Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamili

mała maruda :( (8 miesięcy)

Polecane posty

Gość mamili

dziewczyny, czy wasze maluchy też takie są? mam wrażenie, że moja córka zaczęła wymuszać pewne rzeczy płaczem i marudzeniem, mam też problem z jej karmieniem: po całej nocy nie chce pić mleka (ostatnie pije o 22 - daje jej właśnie dlatego, że rano ni chce pić, i nie wypija porcji, którą w jej wieku powinna, jak nie dawałam, to i tak rano nie chciała pić...), i w ogóle zadowolona jest tylko wtedy, gdy poświęcam jej 100% czasu i uwagi... czy inne dzieci też takie są? Jak sobie radzicie????

Może jej się mleko znudziło? W tym wieku to możesz już jej spokojnie na mleku modyfikowanym zrobić budyń. albo zupę mleczną z kaszą czy kluskami. Co to znaczy powinna? zlitujcie się z tymi książkowymi zasadami, nie ma idealnego przepisu a dziecko, za to jest coś o wiele mądrzejszego - instynkt macierzyński ;P

Gość mamili
pewnie masz rację, ale ten mój mały trollek to w ogóle na jedzenie długie zęby ma... weźmie parę łyżeczek i już jest buuuu, uuuuu i beeeeeee... a ponieważ nie należy do dzieci pulchnych martwię się, czy jej to wystarcza....

Gość mamili
a w ogóle to jak zrobić taki budyń? co mogę dodać, jeśli mała jest alergikiem i nie je jeszcze glutenu?

Ósmy miesiąc ILOŚĆ POSIŁKÓW Niemowlę karmimy na żądanie ok.5- 6 razy w ciągu dnia. W nocy przerwa może trwać ok. 7 godzin. DODATKOWE POSIŁKI Do zupki jarzynowej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, gotowanego, chudego mięsa naprzemiennie z połową żółtka . Możemy podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe oraz kaszkę z przetartymi owocami lub z musem owocowym. Soki zalecane: - marchewkowy - jabłkowy - porzeczkowy - jagodowy - malinowy Nie zaleca się podawania soków: - pomarańczowego - cytrynowego - truskawkowego - poziomkowego ze względu na ich właściwości uczulające. Zamiast soku możemy podać tarte jabłko

Gość mamili
dzięki, znam te schematy, znam... ale moja mała marudzi przy jedzeniu nawet co 4 godziny, a przerwa nocna może trwać i 10 godzin, a rano nie chce jeść :(

Gość mamili
czy teraz jest tu może mama brzdąca w tym wieku?

Gość mamili
i jakie są? moja mała jest generalnie świetna - bystra etc, ale czasami...jak wychowywać takiego malucha, żeby on był szczęśliwy, a ja nie padła z nerwów?

Gość mamili
no fajnie, ale ja się tu nie chwalę, tylko proszę o radę.... czemu wszystkie matki przechwalają się swoimi dziećmi? leczycie kompleksy?

A karmisz piersią czy butelką? bo jak piersią to może mała chce się poprostu przytulić?

Autorko nie rozumiem twojego obudzenia? Jak ma dzieci które mają apetyt to mam pisac że to niejadki zeby podnieść Cię na duchu?

Gość mamili
butelką i łyżeczką już.

Gość mamili
nie, absolutnie nie. Naprawdę- gratuluję maluchów :) ale ja szukam rozwiązania moich kłopotów.... więc może inna mama?

Może nie potrzebuje już rannego mleka? może daj jej rano kaszke z owocami lub coś innego do jedzenia, ważne żeby dobrze przybierała.

moja Karinka też ma 8msc. Ostatnio mało je ale to chyba za ząbki. Ma już 2 ale teraz chyba znowu idą. Jej jadłospis w nocy je 2 razy :ok 1 i 5 zje90ml A dzień godz 9 mleko 60ml ok 12 zupke 15 mleko 60ml 18 mleko 60 ok 19jakiś owoc i na noc jak idzie spać to zje najwyżej 90ml to jest o 20 Po każdnym posiłku jeszcze pije też tak ok 60ml

Gość mamili
czy teraz jest tu jakaś mama małej marudy?

Gość mamili
szukam mam marud...

nastoletnia mama - tylko po 60ml pije? Moja w tym wieku piła po 200ml. Też zdarzają się dni marudy, ale wtedy robię odstępstwo od normy - dam jabłko zamiast obiadu albo dwie kaszki w ciągu dnia (kaszki uwielbia)

Nie patrz na żadne zakichane schematy tylko na to czy dziecko się prawidłowo rozwija i czy wage ma w normie i czy zdrowe. Niemowlę instynktownie wie ile jeść, żadne celowo się nie zagłodzi. Natomiast ty wmuszając w dziecko mleko możesz doprowadzić w przyszłości do otyłości.

Dlatego ciesz sie ze karmie piersią bo nei wiem ile pije :) i sie tym nie zadręczam. Dziecko mam w normie wiec jest ok.

Gość mamili
ale marudnych dzieci a nie mam....

Gość mamili
ej to nie do was- nie widziałam, ze ktos sie odezwał :)

Gość mamili
jana- moja jest tylko o 3 dni starsza. dokładnie :)

JANA - masz rację. Tylko pamiętam, jak moja córka w wieku 1 miesiąca piła po 30-40ml to pediatra mi mówił, że 100ml to jest minimum. Musiałam ściągać, żeby obserwować ile pije. I dlatego 60ml w wieku 8 miesięcy wydaje mi się mało.

A była wtedy na piersi....? (jak miala miesiąc) dziwne pomysły am ten twój pediatra... moja pediatra u starszej córki zaniepokoiła sie ze za mało je dopiero jak wagowo zeszła do 5 centyla. Kazała wczesniej rozszerzac diete jej. Ale nie mowila o zmuszaniu do mleka. Kazała podawac zupki kaszki i to co polubi. A miala wtedy ok pol roczku. A co do sciagania to ja uciagnac laktatorem nie moge wiecej niz 50 ml... a z pewnoscia mała je wiecej, po prostu dzidziuś ciągnie lepiej niz laktator i patrzac na dziecko zawsze mi sie produkcja sama zaczyna :)

Tak, była na piersi i chudła. W wieku 1 miesiąca miała wagę 70% porodowej. Tyle że ja tego nie zauważyłam, dopiero lekarz, który zobaczył ją po miesiącu od porodu. A siatki centylowe się sprawdzają przy porównaniu kilku miesięcy, a nie kilku dni czy tygodni. Teraz na szczęście jest już w normie, mała apetyt ma, nic nie muszę wciskać i z miesiąca na miesiąc ten sam centyl.