sam adres- co zapewni Ci pełną anonimowość. Jeśli zechcesz, możesz powiadomić mnie na nk lub wysyłając maila na adres retro_arista@autograf .pl z dodatkową informacją, że odesłałaś już ankietę- ale nie musisz tego robić. To pomoże mi jedynie w weryfikacji, czy wszystkie ankiety zostały odesłane, czy może jakiejś brakuje. To chyba wszystkie ważne informacje. Instrukcję wypełnienia kwestionariusza znajdziesz w wysłanym na pocztę załączniku. Pozdrawiam i proszę o JAK NAJSZYBSZE odesłanie wypełnionych kwestionariuszy! Agnieszka Stępień P.S. Proszę o poważne podejście do sprawy

Gość Ślepa_Cytryna
Ja mam skończone 19 lat, jestem w 12 tc i we wrześniu przywitam na świecie maleńką istotkę :) Ciąża chciana i planowana. W rodzinie nikt problemów nie robił, wszyscy się cieszą. Wyprowadzamy się niedługo do wspólnego mieszkanka a w grudniu zostanę Panią F. ;) Tak więc chcieć to móc - definitywnie ;)

Cześć dziewczyny ja mam 20 lat i może okazać się że jestem w ciąży. Świat mi sie nie zawali bo mam spaniałego Faceta w którym zawsze mam wsparcie........ Zastanawia mnie jedna wypowiedz autorki :hbvggggg jesteś bardzo wyszczekana w gębie! Chciałabym ci powiedzieć że jeżeli masz jakiś kompleks to nie wypisuj tutaj na forach tylko idź do baru napij sie i wylej żale swojemu menowi... Nie wiesz jaką sytuacje mają niektóre 20 latka. nie ci oceniać czy ktoś jest dojrzały i czy może mieć dziecko... nie jest nigdzie napisane że dziewczyna która ma 20 lat ma mniej poukładane w głowie niż 30latka.... Zastanów się za nim kogoś ocenisz !!!!

ej to forum juz nie aktualne wiec po sie tak produkowac dziewczyny szkoda waszego czasu i nerwoe :D

a nie widac?? spojrz kiedy byl napisany ostatni post staraczka tutaj pisala ze chce utrzymac topik jak widac nie wyszlo jej a szkoda

no chyba masz racje.... nie wiem czemu ale jakoś nie moge sie wbić na żadne z forów..