Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość legalna-blondynka

Pomocy!!!J.polski

Polecane posty

Gość legalna-blondynka

Mam napisać kartkę z pamiętnika ,,Kobiety w oknie,,(obraz) C. Friedich i nie wiem jak się za to zabrać Pomóżcie. Chciarz podsuńcie pomysł wpiszcie w google kobieta w oknie i 2 pierwsze obrazy są dobre z góry dzięki PANI ZADAŁA TO W PIĄTEK NA PONIEDZIAŁEK

Okno 1 : Ale nudy, za oknem nic sie nie dzieje. Ludzie leniwie wloka sie po ulicach, a konie stukaja kopytami , pozostawiając obwarzanki na jezdni podczas postoju. Okno 2 : Ależ to morze pieknie wyglada, chociaz może też byc nawet groźne ! Póki co jest cudnie!

Gość gevveee
wspaniały obraz za oknem masz jesień i jakieś łódki daj datę np.24 poździernik tekst może być nostalgiczno-jesienny

Ja bym zrobiła wpis z perspektywy nastoletniej dziewczyny z tego okresu, z wypowiedziami z obecnej epoki.

Gość Zalamalam sie teraz
Tam w googlach jest taka interpretacja: "Obraz Caspar'a Fredrich'a "Kobieta w oknie" przedstawia zamyśloną Karolinę Fredrich, w ciemnym i pustym pokoju. Kobieta jest wpatrzona przed siebie. Stoi do nas tyłem, więc nie potrafimy dokładnie określić w jakim jest nastroju. Wydaje się być samotna i opuszczona. Myślę, że za czymś tęskni. Uważam, że kobieta wyrzuciła coś ze swego serca, lecz nie może usunąć tego z pamięci. Możliwe, że ta żaglówka przypomina jej dawne beztroskie czasy do których chciałaby powrócić. Być może pragnie się znaleźć w tym kolorowym świecie na zewnątrz. Wyjść z ponurego domu. Za jej oknem widać fragment zielonego lasu i błękitnego nieba. Moim zdaniem obraz jest bardzo ładny. Smutny, a zarazem wesoły. Oddaje spokój, zmusza nas do refleksji. Na pewno jest tajemniczy. Nikt do końca nie wie, co tak naprawdę chciał nam przekazać autor. " Skoro to ma byc kartka z pamietnika to moze napisz cos w stylu: "Ach, taka jestem samotna, czuje sie jak wiezien we wlasnym domu. Chcialabym poznac smak przygody, ale nie moge tego wszystkiego zostawic. itp..." Moze wymysl historyjke, ze rodzice trzymaja ja krótko i nie pozwalaja na zadne zabawy czy wyjscia. Albo, ze musi sie opiekowac chora matka, a chcialaby wyjechac i ma poczucie winy, ze targaja nia takie mysli. Albo czeka na meza, który jest marynarzen i wyplynal w morze. Tyle jest róznych dowolnych pierdól, które mozesz wymyslic.

Gość paoaoaoao
Kobieta wydaje się być samotna i opuszczona. Myślę, że za czymś tęskni. Uważam, że kobieta wyrzuciła coś ze swego serca, lecz nie może usunąć tego z pamięci. Możliwe, że ta żaglówka przypomina jej dawne beztroskie czasy do których chciałaby powrócić. Być może pragnie się znaleźć w tym kolorowym świecie na zewnątrz. Wyjść z ponurego domu. Za jej oknem widać fragment zielonego lasu i błękitnego nieba. opisz na tej kartce z pamietnika jakis ten dzien z obrazu,co mysli ,co sie stalo ,czego sie boi ,co ja smuci.no takie lanie wody:P np.dowiedziala sie ,ze jest smiertelnie chora a swiat taki piekny albo ze zginął/umarł jej ukochany :P

Kobieta w długiej sukni jest znudzona oczekiwaniem za kims i by umilic sobie czas obserwuje gwar ulicy. A ta druga w krótkiej sukni patrzy na mozre. jest letniczką, zadowoloną z życia . łyka szum fal i jest szczęsliwa.

Po co tyle rozrzewnienia. Obie są szczęsliwe, jedna z nich znudzona , druga zrelaksowana.

Rozrzewnienia sa jak zleżałe twarde nie nadające sie do zjedzenia landrynki.

Pewnie nie pomogłam. Ale ja tu nie spostrzegłam smutku.